Kondratij Kuročkin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kondratij Kuročkin
Narození16. století
Úmrtí17. století
Národnostruská
Povolánícestovatel, obchodník a objevitel
Znám jakokupec
cestovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kondratij Kuročkin (rusky Кондратий Курочкин, (16. století?17. století?) byl ruský kupec a cestovatel po Sibiři, který jako první objevil splavnost řeky Jenisej.

Kuročkin se od mládí věnoval obchodním plavbám. Několikrát se plavil po moři z Archangelsku do Mangazeje a zpět.[1]

Objevitelé a osadníci na Jeniseji se domnívali, že řeka není kvůli mohutným peřejím a téměř celoročnímu zalednění splavná pro větší lodi a dá se jen těžko využít pro rozsáhlejší obchod. Teprve kupec Kondratij Kuročkin, který na Sibiř přišel od Severní Dviny, se v červnu 1610 vydal na několika kočích z Turuchanska k ústí řeky Jenisej v Karském moři. Svou úspěšnou plavbou potvrdil splavnost i pro větší lodě.[2] Kuročkin pak dále pokračoval podél sibiřského pobřeží na východ, kde objevil ústí řeky Pjasiny, čímž dokončil v hrubých obrysech objevení severoasijského pobřeží od Pečory k Tajmyrskému poloostrovu.[3]

Podle Kuročkina představovalo ústí Jeniseje výhodnou cestu nejen pro ruské obchodníky, ale i pro zahraniční pašeráky kožešin ze sibiřských lesů. Car Michail I. Fjodorovič proto v roce 1619 zakázal cizím lodím plout z Archangelska či z Pustozerska do ústí Jeniseje a proti jeho proudu.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. КУРОЧКИН Кондратий. arctika.info [online]. [cit. 2021-09-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-09-30. 
  2. V akom čase došlo k rozvoju Sibíri. Dobytie Sibíri. jutes.ru [online]. [cit. 2020-12-29]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. HRBEK, Ivan. ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů. 1.. vyd. Praha: Panorama, 1979. 288 s. S. 157. 
  4. Kondratij Kuročkin - splavil řeku Jenisej. HedvabnaStezka.cz [online]. 2012-01-16 [cit. 2020-12-29]. Dostupné online. 
  5. Курочкин, Кондратий — Большая биографическая энциклопедия. Gufo.me [online]. [cit. 2021-09-30]. Dostupné online. (rusky)