Karabina De Lisle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
De Lisle karabina
De Lisle karabina
De Lisle karabina
Typkarabina
Místo původuSpojené království Velká Británie
Historie služby
Ve službě1942 - 1945
PoužívánaSpojené království Velká Británie
Commonwealth
Válkydruhá světová válka, korejská válka, boje s povstalci v Malajsii
Historie výroby
KonstruktérWilliam Godfray de Lisle
Navrženo1942
VýrobceFord Dagenham, Sterling Armaments Company
Vyrobeno kusůcca 130 ks
Základní údaje
Hmotnost3.74 kg
Délka895 mm
Délka hlavně210 mm
Typ náboje.45 ACP
Kadencecca 30 ran/min
Úsťová rychlost250 m/s
Účinný dostřel185 m
Maximální dostřel365 m
Zásobování municí7 nebo 11

De Lisle Commando carabine byla britská karabina používaná během druhé světové války a je považována za jednu z nejtišších zbraní, jaká byla kdy vyrobena. De Lisle vytvářela při střelbě hluk pouhých 85,5 dB –– jiné zbraně s tlumiči vytváří hluk 117 až 140 dB.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Design zbraně vytvořil William Godfray de Lisle, v té době pracující na ministerstvu letectví. První prototyp v ráži .22 Long Rifle si nechal patentovat a představil jej Malcolmu Campbellovi z Velitelství kombinovaných operací. Ten se rozhodl zbraň okamžitě otestoval střelbou do Temže ze střechy New Adelphi Building v Londýně, aby zjistil, zda chodci na ulici zaznamenají nějaký hluk. Výstřely nikdo nezaznamenal a zbraň udělala na vedení kombinovaných operací velký dojem.

Byl vznesen požadavek na konstrukci zbraně v ráži 9 mm, ale ten se neosvědčil a až 3. prototyp v ráži .45 ACP byl úspěšný. Ráže .45 ACP se nabízela, protože byla již v britské armádě používána a hlavně standardně dosahovala podzvukové rychlosti, tudíž nebylo potřeba použít speciální podzvukové střelivo. Po srovnávacích testech s pistolí Welrod a samopalem Sten opatřeným tlumičem se potvrdilo, že De Lisle je dostatečně tichá ale přesnější, a spolehlivější. Bylo rozhodnuto vyrobit 600 zbraní pro potřeby Commandos. Po vylodění v Normandii již nebyly karabiny pro speciální akce potřeba, zakázka byla stornována a stihlo se vyrobit zhruba jen 130 zbraní (přesný počet není znám).


Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Základem nové karabiny se stala puška Lee – Enfield No. Mk.III., ze které byla použita pažba a závěr, který byl zkrácen a upraven na ráži .45 ACP. Původní puškový zásobník byl odstraněn a na jeho místo byl vložen upravený zásobník z pistole Colt 1911. Zkrácená hlaveň byla použita ze samopalu Thompson. Před hlaveň byl umístěn jednoduchý, ale prostorný tlumič rozdělený 13 přepážkami z lehké slitiny, který spolehlivě utlumil tlak spalin unikajících za projektilem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]