Hotchkiss

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hotchkiss et Cie)
Hotchkiss
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1875
Datum zániku1966
NástupcePoložka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ3141111
ZakladatelBenjamin B. Hotchkiss
Adresa sídlaFrancie, Francie
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl, zbrojní průmysl a vehicle construction
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hotchkiss, celým jménem Société Anonyme des Anciens Etablissements Hotchkiss et Cie byla francouzská zbrojovka a automobilka.

Společnost založil zbrojíř amerického původu Benjamin B. Hotchkiss. Společnost nejdříve sídlila ve Viviez, poté se přestěhovala do Saint-Denis poblíž Paříže.

Výrobní sortiment[editovat | editovat zdroj]

Výroba zbraní[editovat | editovat zdroj]

Zbrojovka se zabývala výrobou kanónů jak pro použití v poli tak u námořnictva. Jednou z prvních zbraní byl 42 mm lehký kanón. K této zbrani později přibyl Hotchkissův revolverový kanón, na první pohled podobný Gatlingova kulometu, ale fungujícím odlišně. Zbraň navrhl Benjamin B. Hotchkiss roku 1872. Kanón měl pět hlavní a kadenci až 68 ran za minutu. vyráběl se v rážích 37, 47 a 57 mm.

Na začátku 20. století společnost zařadila do svého portfolia Hotchkissův kulomet. Jednalo se o úspěšnou zbraň fungující na principu odběrů plynů z hlavně, která byla spolehlivá a velice mobilní.

Výroba automobilů[editovat | editovat zdroj]

Mezi roky 1903 a 1955 se společnost věnovala výrobě osobních automobilů. Před 2. světovou válkou se společnost také zabývala výrobou tanků. Po válce produkovala navíc i lehké nákladní automobily a traktory

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]