Francesca da Rimini (Zandonai)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francesca da Rimini
Žánropera
SkladatelRiccardo Zandonai
LibretistaTito Ricordi
Počet dějství4
Originální jazykitalština
Literární předlohaGabriele d'Annunzio: Francesca da Rimini
Datum vzniku1912-13
Premiéra19. února 1914, Turín, Teatro Regio
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francesca da Rimini je opera o čtyřech jednáních skladatele Riccarda Zandonaie na libreto Tita Ricordi (1865 – 1933) podle hry Gabriele d'Annunzia. Premiéru měla 19. února 1914 v Teatro Regio v Turíně.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v Ravenně a Rimini.

1. jednání[editovat | editovat zdroj]

Francesca, dcera Guida da Polenta, má být pro politické zájmy provdána za Giovanniho (též Gianciotta), znetvořeného syna Malatesty da Verucchio. Protože by jistě odmítla sňatek s chromým a zmrzačeným Gianciottem, je představena jeho krásnému mladšímu bratrovi Paolovi (známému jako „il Bello“). V domnění, že Paolo je její budoucí manžel, se do něj na první pohled zamiluje. Paolo se do Francescy také vášnivě zamiluje, ačkoliv spolu nepromluví ani slovo.

2. jednání[editovat | editovat zdroj]

Probíhají boje mezi guelfy a ghibelliny. V pevnosti rodiny Malatesta se Francesca, nyní provdaná za Gianciotta, setkává s Paolem a vyčítá mu podvod, kterého se na ní dopustil. Paolo namítá, že je nevinný a odkrývá Francesce své city k ní. Gianciotto přináší Paolovi novinu, že byl zvolen do čela města Florencie. Paolo proto odjíždí do Florencie.

3. jednání[editovat | editovat zdroj]

Francesca ve své komnatě předčítá dámám příběh o Lancelotovi a Guinevře. Pak tancují a zpívají na oslavu příchodu jara, dokud je Francesca nepropustí poté, co dostane vzkaz od svého otroka. Paolo, toužící po Francesce, se navrátil z Florencie. Vstoupí do její komnaty a společně pokračují ve čtení příběhu o Lancelotovi a Guinevře, dokud nepodlehnou svým citům a nepolíbí se.

4. jednání[editovat | editovat zdroj]

Malatestino, Gianciottův nejmladší bratr, který sám je do Francescy zamilovaný, odhalí tajné setkání Francescy a Paola a prozradí ho Gianciottovi, který se rozhodne zjistit pravdu. Vyčkává u Francesciných dveří, překvapí ji a Paola za úsvitu a oba zabije.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Francesca da Rimini (Zandonai) na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]