Hrobka Kleinů (Loučná nad Desnou)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrobka Kleinů v Loučné
Hrobka Kleinů v Loučné nad Desnou
Hrobka Kleinů v Loučné nad Desnou
Základní informace
Slohnovogotický
Výstavba1886–1887
Současný majitelobec Loučná nad Desnou
Poloha
AdresaLoučná nad Desnou, Loučná nad Desnou, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky102789 (PkMISSezObrWD) (součást památky Starý hřbitov s areálem hrobky rodiny Kleinů a empírovou kaplí)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrobka Kleinů je stavba v Loučné nad Desnou (okres Šumperk). Vznikla v letech 1886–1887 přesunem původní rodové hrobky z Brna, od roku 2008 je chráněna jako kulturní památka. Patří k významným odkazům na působení podnikatelské rodiny Kleinů na severní Moravě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrobka Kleinů v Loučné nad Desnou se sochou sv. Alžběty Durynské

Hřbitov v Loučné nad Desnou vznikl až v roce 1815, předtím se pohřbívalo ve Velkých Losinách, případně později v sousedních Rejhoticích. Loučenský hřbitov vznikl v roce 1815 ve svahu nad poštovním hostincem a přičiněním rodiny Kleinů byla postavena empírová kaple (1846). Během 19. století význam Kleinů stoupal a své aktivity přesunuli do Brna, kde si nechali postavit Kleinův palác a také hrobku na starém brněnském hřbitově. Starý hřbitov v Brně byl zrušen v roce 1883 a pozůstalí byli vyzváni, aby se postarali o hroby svých příbuzných. Tehdejší představitel loučenské linie Kleinů Franz III. Klein (1851–1930) původně zvažoval přesunout rodovou hrobku na nově založený hřbitov v Brně (dnešní Ústřední hřbitov), nakonec ale bylo rozhodnuto brněnskou hrobku rozebrat a převézt do Loučné nad Desnou. Svou roli v tom sehrál i fakt, že příbuzní ze sobotínské větve Kleinů v té době stavěli okázalé mauzoleum v Sobotíně.

Přemístění brněnské hrobky do Loučné se stalo technicky a finančně náročnou operací, za kterou Kleinové zaplatili celkem více než 5 000 zlatých. V Loučné bylo vybráno místo na vyvýšeném místě jižně od stávajícího hřbitova a samotnému přesunu hrobky předcházela parková úprava a výsadba dřevin a keřů. Realizací byl pověřen správce vízmberského (dnes Loučná nad Desnou) velkostatku Josef Weber, stavební práce vedl Wenzel Kwaček, který se podílel i na budování sobotínského mauzolea Kleinů. Návrh parkové úpravy budoucí hrobky a jejího širšího okolí vypracoval kleinovský zahradník Josef Jirásek. Práce včetně exhumace a převozu ostatků Kleinů z Brna byly dokončeny na podzim 1887, kdy byla hrobka vysvěcena.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pohřebiště má tvar lichoběžníku a jeho prostor je vymezen novogotickým litinovým plotem ze sobotínských železáren. Samotnou hrobku tvoří čtvercový podstavec s pylonem, na jehož vrcholu je kovová socha sv. Alžběty Durynské. Autorem sochy je rakouský sochař Christof Fidelis Kimmel, prakticky identická socha sv. Alžběty se nachází u vstupu do parku zámku v Loučné. Na přední části podstavce je nápis FAMILIE FRANZ KLEIN VON WIESENBERG, zadní část podstavce zdobí kovový erb Kleinů. Kolem náhrobku je v geometrickém uspořádání rozmístěno šest náhrobních desek se jmény pohřbených členů rodu. Původní koncepce parkové úpravy v okolí hrobky dnes již není zcela patrná, památkovou ochranu má ale lipová alej vedoucí od staré pošty podél hřbitova k hrobce (tvoří ji celkem 61 stromů). Hrobka je dnes ve správě obce Loučná nad Desnou a v roce 1992 prošla rekonstrukcí, při této příležitosti byly v Zábřehu odlity chybějící části litinového oplocení.

Na seznam kultuních památek byla hrobka zapsána 12. února 2008, památková ochrana se vztahuje i na areál starého hřbitova s několika dochovanými náhrobky a empírovou kaplí.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • POLÁCH, Drahomír: Historické toulky Šumperskem II., kapitola Hrobka podnikatelské rodiny Kleinů v Loučné nad Desnou; Štíty, 2017 s. 19–27 ISBN 978-80-86438-71-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]