Jiří Svoboda (student)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Svoboda
Narození31. října 1923
Československo Vysoké Mýto, Československo
Úmrtí15. dubna 1943 (ve věku 19 let)
Německá říše Berlín, věznice Plötzensee, Nacistické Německo
Příčina úmrtípoprava gilotinou
Národnostčeská
Povolánístudent, odbojář
Nábož. vyznáníČeskobratrská církev evangelická
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Svoboda (31. října 1923, Vysoké Mýto – 15. dubna 1943, Plötzensee)[1] byl český student a člen odboje, který byl za svoji odbojovou činnost popraven nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vysokém Mýtě do evangelické rodiny jako jedináček. Po základní škole nastoupil ke studiu na vysokomýtském gymnáziu.

Odbojová činnost[editovat | editovat zdroj]

Svoboda byl součástí ilegální skupiny Mladá garda národního odboje,[2] působící na Choceňsku. Mezi její členy patřili mj. i další dva studenti téhož gymnázia – Miloslav Svoboda a Jaroslav Šafka. Svoji činnost zahájila již v roce 1939, kdy jeden z nejstarších členů skupiny, Miroslav Ell, navázal kontakt s ilegální komunistickou stranou v Chocni. Skupina se zaměřovala především na tisk a distribuci zakázaných letáků.[3]

V lednu 1942 byla skupina vypátrána a její členové zatčeni gestapem. Vedoucí choceňské organizace, Josef Sychra, byl dopaden už v roce 1940. V pardubické věznici spáchal sebevraždu, čímž pozdržel vyšetřování. V létě 1941 byli však dopadeni další dva členové. U jednoho z nich se našel lístek s poznámkami, obsahujícími informace o choceňské organizaci. V lednu 1942 pak gestapo odhalilo i zbytek skupiny a její členy pozatýkalo. Pro studenty vysokomýtského gymnázia si gestapo přišlo přímo do školy.

Zatčení studenti byli nejprve převezeni do Malé pevnosti v Terezíně, odtud byli pak převezeni do Berlína, kde v prosinci 1942 začal soud. Jiří Svoboda, Miloslav Svoboda i Jaroslav Šafka byli odsouzeni k trestu smrti. Přes četné intervence rodinných příslušníků nebyla žádnému ze studentů udělena milost.[4]

Jiří Svoboda byl popraven v berlínské mužské věznici Plötzensee 15. dubna 1943. Téhož dne byly vykonány rozsudky i u ostatních dvou studentů.[1]

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

V září 2019 mu byl v ulici A. V. Šembery ve Vysokém Mýtě odhalen Stolpersteine.[5] Společně se Stolpersteine Miloslava Svobody se jedná o vůbec první kameny zmizelých instalované v tomto městě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dokumentace popravených Čechoslováků za druhé světové války v Berlíně-Plötzensee – Ústav pro studium totalitních režimů. www.ustrcr.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  2. MUZEUM-MYTO.CZ. „Kameny zmizelých“ popraveným studentům. muzeum-myto.cz [online]. [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  3. ŠMERAL, Jiří. Stolpersteiny připomínají popravené studenty. Orlický deník. 2019-09-10. Dostupné online [cit. 2024-04-14]. 
  4. BROULÍK, Petr. Letáky je stály život, studenty v Mýtě i Chocni uctí kameny zmizelých. iDNES.cz [online]. 2019-09-06 [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  5. Vysoké Mýto / Kameny zmizelých připomínají dva studenty vysokomýtského gymnázia. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.