Křížová cesta (Nová Říše)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky28145/7-5043 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Nové Říši na Jihlavsku se nachází východně od obce na kopci Spravedlnost. Je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kalvárie u Nové Říše

Křížová cesta je tvořena křížem a třinácti zděnými výklenkovými kapličkami shodného architektonického tvarosloví z druhé poloviny 19. století.

Na vrch Spravedlnost byl roku 1863 u příležitosti tisíciletého výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu postaven žulový kříž. Roku 1873 vznikla z iniciativy premonstrátského kláštera i samotná křížová cesta, kterou původně tvořilo třináct zděných výklenkových kapliček, z nichž se dochovalo deset. Žulový kříž cestu doplňoval jako čtrnácté zastavení.

Roku 2010 začala obnova poutního místa. Bylo rozhodnuto po dokončení oprav umístit do výklenků kapliček kopie litinových obrazů, uložených v novoříšském premonstrátském klášteře. V letech 2010 a 2011 došlo k úpravám okolí křížové cesty, byly odstraněny náletové dřeviny a terénní nerovnosti, přibyly nové stromy a keře. Roku 2012 byl obnoven žulový kříž na konci křížové cesty. Prošel generální opravou a byl doplněn o litinový korpus Krista. Na kříž byla umístěna kopie pamětní desky, z níž se dochovalo pouze torzo.

Roku 2013 restaurátoři opravili čtyři kapličky na vrcholu křížové cesty u kříže a tři kapličky u silnice směrem na Zdeňkov. O třech kapličkách, které se nedochovaly, bylo rozhodnuto o jejich dostavbě.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 139427 : křížová cesta. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kraj Vysočina: Kalvárie a křížová cesta, Nová Říše.
  3. Jihlavský deník.cz: Adoptujte si svoji kapličku, vyhlásil spolek z Nové Říše. Zuzana Musilová, 25.2.2015

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]