Jakriborg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakriborg
Jakriborg
Jakriborg, červen 2005
Jakriborg, červen 2005
Poloha
Souřadnice
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
RegionSkåne
Jakriborg
Jakriborg
Správa
Oficiální webwww.jakri.se
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jakriborg je zástavba (či nové město) v jižním Švédsku, spadající pod Hjärup. Nachází se mezi Malmö a Lundem ve Skåne. Oblast byla postavena koncem 90. let 20. století realitní firmou Jakri AB a od té doby se pomalu rozrůstá. Jakri AB byla založena dvěma bratry, Janem a Kristerem Berggrenovými. Projekt byl realizován díky spolupráci s architekty Robinem Mangerem (SAR / MSA) a Marcusem Axelssonem (SAR / MSA). Projekt Jakriborg je někdy přirovnáván k projektu Poundbury v Anglii.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jakriborský architektonický styl má celou řadu složitých bludišť tvořených ulicemi a průchody. Jakriborg nemá návaznost na tradiční styly severské Skandinávie, ani funkcionalismus, který byl dominantní ve většině Evropy, po většinu 20. století. Místo toho se stylem předindustriální městské architektury nachází v pobřežní oblasti jižního Baltského a Severního moře od Flander až po Tallinn (příkladem mohou být hanzovní města jako Lübeck. Jakriborg je kritizován architekty dle nichž jde o napodobeninu středověkého města. Některým lidem může Jakriborg připadat jako opuštěná filmová kulisa.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hjärup, pod jehož správu Jakriborg spadá, je postaven na polích obce Uppåkra, která existovala po více než tisíc let jako předchůdkyně Lundu. Roku 990 byla přemístěna o několik kilometrů severovýchodně na nové a bezpečnější místo a dala vzniknout Lundu. Samotná Uppåkra sice ještě dále existovala, ale jen jako malá obec.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Zpočátku Jakriborg čítal méně než 300 rodin, do roku 2005 pak počet vzrostl na více než 500 rodin. V roce 2002 společnost nakoupila velké množství okolních pozemků pro budoucí rozšíření s možností až desetinásobku aktuální plochy a kapacity. Nicméně Jakri AB nemá v úmyslu rychlý rozmach oblasti. Domnívají se, že růst by měl probíhat přirozeně prostřednictvím organického růstu společnosti. Proto roční přírůstek bytových jednotek záměrně zůstává nízký.

Pohled od severu

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jakriborg na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]