Ján (rybník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ján
Ján z hráze
Ján z hráze
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresPraha-východ
Ján
Ján
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha4,3 ha
Objem56,0 tis. m³
Ostatní
Typrybník
Přítok vodyJevanský potok
Odtok vodyJevanský potok
SídlaJevany
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ján je rybník na severozápadním okraji Jevanokrese Praha-východ ve Středočeském kraji. Rozloha rybníka je 4,3 ha.[1] Celkový objem činí 56,0 tis. .[1] Retenční objem činí 20,0 tis. m³.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rybník je podlouhlého tvaru, hráz je orientována jihovýchodním směrem. Jeho okolí je převážně zalesněno. Za silnicí, severovýchodně od rybníka, se nacházejí rodinné domy obklopené lesem. Silnice podél severovýchodního břehu se nazývá Pražská a je součástí Jevan. Na tuto silnici se napojuje cesta vedoucí po hrázi rybníka. U napojení obou komunikací se nalézá bezpečnostní přeliv. Dále v lese při jihozápadním břehu je další cesta, po které vede červená turistická značka a naučná stezka Voděradské bučiny. Část jihozápadního břehu tvoří hranici národní přírodní rezervace Voděradské bučiny. Rybník je napájen od severozápadu Jevanským potokem tekoucím z Vyžlovského rybníka, který dále pokračuje na jihovýchod do rybníka Švýcar. Část lesa pod hrází je zamokřená.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Povodí Vltavy – Seznam vodních nádrží [online]. [cit. 2016-04-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]