Ilhéu Chão

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ilhéu Chão
portugalština
Pohled na Ilhéu Chão z ostrova Madeira
Pohled na Ilhéu Chão z ostrova Madeira
Ilhéu Chão
Ilhéu Chão
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Topografie
Rozloha1 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrchol (98 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel0
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ilhéu Chão je nejmenším z neobydlených ostrovů souostroví Ilhas Desertas, náležejícím geograficky k Madeirskému souostroví. Leží v Atlantském oceánu ve vzdálenosti 25 km jihovýchodně od ostrova Madeira. Má protáhlý tvar o velikosti 1,6 x 0,5 km.[1]

Lidská přítomnost[editovat | editovat zdroj]

Nedostatek trvalých zdrojů pitné vody umožňující stálé zasobování obyvatelstva byl příčinou toho, že v minulosti nedocházelo k trvalé kolonizaci ostrova. Byly však zaznamenány ojedinělé pokusy o jeho zemědělské využití, jejichž důkazem jsou stále viditelné pozůstatky mlatů, používaných ke zpracování vypěstovaných obilovin.

Fauna a flóra[editovat | editovat zdroj]

Od vyhynutí dovezených zajíců v letech 80. létech 20. století se autochtonní flóra postupně obnovuje, díky čemuž je ostrov atraktivnější především pro hnízdění mořských ptáků.

Toto zotavení má velký ornitologický význam, protože je to hnízdiště pro několik ptáků nalezených na Madeiře, jako buřňák kapverdský Pterodroma feae. Dalšími přítomnými ptáky jsou buřňák Bulwerův (Bulweria bulwerii), buřňák šedý (Calonectris diomedea), buřňáček madeirský (Oceanodroma castro), buřňák menší (Puffinus assimilis), rybák obecný (Sterna hirundo), racek žlutonohý (Larus cachinnans ) , rorýs jednobarvý (Apus unicolor) a kanár divoký (Serinus canaria).

Ze savců vyniká lachtan jihoafrický, pravidelně vyskytující ve vodách kolem ostrůvku.

Podívejte se také na[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Landkarte der Madeirainseln. www.unostamps.nl [online]. [cit. 2022-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-28. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]