Jan Pinkava (režisér)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Pinkava
Jan Jaroslav Pinkava, PhD
Jan Jaroslav Pinkava, PhD
Narození21. června 1963 (60 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materAberystwythská univerzita (Desetiletí od 1980)
Colchester Royal Grammar School
Povolánífilmový režisér, scenárista a animátor
ZaměstnavatelPixar (od 1993)
OceněníOscar za nejlepší krátký animovaný film (1996)
RodičeJan Křesadlo (otec)
PříbuzníVáclav Z. J. Pinkava (bratr)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Jaroslav Pinkava (* 21. června 1963 Praha) je česko-britský režisér animovaných filmů. Jeho otcem byl český básník a spisovatel Václav Pinkava (píšící pod jménem Jan Křesadlo). Spolu s rodiči emigroval v roce 1969 do Velké Británie, kde získal i britské občanství, aniž by přestal být občanem Československa. V roce 2012 mu bylo uděleno čestné členství university v Aberystwythu.[1]

Profesní vývoj[editovat | editovat zdroj]

Animovaný film jej zaujal v mládí. V roce 1980 ve svých 17 letech vyhrál celostátní soutěž BBC svým animovaným filmem „The Rainbow“ (Duha), což v roce 2001 popsali tehdejší moderátoři soutěže Michael Rodd a Brian Trueman jako „jediné zcela profesionální dílo v historii této soutěže (1969–1984)“.[2] Vystudoval informatiku na University of Wales v Aberystwyth, kde získal i „červený“ doktorát. Poté se začal věnovat počítačové animaci profesionálně, nejprve v Londýně.

Pixar éra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 se přestěhoval do USA a nastoupil do studia Pixar.

Geriho hra[editovat | editovat zdroj]

O rok později získal prestižní cenu Clio za svůj reklamní snímek Arrows. Jeho krátkometrážní film Geri's Game (Geriho hra) získal Oscara za ročník 1997 a řadu dalších mezinárodních cen.

Související informace naleznete také v článku Geriho hra.

Ratatouille[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2000 se věnoval tvorbě celovečerního filmu Ratatouille o krysákovi, který se chce stát kuchařem v Paříži. Tuto troufalou, evropsky zakotvenou a alegorickou zápletku vymyslel a prosadil u vedení, přestože tento film měl být nejen jeho prvotinou v oblasti celovečerního filmu, ale i mezníkem v historii Pixaru, jakožto první film po termínu vypršení smluvního svazku Pixar–Disney. V roce 2006 však firma Disney studia Pixar zakoupila a Pinkavův film se stal de facto testem soudnosti této velmi značné investice. Pinkava byl z pozice hlavního režiséra odvelen a žezlo převzal věhlasný režisér Brad Bird, k čemuž se Pinkava doposud vyjádřil jen diplomatickým: „bez komentáře“. Ve fázi předání byl film již vybaven kulisami, postavami, hlavní dějovou linií a (údajně příliš košatými) možnostmi dějového vývoje. Brad Bird se ujal scénáře, který prý celý přepsal, čímž změnil důraz zápletky a vnesl do díla své vlastní prvky. Nicméně Bird důsledně ve všech interview neupírá autorství Pinkavovi, a v titulcích je Pinkava uveden jako autor konceptu, první ze spoluautorů děje[3] a spolurežisér. Status spolurežiséra je však uveden samostatně, na konci, kuriózně malým písmem.[4] Film se těší velmi kladným ohlasům. Ratatouille získal Oscara za nejlepší animovaný film 2007, a další čtyři nominace, přičemž Pinkava byl mezi nominovanými za scénář a námět. Samotnou sošku Oscara však Pinkava neobdržel, tu si odnesl jen hlavní režisér, na rozdíl od jiných kategorií ocenění.[5]

Jan Pinkava opustil Pixar koncem roku 2006 a pracuje na přípravě dalšího celovečerního filmu.[6]

Nový směr[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 nastoupil do studia Laika, kde se jako režisér podílel na filmu Little White Lie.[7] Studio spolu s Claire Jennings opouští v roce 2011.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]