George Crumb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Crumb
Rodné jménoGeorge Henry Crumb Jr.
Narození24. října 1929
Charleston
Úmrtí6. února 2022 (ve věku 92 let)
Media
Alma materMichiganská univerzita
Illinoiská univerzita v Urbana-Champaign
UIUC College of Media
Povoláníhudební skladatel a vysokoškolský učitel
ZaměstnavateléArizonská státní univerzita
Pensylvánská univerzita
University of Colorado at Boulder
OceněníArts and Letters Award in Music (1967)
Pulitzerova cena za hudbu (1968)
Fulbrightův program
Guggenheimovo stipendium
DětiAnn Crumb
Webwww.georgecrumb.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Crumb (24. října 1929, Charleston, Západní Virginie, USA6. února 2022, Media, Pensylvánie[1]) byl americký hudební skladatel, nositel Pulitzerovy ceny pro skladbu Echoes of Time and the River (1958)[2][3].

Narodil se ve městě Charleston v Západní Virginii. Studoval hudbu na Michiganské univerzitě. V roce 1965 začal přednášet na Pensylvánské univerzitě. Mezi jeho významná díla patří skladba Ancient Voices of Children. V roce 2001 dostal cenu Grammy[4].

Styl[editovat | editovat zdroj]

Crumb byl typickým americkým skladatelem 2. poloviny 20. století (podobně jak například John Cage). Vycházel z evropské hudební avantgardy a v prostředí amerických univerzit ji přetvářel v osobitý styl. Přes techniky tzv. Druhé vídeňské školy a multiserialitu směřoval Crumb k stylové pluralitě postmoderny a k umění nové citovosti. Ušlechtilost, zaumnost, ba jistá eklektičnost Crumbových partitur byla spojena s vysoce intelektuálním, někdy i kosmogonickým či psychedelickým vyzněním kompozic, mezi nimiž nejvýraznější místo zaujímají mnohé komorní skladby na texty F. G. Lorcy. Fantastkní zvukovost Crumbových partitur využívající pravidelně mikrotonalitu a nestandardní způsoby zpěvu a hry na nástroje, byla podpořena jeho kaligraficky vyvedenými partiturami, které graficky vycházely z gotické hudby Ars nova, zejména z Codexu Chantilly. Tyto partitury začasté ruší obecně zažité představy o podobě hudebního zápisu a blíží se buď umění grafických partitur anebo ještě spíš samostatné umělecké složce, při které je konečný význam hudebního díla násoben i jeho grafickou podobou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. George Crumb, Prolific Avant-Garde Composer, Dies at 92
  2. George Crumb, American composer, v Britské encyklopedii.
  3. George Crumb, Composer (1929–).. www.biography.com [online]. [cit. 2018-05-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-05-22. 
  4. George Crumb (b 1929 ).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]