IRCAM

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
IRCAM
Základní údaje
Právní formaassociation déclarée
Datum založení1977
ZakladatelPierre Boulez
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostiinženýrství, technická studia
Mateřská společnostCentre Georges Pompidou
Identifikátory
Oficiální webwww.ircam.fr
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Západní fasáda institutu

IRCAM je zkratka pro Institut de recherche et coordination acoustique/musique (v překladu Výzkumný a koordinační ústav pro akustiku a hudbu). Sídlí v Paříži a je součástí Centre Georges Pompidou. Institut patří k významným výzkumným institucím v Evropě v oblasti hudby a zvuku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Institut založil v roce 1974 hudební skladatel Pierre Boulez s podporou tehdejšího francouzského prezidenta Georgese Pompidoua. Dějiny institutu jsou úzce spjaté s Centrem Pompidou, obě stavby, které projektovali architekti Renzo Piano a Richard Rogers, byly realizovány současně v letech 1971-1977. V roce 1978 byl zprovozněn experimentální sál o rozloze 375 m2 s variabilními akustickými vlastnostmi. Budova se nachází naproti Centre Georges-Pompidou vedle Stravinského fontány.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Pierre Boulez založil ústav pro zkoumání elektronické hudby. Z toho vychází náplň činnosti ústavu. Zabývá se teorií o kompozičních možnostech elektro-akustických materiálů, zkoumá hudbu v interdisciplinárních souvislostech (lingvistika, teorie informací, komunikační vědy a hudební analýza), zkoumá nové využití tradičních způsobů (např. hudební nástroje). IRCAM mj. koordinuje výzkum mezi jinými obdobnými institucemi. Výzkum probíhá v týmové práci skladatelů, techniků a vědců, zatímco skládání jednotlivých děl nebo jejich realizace zůstává individuálním tvůrčím procesem. IRCAM se rovněž podílí na vývoji softwaru jako jMAX (volná verze Max/MSP), OpenMusic, SDIF nebo Agnula.[1]

IRCAM rovněž pořádá hudební festival Agora.[2]

S institutem spolupracovali např. Karlheinz Stockhausen nebo Luciano Berio, který byl jeho ředitelem v letech 1974-1980.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku IRCAM na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]