Fontána Zrození Venuše

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána Zrození Venuše
Základní údaje
AutorRudolf Chorý
Jaroslav Nováček
Rok vzniku1980
Popis
Materiálhořický pískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána Zrození Venuše, nazývaná také Kašna Zrození Venuše, je exteriérová fontána a kašna s pískovcovou skulpturou. Nachází se na Nedvědově ulici (u bývalého kulturního domu Zenit) v Olomouci Povelu v okrese Olomouc. Geograficky leží v mezoregionu Hornomoravský úval na Hané v Olomouckém kraji.[1][2]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Hlavním autorem dominantního díla, které má výšku 3,70 m, je český sochař a ilustrátor Rudolf Chorý (1929–2007). Spolupracoval na měm s architektem Jaroslavem Nováčkem (*1926). Centrální abstraktní skulptura fontány byla vytvořena z hořického pískovce v roce 1980. Autor, zjevně inspirovaný slavným obrazem od Sandra Botticelliho Zrození Venuše z 15. století (případně jiným „podobným“ obrazem např. Zrození Venuše od francouzského malíře William-Adolphe Bouguereaua), vytvořil do jisté míry „obdobné“ śochařské dílo. Téma zrodu či vzniku života, resp. zrození mytické římské Venuše, je zde ztvárněno aktem ještě neplně stvořeného ženského těla, kde je zřetelně vidět neúpná hlava a ještě nevytvořené ruce. Je to tedy torzo „oděné“ v mořské pěně, které „vyrůstá“ z mořských mušlí/lastur a oblázků.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Téma Zrození Venuše zabírá význámné místo v umění, viz např. téma Zrození Venuše. Dílo je celoročně volně přístupné, avšak voda ve fontáně proudí pouze v letní sezóně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zrození Venuše | Sochy a města. sochyamesta.cz [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  2. a b Kašna Zrození Venuše v Olomouci Povelu na Nedvědově ulici | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  3. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Fontána Zrození Venuše, Olomouc-Povel. www.hrady.cz [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  4. Zrození Venuše - kašna | Vetřelci a volavky. www.vetrelciavolavky.cz [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]