Gaudenzio Marconi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gaudenzio Marconi
Narození12. března 1841
Comologno, Onsernone, kanton Ticino
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Úmrtíasi 1885
Brusel
BelgieBelgie Belgie
Povolánífotograf
Významná dílaakty
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Gaudenzio Marconi (také Guglielmo nebo Gaudenz; 12. března 1841 Comologno, Onsernone, kanton Ticino1855? Brusel) byl švýcarský fotograf a malíř italského původu. Proslavil se uměleckými akty.[1] Jeho fotografie posloužily jako předlohy pro díla slavných umělců, jako byl Auguste Rodin.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Marconi se narodil v italské oblasti Švýcarska rodičům italského původu. Sehrál roli ve vývoji rané fotografie modelů. Koncem 60. let 19. století se zapsal jako malíř a fotograf na École des Beaux-Arts v Paříži. Jeho specializací byly fotografie aktů. Jeho modely často zaujímaly patetické pózy podle antických nebo renesančních soch, sloužily také studentům jako předlohy k malbě nebo kresbě. Pro soudobé umělce aranžoval i dvojice, trojice či skupiny postav. Používal je při své práci například Auguste Rodin.

Po vypuknutí komuny Paříž opustil a v roce 1872 se přestěhoval do Bruselu, kde si otevřel firmu Photos des Beaux Arts Marconi a vedl galerii ve čtvrti Schaerbeck. Oženil se s Adrienne Fontaine (* 1844) z Amsterdamu. V roce 1885 jeho stopy mizí. Předpokládá se, že zemřel. Jeho dílo bylo znovuobjeveno roku 1996, 24 fotografií představilo FotoMuseum v Antverpách.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]