Jiří Suchý: Lehce s životem se prát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Suchý: Lehce s životem se prát
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Délka102 min
Žánrdokumentární film
Scénář a režieOlga Sommerová
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJiří Suchý
Josef Zíma
Waldemar Matuška
Miloš Forman
Ondřej Suchý
… více na Wikidatech
ProdukceViktor Schwarz
HudbaJiří Suchý, Jiří Šlitr
KameraOlga Malířová Špátová
Výroba a distribuce
Premiéra26. září 2019
Jiří Suchý: Lehce s životem se prát na FPČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Suchý: Lehce s životem se prát je dokumentární film Olgy Sommerové z roku 2019, který vypráví o českém textaři, herci, zpěvákovi, divadelníkovi, spisovateli, komikovi a básníkovi Jiřím Suchém. Tento dokument otevírá spíše soukromý než odborný život Jiřího Suchého. Informuje také hodně o vztahu Jiřího Suchého s jeho manželkou Bělou Suchou, či s jeho kolegou a přítelem Jiřím Šlitrem. Divák zde také poznává širokou rodinu J. Suchého. Jiří Suchý zde také otevřeně hovoří o zakládání divadel Semafor a Na zábradlí. Líčí zde také dlouhodobou šikanu divadel Komunistickým režimem, kvůli politickému profilu J. Suchého a J. Šlitra. Je zde také rozebrána krátkodobá emigrace manželů Suchých do Anglie.

Dokument byl roku 2019 nominován v anketě Český lev 2019 v kategorii Nejlepší dokument. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získal cenu díváků.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MFF KV: Diváckou cenu Práva ovládli Češi. Formana a Mádla porazil Suchý. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]