Gepatschspeicher

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gepatschspeicher
Poloha
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha260 ha
Délka6 km a 600 m
Objem138 000 000 m³
Ostatní
Nadm. výška1 751 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gepatschspeicher je umělá vodní nádrž v rakouské spolkové zemi Tyrolsko, v okrese Landeck, v Ötztalských Alpách, v blízkosti obce Prutz v nadmořské výšce 1660 m. Soustřeďuje vodu z okolních toků údolí Kaunertal včetně řeky Faggenbach.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Přehrada Gepatschspeicher zásobuje vodní elektrárnu Kaunertal státního podniku TIWAG v obci Prutz 13,2 km dlouhým potrubím s výškovým rozdílem 793 až 895 m. Přehrada má maximální objem 138 000 000 m³ a plochu 2,6 km².[1] Je napájená potoky a říčkami údolí Kaunertal, z nichž některé jsou vedeny umělými tunely. Do jezera jsou tunely přiváděny také vody ze sousedního údolí Pitzal (řeky Pitze, Taschachbach) a Radurschltal (řeky Radurschlbach, Nauderer Tscheybach). Celkové plocha území, ze kterého je voda sbírána má rozlohu 279 km².

Stavba byla provedena v letech 1961–1964. Přehradní hráz v době dokončení měla výšku 153 m, koruna hráze délku 600 m a byla desátou nejvyšší přehradní hrází na světě. Délka jezera je šest kilometrů. Elektrárna Kaunertal vyrábí ročně průměrně 661 GWh elektrické energie. Strojovna v Prutz má pět Peltonových turbín s výkonem 325–392 MW.[1]

Kolem jezera vede turistická trasa Kaunertaler Gletscherstrasse.

Na základě Gepatschspeicher TIWAG plánuje rozšíření sítě elektráren v rámci Ötztal - Pitztal - Kaunertal. Projekty jsou však sporné z ekologického a ekonomického hlediska. Jsou založeny na využití vodní energie, atomu a uhlí. Mohou také ohrožovat oblasti zahrnuté do programu Natura 2000. Rovněž se věří, že pouhá výstavba nádrže ohrožuje ohrožení oblasti. Někteří se obávají, že náhlé prasknutí nedalekého ledovce Bliggferners poškodí nádrž a zaplaví níže ležící oblasti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Gepatschspeicher na německé Wikipedii a Gepatschspeicher na polské Wikipedii.

  1. a b Kraftwerkspark. www.tiwag.at [online]. [cit. 2019-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-22. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]