Great Divide Basin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Great Divide Basin
Red Desert
Red Desert

Nadřazená jednotkaSkalnaté hory
Sousední
jednotky
Wind River Range, Laramie Mountains, Medicine Bow Mountains, Park Range, Uinta Mountains

SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Great Divide Basin (česky Velká předělová pánev) je bezodtoká pánev v jihozápadní části Wyomingu, ve Spojených státech amerických.[1] Pánev má nadmořskou výšku okolo 2 000 m a rozkládá se na ploše přibližně 10 250 km2.[2] Název Velká předělová pánev souvisí s tím, že leží v oblasti tzv. Velkého kontinentálního rozvodí. Západně za pánví tečou řeky do Kalifornského zálivu, respektive do Tichého oceánu, východně směřují do Mexického zálivu, respektive Atlantského oceánu.

Geografie, flora a fauna[editovat | editovat zdroj]

Severně od pánve se nachází pohoří Wind River Range, východně Laramie Mountains a Medicine Bow Mountains, jihovýchodně pohoří Park Range a jihozápadně pohoří Uinta Mountains. V oblasti samotné pánve je aridní podnebí a některá místa jsou téměř bez srážek. Povrch pánve tvoří především písečné duny a solné pláně. Z vegetace zde rostou keře a traviny, nižší stromy rostou pouze v místech různých soutěsek. Z fauny zde žijí vidloroh americký, jelenec ušatý, divoké koně a místy jelen wapiti.

Great Divide Basin neboli Velká předělová pánev

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Great Divide Closed Basin Watershed -- 14040200. Surf Your Watershed. [online]. United States Environmental Protection Agency, 2010. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Statewide Data Inventory - Green River/Great Divide Basin Introduction. [online]. Waterplan.state.wy.us, rev. 2008. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-21. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]