Pitztal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pitztal
Údolí řeky Pitze
Údolí řeky Pitze

StátRakouskoRakousko Rakousko
Ötztalské Alpy
Ötztalské Alpy
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pitztal je údolí v Ötztalských Alpách ve spolkové zemi Tyrolsko v Rakousku. Je dlouhé přes 40 km, leží jižně od údolí Innu (Innstal) a protéká jím řeka Pitze.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Údolí Pitztal ústí mezi Imstem a Roppem naproti Tschirgangu do údolí Inntalu, který zde tvoří sto metrů hlubokou rokli Arzler Pitzeklamm, kterou protéká řeka Pitze. Vnější Pitztal s vesnicemi Arzl, Wald, Wenna a Jerzens prochází spíše nízkým pohořím. Na úpatí Venet poblíž Wenns údolí Pillertal odbočuje na jihozápad a nabízí spojení přes Pilllerhöhe s údolím Kaunental. Tato oblast je nazývána Wenner Schmalzkessel.

Údolí Pitztal se zužuje a od obce Jerzens pokračuje na jih a rovnoměrně stoupá až k úpatí Wildspitze, které je součástí Ötztalských Alp. U Mittelbergu v obci St. Leonhard se údolí dělí na údolí Mittelbergtal a Taschachtal. Údolí Piztal je odděleno na západě vysokohorskými hřebeny Kaunergrat od údolí Kaunertal a na východě pohořím Geigenkamm od téměř rovnoběžného údolí Ötztal.[1]

Hlavní obce údolí jsou[editovat | editovat zdroj]

Tyto čtyři obce tvoří sdružení Pitztal s 7553 obyvateli (k 1. lednu 2021) a rozlohou 312,82 km².

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Až do doby ledové byl přední Pitztal součástí Inntalu a řeka Inn protékala z Prutzu přes dnešní Piller Höhe. Teprve po době ledové se Inn přesunul novým korytem do úzkého údolí Pontlatz poblíž Landecku.

Pitztal protíná pohoří Ötztalských Alp, takzvané Ötztalské krystalinikum, které je v této oblasti zastoupeno rulami ve vnitřním údolí. Vnější mírné údolí je tvořeno křemenným fylitem.[2]

Z morfologického hlediska lze v Pitztali rozlišit tři hlavní úseky:

  1. krásný závěr údolí kolem oblasti Arzl-Wenns s mírně stoupajícími travnatými porosty ve směru na jihozápad k sedlu Piller,
  2. od údolního ohybu na jihovýchod úzká údolí ve tvaru V až po Zaunhof,
  3. typické ledovcové údolí ve tvaru U

Čelo údolí tvoří Pitztalský ledovec, rozsáhlé ledovcové oblasti Mittelbergferner a Taschachferner na Wildspitze.[3]

Cestovní ruch[editovat | editovat zdroj]

Se třemi lyžařskými oblastmi Pitztalský ledovec, Hochzeiger Bergbahnen a Rifflsee Bergbahnen, Pitztal nabízí širokou škálu volnočasových a sportovních aktivit. Ledovec Pitztal je nejvýše položeným rakouským lyžařským areálem, dosahuje až do výšky 3 440 m n. m., který byl uveden do provozu v roce 1983. Infrastruktura zimních sportů a související strukturální opatření současně způsobují vážné zásahy do vysokohorské krajiny a citlivého ledovcového ekosystému.[4][5] Od roku 2015 existují plány na propojení lyžařských oblastí Pitztalský ledovec a Sölden.

Pitztal má přibližně 8 000 lůžek pro hosty a přibližně 1,2 milionu přenocování ročně.

Díky výstavbě mostu Pitztal v roce 1983 přes řeku Inn se zlepšilo napojení na Inntal a rozvoji infrastruktury na ledovci Mittelberg v zadní části Pitztal, se údolí mohlo otevřít pro cestovní ruch. Hotelový a turistický průmysl je největším zaměstnavatelem v údolí, jehož nejdůležitějším zaměstnavatelem je Pitztaler Gletscherbahnen. Celoročně zaměstnává kolem 95 lidí v provozu lanovek a restaurací.

Obce Arzl a Wenns mají tendenci se zaměřovat na dvě sezóny, zatímco v Jerzens a St. Leonhard převládá zimní turistika.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pitztal na německé Wikipedii.

  1. Pitztal. www.aeiou.at [online]. [cit. 2021-07-12]. Dostupné online. 
  2. Atlas Tirol
  3. Pitztal - Rakušané [online]. [cit. 2021-07-13]. Dostupné online. 
  4. Pitztal v kostce - Pitztal. www.pitztal-web.cz [online]. [cit. 2021-07-19]. Dostupné online. 
  5. Meilensteine Pitztaler Gletscherbahn - Pitztaler Gletscher. www.pitztaler-gletscher.at [online]. [cit. 2021-07-19]. Dostupné online. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]