Kaple svatého Vavřince (Karpacz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Vavřince
v Karpaczi
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíDolnoslezské
OkresOkres Krkonoše
ObecKarpacz
LokalitaSněžka
Souřadnice
kaple svatého Vavřince
kaple svatého Vavřince
Základní informace
Církevřímskokatolická
Užívánípravidelné
Zasvěcenísvatý Vavřinec
Datum posvěcení1681, 2001
Architektonický popis
Výstavba16651681
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Vavřince (polsky Kaplica świętego Wawrzyńca na Śnieżce) je římskokatolická kaple na vrcholu Sněžkypolských Krkonoších. Je zapsána v rejstříku památek pod položkou A/1366/494 ze dne 11. prosince 1958.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v jihozápadním Polsku, ve východní části Krkonoš na vrcholu Sněžky – nejvyšším vrcholu Sudet, zhruba 5,3 kilometru jihozápadně od centra Karpacze.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kaple svatého Vavřince je nejvýše položenou barokní památkou Polska a provozovaným sakrálním objektem – každoročně se na den svatého Vavřince, 10. srpna, koná ve výšce 1602 m n. m. slavnostní mše.

Stavba kaple má rotundový vzhled, výška je 14 metrů a průměr kruhového půdorysu je 7 metrů. Ke kapli byla přistavěna předsíň na čtvercovém půdorysu. Vnitřní klenutí zploštělé kopule je pokryté malbami z 80. let 19. století. Kaple je postavena z kamene v barokním stylu, stojí na kamenné podezdívce. Zdi jsou z vnější strany kryté svislým dřevěným opláštěním. Kuželová střecha kaple i valbová stříška předsíně je krytá dřevěným šindelem a opatřena vrcholovým křížem. Vitrážová okna jsou oválná. Vybavení kaple je velmi skromné, zahrnuje oltář s postavami Matky Boží, svatého Vavřince a svatého Vojtěcha. V předsíni se nachází pamětní deska Jana Pieniążka – Odrowąża z roku 1828.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba kaple byla zahájena v roce 1665. Stavební práce vedl Bartłomiej Nantwig z Gryfowa Śląskiego. Při zakládání stavby bylo odstraněno 4,5 metru zvětralin až ke skalnímu podkladu. Přes četné obtíže byla kaple dokončena v roce 1681 a byla opatřena oltářem z Křešova. Slavnostní vysvěcení proběhlo na den svatého Vavřince dne 10. srpna 1681, vysvěcení provedl opat křešovského kláštera Bernard Rosa.

Kaple byla několikrát poškozena bleskem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kaplica św. Wawrzyńca na Śnieżce na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]