Hans Möser

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hans Möser
Hans Möser ve vazbě v USA, 1947
Hans Möser ve vazbě v USA, 1947
Narození7. dubna 1906
Darmstadt, Německé císařství
Úmrtí26. listopadu 1948 (ve věku 42 let)
Landsberg am Lech, Německo
Příčina úmrtítrest smrti
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana (od 1929)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Šestnáct z devatenácti obžalovaných v procesu za válečné zločiny spáchané během války v koncentračním táboře Mittelbau-Dora. Dachau, Německo. Hans Möser třetí zprava.

Hans Möser (7. dubna 1906 Darmstadt26. listopadu 1948 Landsberg am Lech) byl během druhé světové války příslušník SS, který sloužil v koncentračních táborech Neuengamme, Auschwitz a Mittelbau-Dora. Na konci války byl zajat a souzen vojenským soudem Spojených států. Jako jediný z 19 obžalovaných v procesu Dora byl odsouzen k trestu smrti.

Kariéra u SS[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v německém Darmstadtu. V říjnu 1929 vstoupil do NSDAP a v červenci 1931 do SS. V červenci 1940 začal sloužit v nově otevřeném koncentračním táboře Hinzert, který byl známý brutalitou, a později přešel do Neuengammu. Od května 1943 až do října 1943 byl vyslán do koncentračního tábora Auschwitz III Monowitz jako strážný v továrně IG Farben. Koncem dubna 1944 vykonával také strážní službu v hlavním táboře Auschwitz I.

Od 1. května 1944 sloužil ve stráži v koncentračním táboře Dora. Zde se dopustil zločinů, za které byl později odsouzen k trestu smrti. Například během věšení vězňů občas řezal provazy v době, kdy oběti byly stále naživu, aby tak prodloužil jejich utrpení. V únoru 1945, když Rudá armáda překonala německé pozice na východní frontě, personál velitelství SS z Osvětimi se evakuoval do Dory. Velitel Auschwitzu Richard Baer a jeho zaměstnanci převzali komplex Dora a Möser se stal zástupcem velitele stráží pod Franzem Hösslerem.

5. dubna 1945, když americká 3. obrněná divize osvobodila tábor Mittelbau-Dora, Möser vedl k nucené evakuaci více než 3 000 vězňů do Neuengammu. Vzhledem k válečné situaci byl vlak přesměrován do koncentračního tábora Ravensbrück.

Odsouzení a smrt[editovat | editovat zdroj]

Möser byl zatčen na konci války. Následovalo vyšetřování podmínek v táboře Dora. Möser byl mezi 19 obžalovanými v procesu Dora jako součást procesu Dachau. Soud začal 7. července 1947 a trval do 30. prosince. Bylo zjištěno, že Möser byl přítomen při věšení vězňů a střílel je při útěku. Odpovědnost za pochody smrti během závěrečné evakuace Dory mu byla také připsána. Ve svém soudním prohlášení řekl:

„Se stejným potěšením jako když střílíte jelena, jsem zastřelil člověka. Když jsem přišel do SS a musel jsem zastřelit první tři osoby, tři dny mi nechutnalo. Ale dnes je to radost. Je to pro mě potěšení.“

Byl shledán vinným a byl jediným z obžalovaných v procesu Dora odsouzeným k trestu smrti. Möser byl popraven oběšením ve vězení v Landsbergu 26. listopadu 1948.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hans Möser na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]