Hilmand (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hilmand/Hírmand
Základní informace
Délka toku1150 km
Plocha povodí500 000 km²
Průměrný průtok500 m³/s
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
AfghánistánAfghánistán Afghánistán (Vardak, Ghazní, Orúzgán, Hilmand, Nímróz)
Úmoří, povodí
bezodtoká oblast
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hilmand nebo Hírmand (persky هیرمند‎ nebo هلمند‎) je řeka v Afghánistánu a Íránu (provincie Vardak, Ghazní, Orúzgán, Hilmand, Nímróz, Sístán a Balúčistán), která protéká Íránskou vysočinou. Je 1150 km dlouhá. Povodí má rozlohu přibližně 500 000 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v horském hřbetu Kúhe Bábá nedaleko Kúh-e Paghman. Ústí do jezera Hamún v Sístánské pánvi, které zasahuje na území Íránu. Vytváří rozsáhlou deltu, jejíž ramena často mění svoji polohu.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Hlavním přítokem je Arghandáb, který se do Hilmandu vlévo přibližně dvacet kilometrů jižně od Laškargáhu, hlavního města provincie Hilmand.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdrojem vody jsou převážně sněhové srážky. Průměrný roční průtok vody činí 400 až 500 m³/s, maximální dosahuje přibližně 15 000 m³/s. Na jaře a v létě je průtok vyšší (1500 až 2000 m³/s), zatímco v zimě nižší (50 až 60 m³/s). V zimě však někdy dochází k náhlým vzestupům hladiny v důsledku oteplení.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na středním a dolním toku je využívána k zavlažování úzkého pásu země mezi pouštěmi Registán a Dašt-e Margo, do kterého náleží i Girišcká oáza s centrem v Girišku. Oblast delty je hustě osídlená a také zde se využívá voda z řeky především na zavlažování. Na ramenech řeky bylo vybudováno několik přehradních nádrží, z nichž je nejvýznamnější Sistánská.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]