Gyermekvasút

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gyermekvasút
Gyermekvasút
Gyermekvasút
Stát MaďarskoMaďarsko Maďarsko
Číslo 7
Provozovatel dráhy MÁV
Datum otevření 1948
Technické informace
Délka 11,2 km
Rozchod koleje 760 mm (bosenský)
Napájecí soustava Neelektrizováno
Maximální rychlost 20 km/hod
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda Stanice (vzdálenost od Széchenyi-hegy)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gyermekvasút (česky: Dětská železnice) je úzkorozchodná železnice v Budapešti, obsluhovaná výhradně dětmi ve věku 10 až 14 let.

Železnice[editovat | editovat zdroj]

Tato ojedinělá dráha byla vybudována maďarskými mládežníky v letech 19481950 a až do roku 1990, nesla název Úttörővasút (Pionýrská železnice). Obsluhu této tratě tvoří zásadně děti ve věku 10 až 14 let, které by v budoucnu chtěly pracovat pro MÁV. Mají na starosti vše od řízení vlakového provozu přes vypravování vlaků ze stanic až po kontrolu jízdních dokladů ve vlaku.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Velkou zajímavostí je rovněž 198 metrů dlouhý tunel, který byl postaven pro větší vzrušení z jízdy. Staniční budova Hűvösvölgy hostí Gyermekvasutas Muzeum (Dětské Železniční muzeum), které vystavuje především exponáty připomínající historii bývalé pionýrské železnice.

Vozidla[editovat | editovat zdroj]

Na většině vlaků se používají motorové lokomotivy rumunské výroby řady Mk45. Dále pak také dvě unikátní parní lokomotivy 490 039 a 490 056 ze série MÁV 490.

Doprava a jízdné[editovat | editovat zdroj]

Gyermekvasút se rozkládá v rozlehlém parku hornaté části Budy ve XII. a II. obvodě. Je v provozu denně od 9 do 16 hodin. Cena jízdného je 800 forintů nebo 1400 forintů za zpáteční jízdenku.

K počáteční stanici Széchenyi-hegy se lze dostat další železniční zajímavostí a to Fogaskerekű vasút (Ozubnicovou dráhou). Ta jezdí v 15minutových intervalech mezi Széchenyi-hegy a Városmajor poblíž rušné křižovatky Széll Kálmán tér (dříve Moszkva tér - Moskevské náměstí).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]