Gymnocalycium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxGymnocalycium
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďkaktusovité (Cactaceae)
RodGymnocalycium
Pfeiff. ex Mittler, 1844
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnocalycium je rod jihoamerických kaktusů. Dle různých taxonomů je počet druhů 80 až 150, stále jsou nalézány nové taxony. Patří mezi oblíbené kaktusy. Ve sbírkách jsou hojně zastoupeny, pro bezproblémové a nenáročné pěstování.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mají kulovité tělo o průměru obvykle 4 až 15 centimetrů, vzácně až půl metru. Stonek je rozdělen do žeber, která mohou být plochá, rozdělená do hrbolů, nebo i vysoká ostrá (G. mihanovichii). Epidermis má často zbarvený,namodralý, nahnědlý, nebo matný povrch. Areoly jsou málo plstnaté a nesou trny různých tvarů, přilehlé, odstávající, přímé, prohnuté, jemné, silné. Otrnění může být velmi řídké až hrozivé a rostlinu zcela zahalující. Rostliny rostou soliterně, nebo mírně odnožují. Trsovitě roste G. bruchii.

Květy vyrůstají z areol na temeni rostliny. Poupata, květy a plody jsou holé, bez chlupů a štětin, nesou pouze šupiny. Odtud název rodu Gymno = nahý, calix = kalich. Barva květů je bílá, růžová, purpurová, mnohdy s odlišně zbarveným jícnem nebo středním proužkem na okvětních lístcích. Několik málo druhů kvete žlutě. Květní trubka je většinou dlouhá. Rostliny jsou většinou cizosprašné. Semena mají různý tvar a byla u nich poprvé rozpracována daktyloskopie semen. Kořeny mohou být svazčité, ale i řepovité.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oblast rozšíření je Argentina, část Uruguaye, Paraguay, jižní Bolívie a část Brazílie. Vyskytují se většinou v travnatých pampách. Některé druhy se rozšířily do hor, až do výšek 2000 metrů.

Známí pěstitelé[editovat | editovat zdroj]

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Klasifikace druhů rodu Gymnocalycium dle E.F.Andersona (2005)[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANDERSON, Edward Frederick. Das große Kakteen-Lexikon. Stuttgart: Eugen Ulmer Verlag, 2005. ISBN 3-8001-4573-1. (německý (překlad z angličtiny)) 
  2. Mario Perea, Omar Ferrari, Laura Las Peñas, Roberto Kießling: Eine neue, rot blühende Gymnocalycium-Art aus Catamarca In: Kakteen und andere Sukkulenten. Band 60, Nummer 2, 2009, S. 35–42.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]