Kärntner Straße

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kärntner Straße
Umístění
StátRakouskoRakousko Rakousko
MěstoVídeň
Poloha
Historie
Pojmenováno poKorutany
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kärtner Straße (Korutanská ulice) je ulice v centru Vídně, spojující Štěpánské náměstí a Karlovo náměstí. Je dlouhá 674 metrů a široká maximálně 17 metrů.

Název ulice je odvozen od staré obchodní cesty do Korutan a je doložen již roku 1257 v podobě Strata Carinthianorum.[1] Na jihu ulice končila branou Kärntnertor, zbořenou při likvidaci městských hradeb roku 1859. Koncem devatenáctého století se změnila v elegantní velkoměstskou promenádu lemovanou výstavnými budovami jako Thonetův dům nebo palác Esterházyů.. Při bombardování na konci druhé světové války patřila k nejhůře postiženým vídeňským ulicím.[2] Roku 1974 byla v severní části ulice zřízena pěší zóna.

Kärtner Straße je známá díky množství luxusních obchodů jako je J. & L. Lobmeyr nebo Swarovski. Spolu s ulicemi Graben a Kohlmarkt je nazývána „zlaté U“ podle řady klenotnictví, nájmy jsou zde nejvyšší ve městě.[3] Na místě někdejšího divadla Theater am Kärntnertor vznikl Hotel Sacher, proslulým podnikem je také cukrárna Gerstner. V ústí ulice naproti katedrály svatého Štěpána se nachází pamětihodnost Stock im Eisen – kmen smrku, do něhož kolemjdoucí zatloukali pro štěstí hřebíky. Nachází se zde také gotický Maltézský kostel. Na rohu Kärntner Straße a Opernringu byla v roce 1869 postavena budova Vídeňské státní opery. Někdejší Fleischhof, známý jako bydliště Ludwiga ven Beethovena a sídlo kabaretu Fledermaus, byl po druhé světové válce přestavěn na kancelářskou budovu. V roce 2011 byl otevřen moderní obchodní dům Weltstadthaus, který projektoval David Chipperfield.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kärntner Straße: Eine lange Geschichte. Österreichischer Rundfunk, 2012-04-11 Dostupné online
  2. Die Geschichte der Kärntner Straße Wien. Archineers, 2019-05-10 Dostupné online
  3. Ein Hauch von Luxus: Kärntner Straße wird edler und teurer. Die Presse, 2008-03-10 Dostupné online
  4. Baute auch in der Kärntner Straße: Pritzker-Preis für Chipperfield. Kurier, 2023-03-07 Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]