Glarus Nord

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Glarus Nord
Pohled na údolí Linthal
Pohled na údolí Linthal
Glarus Nord – znak
znak
Glarus Nord – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška437 m n. m.
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KantonGlarus
Glarus Nord
Glarus Nord
Glarus Nord, Švýcarsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha147,00 km²
Počet obyvatel18 247 (2017)[1]
Hustota zalidnění124,1 obyv./km²
Správa
Vznik2011
Oficiální webwww.glarus-nord.ch
PSČ8752 Näfels
8753 Mollis
8757 Filzbach
8758 Obstalden
8865 Bilten
8866 Ziegelbrücke
8867 Niederurnen
8868 Oberurnen
8874 Mühlehorn
Označení vozidelGL
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Glarus Nord je obec ve švýcarském kantonu Glarus. Tvoří celou severní část kantonu, na což odkazuje i její název. Žije zde přibližně 18 tisíc[1] obyvatel.

Obec vznikla v rámci komunální reformy kantonu Glarus k 1. lednu 2011 sloučením bývalých obcí Bilten, Filzbach, Mollis, Mühlehorn, Näfels, Niederurnen, Oberurnen a Obstalden.[2] Podle počtu obyvatel jde o největší obec kantonu Glarus.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Obec Glarus Nord zahrnuje glaruskou část Linthské nížiny, údolí dolního Linthu a Kerenzerberg až k jezeru Walensee. Nejnižším bodem obce je řeka Linth v nadmořské výšce 410 m, nejvyšším bodem je Ruchen Mürtschen v nadmořské výšce 2441 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Údolí Linthal

Za římské nadvlády patřila oblast Glarus k provincii Rhaetia. Kolem 15. století př. n. l. byly podél jezera Walensee zřízeny římské strážní stanice, jedna z nich ve Filzbachu. O předřímském osídlení svědčí pouze ojedinělé názvy polí. Glaruská nížina byla vždy pohraniční oblastí. Mezi Helvéty a Réty, mezi římskými provinciemi Raetia Prima a Germania Superior, mezi Ostrogóty a Franky. Ve vrcholném středověku mezi kláštery Schänis a Säckingen a biskupstvími Chur a Konstanz. Kromě toho název Walensee („Velšské jezero“) naznačuje, že mezi Mühlehornem a Murgem dlouho probíhala hranice mezi německou a rétorománskou jazykovou oblastí.

Ve 14. století rozšířil Glarus své hranice od Letzi v Näfelsu postupným připojením Ober- a Niederurnen, Biltenu a Kerenzerbergu. Reichenburg patřil k Einsiedelnu, March ke Schwyzerům a panství Windegg, k němuž patřily i Murg a Quarten, bylo společné. V bitvě u Näfelsu 9. dubna 1388 získali obyvatelé Glarusu svobodu v posledním vojenském konfliktu mezi konfederáty a rodem Habsburků.

Mühlehorn

Směrem na východ tvořil Glarus vnější hranici Staré konfederace až do Helvetiky. Území na jihu a východě buď nebyla součástí Konfederace (Svobodný stát tří konfederací). S Uri a Schwyzem měli jen málo společného zájmu. Spojení s obchodním centrem na Curyšském jezeře mělo pro Glarus zásadní význam, protože odtud pocházelo obilí a většina obchodu probíhala přes Linth a Curyšské jezero.

Po reformaci se Schwyz stal nejvlivnějším místem pro katolíky a Curych pro protestanty. To vedlo v Glarusu k patové situaci. Schwyz byl příliš blízko a Curych příliš důležitý na to, aby byl ignorován. Näfels a Oberurnen proto zůstaly katolické, většina ostatních vesnic protestantská, některé dokonce smíšené víry. Tento status se měl změnit až po francouzském období.

Z hospodářského hlediska byl region až do moderní doby velmi chudý. Pádlování rýže byl jeden z mála způsobů, jak si ve zdejší oblasti vydělat peníze. To se změnilo až se vznikem textilního průmyslu na konci 18. století. Díky melioraci a založení průmyslových podniků v letech 1807–1822 pod vedením Hanse Konrada Eschera von der Linth bylo možné využít i dříve bažinaté pozemky v nížině a z vesnic se dnes staly prosperující obchodní a průmyslové lokality.

Na zemském sněmu (tzv. Landsgemeinde) 7. května 2006 se voliči rozhodli radikálně změnit politické uspořádání obcí v kantonu Glarus a vytvořit pouze tři rozsáhlé politické obce Glarus Süd, Glarus a Glarus Nord. Toto rozhodnutí bylo jasně potvrzeno voliči na mimořádném zemském sněmu v následujícím roce.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Železniční stanice Ziegelbrücke

Územím obce prochází dálnice A3, na které má Glarus Nord čtyři sjezdy (Bilten, Niederurnen, Weesen a Mühlehorn). Železniční uzel Ziegelbrücke, který leží na hranici s kantonem St. Gallen, je považován za vstupní bránu do celého kantonu Glarus. Obec Glarus Nord je členem tarifního sdružení Ostwind a je napojena na síť S-Bahn Zürich. Místní dopravu v obci zajišťuje síť Glarner Busbetriebe, kterou provozují Švýcarské spolkové dráhy (SBB). Za zmínku stojí také bývalé vojenské letiště Mollis, které obec získala v roce 2012 a které od té doby slouží k soukromému létání malými letadly a vrtulníky. V dlouhodobém horizontu se plánuje široká kombinace využití, včetně letectví, volnočasových aktivit a akcí, a také trvalá ochrana přilehlé rekreační oblasti.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Glarus Nord na německé Wikipedii.

  1. a b Bilanz der ständigen Wohnbevölkerung nach institutionellen Gliederungen, Staatsangehörigkeit (Kategorie), Geschlecht und demographischen Komponenten. Federal Statistical Office. Dostupné online. [cit. 2019-01-12].
  2. Glarus Nord [online]. Historisches Lexikon der Schweiz, 2020-11-19 [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]