Klášter Madelonnettes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Madelonnettes
Louis Léopold Boilly, La Prison des Madelonnettes, kolem 1805, Musée Carnavalet
Louis Léopold Boilly, La Prison des Madelonnettes, kolem 1805, Musée Carnavalet
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
MístoPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
Založení1637
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Madelonnettes byl klášter v Paříži. Nacházel se v prostoru dnešního Lycée Turgot v ulici Rue de Turbigo ve 3. obvodu. Madelonnettes bylo označení pro řád dcer Maří Magdalény, který pomáhal bývalým prostitutkám. Časem se změnil na ženskou věznici. Budovy kláštera byly zbořeny v letech 18651866.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Klášter Madelonnettes se nacházel mezi ulicemi Rue des Fontaines-du-Temple, Rue Volta a Rue du Vertbois.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jeho původ se datuje do roku 1618, kdy se obchodník s vínem Robert de Montry rozhodl založit místo, kde se budou moci prostitutky vracet na správnou cestu. S pomocí faráře od kostela Saint-Nicolas-des-Champs, kapucína Athanase Molé a důstojníka královské tělesné stráže shromáždil dostatek prostředků.

Nejprve pronajali pokoje na předměstí Faubourg Saint-Honoré, poté Robert de Montry zapůjčil pro dobročinné účely dům, který vlastnil na Place Croix-Rouge v 6. obvodu. Byla zde zřízena improvizovaná kaple, ve které sloužili benediktini ze Saint-Germain-des-Prés.

Markýza de Maignelay pojala myšlenku na vytvoření skutečného kláštera a 16. července 1620 získala nemovitost nacházející v Rue des Fontaines mezi kláštery Saint-Martin-des-Champs a Temple a odkázala budoucímu klášteru 101 600 liber. V roce 1625 poskytl Ludvík XIII. roční rentu ve výši 3000 liber. Povolení udělil papež Urban VIII. v roce 1631. Většina budov byla postavena do roku 1637, první kapli slavnostně otevřela Anna Rakouská 22. března 1648. Stavba klášterního kostela byla zahájena v roce 1680 a byl vysvěcen 2. září 1685.

Z původní myšlenky dobrovolného přijímání hříšnic se klášter vyvíjel směrem k zařízení, kam byly ženy či dívky uzavírány z nařízení krále, soudce nebo na žádost rodiny.

Klášter měl až 165 členek, organizovaných do tří kategorií a rozdělených do tří samostatných budov:

  • sestry svaté Maří Magdalény, které složily slib čistoty, v bílých šatech;
  • sestry svaté Marty, které složily jednoduchý slib, v šedých šatech. Po dvou letech noviciát|noviciátu mohly vstoupit k sestrám svaté Maří Magdalény;
  • sestry svatého Lazara, které nesložily žádný slib, obecně zde byly drženy proti své vůli, ve světských šatech, ale s tvářemi ukrytými za černým závojem.

Dekretem Národního shromáždění ze dne 13. února 1790 o zrušení náboženských řádů byl dne 17. března téhož roku proveden inventář majetku a příjmů. Klášter byl téhož roku uzavřen a 21. března 1791 byl jmenován správce.

V roce 1793 byl přeměněn na vězení pro politické vězně. První vězni zde byli umístěni 4. dubna. Koncem prosince 1793 však byli političtí vězni převezeni do věznic Port-Libre, Picpus a Saint-Lazare. Ostatní vězni byli posláni do Bicêtre.

K významným vězňům patřili např. poslední velitel pařížské policie Louis Thiroux de Crosne, poslední prévôt de Paris Anne Gabriel de Boulainvilliers, ministr války Jean-Frédéric de La Tour du Pin Gouvernet, člen Francouzské akademie a historik Jean-Jacques Barthélemy, ředitel Pařížské opery Ange-Étienne-Xavier Poisson de La Chabeaussière, generál Arthur Dillon, generál René Joseph de Lanoue, Jean-Baptiste de Machault d'Arnouville (strážce pečetě Francie), ministr námořnictva Charles-Pierre Claret de Fleurieu, markýz de Sade, básník Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort nebo vynálezce Nicolas Appert.

Počátkem roku 1794 se bývalý klášter stal ženskou věznicí jako pobočka věznice Saint-Lazare. V roce 1836 byly všechny vězeňkyně převezeny do věznice Roquette a Madelonnette se stal mužskou věznicí.

Klášterní budovy byly zbořeny během Haussmannových přestaveb v letech 18651866 při proražení ulice Rue de Turbigo. Vězení bylo nahrazeno věznicí La Santé. Na místě tehdejšího kláštera dnes stojí Lycée Turgot.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Couvent des Madelonnettes (Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]