Zahrádka (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Klosterberk)
Zahrádka
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba14. století
Zánik15. století
Další majiteléTrčkové z Lípy
Poloha
Adresasoutok Želivky a Blažejovického potoka, Zahrádka, Horní Paseka, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zahrádka (též Klosterberg či Kotrbejk[1]) je zaniklý hrad, který stával na ostrohu mezi řekou Želivkou a Blažejovickým potokem nedaleko dnes již neexistující obce Zahrádka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1376. Ve výčtu příslušenství městečka Zahrádky z roku 1356 hrad uveden není, a proto byl nejspíše založen v následujících dvaceti letech. Jeho zakladatelem mohla být vyšehradská kapitula, ale pravděpodobnější je, že si hrad vystavěl její probošt jako své soukromé sídlo.[1] V roce 1384 byla majitelem kapitula,[1] pro kterou ji spravoval purkrabí Urban.[2] Kapitula o hrad přišla během husitských válek[1] a roku 1436 jej císař Zikmund zastavil Mikuláši Trčkovi z Lípy.[2] Není jisté, zda v té době byl hrad obyvatelný, ale jistě zanikl nejpozději do konce patnáctého století.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednodílný hrad s obdélníkovým půdorysem stál na ostrohu mezi Želivkou a Blažejovickým potokem, který jej obtékal ze západu a na severu se vléval do Želivky. Čelní stranu chránil příkop a obvodová hradba. Na čelní straně je jejím pozůstatkem mohutný val, v jehož koruně je patrný drobný fragment zdiva. Menší val naznačuje průběh zbývajících stran obvodového opevnění. Vstupní brána bývala v jihozápadním nároží a přístup k ní zajišťovala nějaká forma parkánovitého opevnění. Uprostřed hradbou vymezeného nádvoří se nachází mírně převýšená skalka, na které stávala blíže neznámá, snad věžovitá, stavba. Jiná nejspíše dvouprostorová budova stávala v severovýchodním nároží. U reliktu západní hradby se nalézá prohlubeň, která je pravděpodobně pozůstatkem cisterny na vodu.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 2. vyd. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Zahrádka, s. 615–616. 
  2. a b SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek XII. Čáslavsko. Praha: František Šimáček, 1900. 378 s. Dostupné online. Kapitola Zahrádka hrad, s. 198. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]