Historický archiv Pančevo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova archivu.

Historický archiv Pančevo (srbsky Историјски архив Панчево) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje archivní činnosti na území sídla Jihobanátského okruhu v Srbsku. Sídlí v budově bývalé rakousko-uherské kasárny.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé světové války vyvstala potřeba systematického uchování a správy písemností z Pančeva a jeho okolí. Velitel tehdejší vojenské správy města pověřil kulturní pracovníky (Mihovil Tomandl a Đorđe Živanović), aby shromáždili materiály, které by bylo nezbytné archivovat, což bylo i učiněno. Zdokumentovány byly spisy místního magistrátu, Okružního soudu, gymnázia a dalších institucí.

V roce 1946 byla vymezena oblast, která se stala příslušná pro pančevský archiv (kromě samotného města ještě srezy Alibunar a Kovačica. Archiv jako instituce byl založen v roce 1947 a v jeho čele stál profesor Živanović. V roce 1952[1] nesla instituce název Městský státní archiv (srbsky Gradska državna arhiva) a později získal současný název. Od roku 1967 je archiv příslušný pro několik dalších obcí, které se rovněž podílejí na jeho financování. Jedná se o: opštinu Pančevo, Kovin, Kovačica, Alibunar a Opovo.[2] Veřejnou kulturní institucí je archiv od roku 1991.

Archiv nejprve sídlil v budově radnice a do roku 1951 byl přemístěn do budovy, která patřila srbské pravoslavné církvi (crkvena opština). Roku 1965 byl přemístěn do budovy Magistrátu, a to ještě společně s muzeem a městskou knihovnou. Některé prostory v budově po pravoslavné církvi mu nicméně zůstaly. Od roku 1979 sídlí v bývalé kasárně, která byla později renovována.

Archivované materiály[editovat | editovat zdroj]

Archiv disponuje celkem 828 fondy, jejichž dokumenty mají délku okolo devíti kilometrů.[1] Je zde také 6 fondů, které pocházejí od místních rodin. Archiválie zahrnují období od druhé poloviny 18. století až do současnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Zgrada Istorijskog arhiva u Pančevu. 013info.rs [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]