Budeč (kolej)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kolej Budeč)
Kolej Budeč
Účel stavby

studentská kolej

Základní informace
ArchitektBohumír Kozák
Výstavba19231925
Poloha
AdresaWenzigova 1982/20, Praha, ČeskoČesko Česko
UliceWenzigova, Lublaňská a Bělehradská
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Budeč je název pro koleje, které se nacházejí v Praze na Vinohradech, na adrese Wenzigova 1982/20. Jedná se o funkcionalistický objekt, který navrhl architekt Bohumír Kozák v letech 1923-1926.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Objekt kolejí, které nesou název podle Budče, hradiště s nejstarším provozovaným kostelem na území českých zemí, kde se podle legend vzdělával svatý Václav, byl navržen v roce 1923. (Název Budeč zvolil pro své učiliště založené v roce 1839 již Karel Slavoj Amerling; škola sídlící v Žitné ulici ale v roce 1848 ukončila činnost.)

Kolej měla sloužit studentům Karlovy univerzity, jeho provozovatelem bylo Obrodné hnutí československého studentstva.[1]

O výstavbu areálu se zasloužil tehdejší podnikatel Václav M. Havel, otec pozdějšího českého spisovatele a politika Václava Havla. K realizaci projektu byl nakonec vybrán návrh z pera Bohumíra Kozáka.[2] Výsledný projekt kolejí však nebyl první, který Kozák do soutěže přihlásil. Jeho pohled na stavbu se postupně vyvíjel, a to od stylu připomínajícího Jana Kotěry až k striktnímu a rigidnímu funkcionalismu, resp. klasicizujícímu expresionismu.[1] Objekt byl dobudován v roce 1925; zcela dokončen pak až v roce 1937 dokončením pátého patra.

Koleje sloužily jako dívčí s ohledem na to, že samostatné dívčí koleje v Praze do té doby neexistovaly, resp. ubytovací kapacity byly v tomto směru velmi nedostatečné. Řada ženských spolků o budování kolejí rovněž usilovala. Koleje Budeč dokázaly pojmout cca 200 studentek. Ve své době se jednalo o velmi moderní objekt s centrálním topením, lékařskou ordinací a mensou.

Po druhé světové válce byl k budově kolejí přistavěn dřevěný objekt internátu. V současné době je objekt ve vlastnictví Karlovy univerzity. V letech 20162018 byl objekt koleje rekonstruován; byla obnovena fasáda, vyměněna okna a upravena střecha.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c PLATOVSKÁ, Marie. Hlávkova studentská kolej; Studentská kolej Budeč. In: PLATOVSKÁ, Marie. Slavné stavby Prahy 2. Praha: Foibos Books, 2011. ISBN 978-80-87073-35-3. S. 170–173.
  2. Článek na portálu prostor-ad (česky). prostor-ad.cz [online]. [cit. 2018-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-02. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]