Karl Isakson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Isakson
Rodné jménoKarl Oscar Isakson
Narození16. ledna 1878
Kungsholmská farnost
Úmrtí19. února 1922 (ve věku 44 let)
Kodaň
Alma materKrálovská akademie výtvarných umění (1897–1901)
Povolánímalíř
PříbuzníEster Isakson (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karl Oscar Isakson (16. ledna 1878 Stockholm19. února 1922 Kodaň) byl švédský modernistický malíř, působící po většinu života v Dánsku.

Pocházel z rodiny kováře a pradleny, jeho mladší sestra Ester Isaksonová se také stala malířkou. Aby po otcově předčasné smrti uživil rodinu, pracoval od třinácti let jako malíř pokojů, později se stal pomocníkem Carla Larssona při jeho práci na výzdobě Národního muzea.[1] V letech 1897 až 1901 studoval na Královské akademii výtvarných umění ve Stockholmu, pak cestoval po Německu a Itálii. Seznámil se s dánským malířem Kristianem Zahrtmannem a navštěvoval jeho malířskou školu v Kodani, vyznačující se moderními postupy. Pak se usadil v Dánsku natrvalo, působil na Bornholmu a souostroví Ertholmene. Patřil k hlavním představitelům bornholmské malířské školy, inspirující se místním geniem loci a usilující o propojení severské krajinářské tradice s postupy abstraktního umění. Pobýval také v Paříži, kde navštěvoval Colarossiho akademii a spolupracoval s Henrim Le Fauconnierem. Těžkou ránu jeho uměleckým záměrům zasadilo, když byl po vypuknutí první světové války vykázán z ostrova Christiansø, protože jako cizinec nesměl malovat místní vojenské objekty. Byl velmi skromný a své obrazy téměř nevystavoval ani neprodával, závěr jeho života byl poznamenán slábnoucím zrakem a duševní chorobou.[2] Zemřel na zápal plic ve čtyřiačtyřiceti letech.

Isaksonovu zralou tvorbu ovlivnili Gustave Moreau a Paul Cézanne, pak se stal jedním z průkopníků kubismu.[3] V jeho díle se objevují časté náboženské náměty, zajímal se o severskou mytologii, jeho oblíbeným autorem byl Søren Kierkegaard.

Na Isaksonovu tvorbu navázal Edvard Weie, významně ji propagoval kritik Karl Madsen. Jeho díla má ve svých sbírkách Muzeum moderny, Göteborgs konstmuseum, Státní muzeum umění a Bornholmské muzeum umění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Karl Isakson (1878-1922). Barnebys [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. In memoriam Karl Isakson, the Nordic Modigliani. The Eclectic Light [online]. 2022-02-18 [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Read more about Karl Isakson. Moderna Museet [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]