Junges Klangforum Mitte Europa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Junges Klangforum Mitte Europa (angl. Young Sound Forum of Central Europe) je mezinárodní evropský orchestr mladých hudebníků z Polska, Česka a Německa.

Cíle[editovat | editovat zdroj]

Cílem Junges Klangforum Mitte Europa je znovuobnovení kulturních tradic mezi Polskou republikou, Spolkovou republikou Německo a Českou republikou. Orchestr spojuje mladé hudebníky tří národností koncertováním na historicky významných místech. Vedle klasického repertoáru Junges Klangforum Mitte Europa skládá vlastní hudbu a uvádí díla skladatelů, která byla odsouzena v době národního socialismu. Orchestr se snaží hudební cestou přispět ke smíření a lidskému porozumění mezi Poláky, Němci a Čechy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Orchestr Junges Klangforum Mitte Europa byl v roce 2002 založen mladým dirigentem Christophem Altstaedtem a kulturním manažerem Holgerem Simonem. Holger Simon v orchestru působil jako obchodní vedoucí v letech 2002 – 2007. Soubor vznikl z bývalých členů orchestru Bundesjungendorchester a v prvních letech své existence vystupoval pod jménem "Junges Deutsches Klangforum“. Myšlenka založení mezinárodního orchestru, vznikla ze společné spolupráce Junges Deutsches Klangforum s některými českými hudebníky na projektu v Terezíně. Projekt Junges Klangforum Mitte Europa vznikl také díky Dr. Richard von Weizsäcker, který je nadále spolu s Lech Wałesa a Václav Havel, jeho patronem. Během prvních čtyř let své existence dosáhl orchestr vynikajících hudebních a kulturněpolitických úspěchů, za které byl oceněn – Praemium Imperiale 2004, Marion Dönhoff Preis 2005 a Europäischen Jugendorchesterpreis 2006.

Uměleckým vedoucím orchestru Junges Klangforum Mitte Europa je mladý německý dirigent Christoph Altstaedt. K hostujícím dirigentům orchestru patří např. Krzysztof Penderecki, Sebastian Weigle a Muhai Tang.

Orchestr Junges Klangforum Mitte Europa již několikrát účinkoval v respektovaných koncertních sálech Evropy či Japonska. Někteří jeho bývalí členové vystupují s významnými evropskými orchestry.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]