Film roku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Film roku
Původní názevCompetencia oficial
Země původuŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
ArgentinaArgentina Argentina
Jazykšpanělština
Délka114 min a 115 min
Žánrfilmová komedie
ScénářGastón Duprat
Mariano Cohn
Andrés Duprat
RežieGastón Duprat
Mariano Cohn
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAntonio Banderas
Penélope Cruzová
Irene Escolarová
Melina Matthewsová
Oscar Martínez
… více na Wikidatech
ProdukceJaume Roures
KameraArnau Valls Colomer
StřihAlberto del Campo Tejedor
Výroba a distribuce
Premiéra2021
25. února 2022 (Španělsko a Tchaj-wan)
17. března 2022 (Maďarsko)
… více na Wikidatech
Produkční společnostThe Mediapro Studio
DistribuceWild Bunch
Tržby715 386,29 €
4,7 mil. $
OceněníCena Feroz za nejlepší komedii (2023)
Film roku na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Film roku (ve španělském originále Competencia oficial) je komediální film z roku 2021, který natočili Gastón Duprat a Mariano Cohn podle scénáře Duprata, Cohna a Andrése Duprata. Hlavní role ztvárnili Penélope Cruz, Antonio Banderas a Oscar Martínez.

Film měl v českých kinech premiéru dne 12. května 2022.[1]

Obsah filmu[editovat | editovat zdroj]

Stárnoucí multimilionář Humberto Suárez se v den svých 80. narozenin rozhodne financovat film, aby lidé s láskou vzpomínali na jeho odkaz. Jako režisérku si vybere samotářskou držitelku Zlaté palmy Lolu Cuevasovou, která scénář adaptovala podle románu Rivalita, oceněného Nobelovou cenou. Příběh vypráví o muži, který nedokáže odpustit svému bratrovi, že při nehodě pod vlivem alkoholu zabil jejich rodiče. Bratry mají hrát uznávaný divadelní herec Iván Torres a slavný herec Félix Rivero; Iván je metodický herec, který se na minulost své postavy důkladně připravil, zatímco Félix je tradičnější hollywoodský herec, který považuje Ivánovy metody za nesmyslné.

Lola se projevuje jako velmi výstřední režisérka, která si dělá rozsáhlé poznámky a vyžaduje od svých herců stále bizarnější cvičení, například je nutí opakovat jednotlivé repliky nebo slova, dokud nejsou podle ní dostatečně přesvědčiví; odmítá se dostavit na zkoušky a v jednu chvíli Ivánovi a Félixovi zavěsí nad hlavu velký balvan pomocí jeřábu, aby napodobila napětí scény, kterou zkoušejí. Při jednom sezení jsou Iván a Félix přivázáni k židlím a nuceni sledovat, jak Lola drtí jejich různá ocenění v průmyslovém drtiči, včetně vlastnoručně vyrobené ceny, kterou Ivánovi darovali studenti školy pro postižené, kde kdysi učil.

Jednoho dne během zkoušek Félix řekne Lole a Ivánovi, že mu byla diagnostikována rakovina slinivky a že je v paliativní péči, a doufá, že film bude jeho posledním mistrovským dílem. Iván Lole soukromě navrhne, že by mohl hrát oba bratry dvakrát, kdyby Félix nakonec nebyl schopen projekt dokončit. Félix se později oběma přizná, že jeho diagnóza byla lež, kterou použil, aby dvojici dokázal, že je dokáže svým herectvím oklamat. Iván jeho výkon pochválí a řekne mu, že podle něj je Félix lepší herec než on, načež mu prozradí, že i to byla lež jako odplata.

Nakonec se dostanou k závěrečné scéně filmu, kde Félixova postava zavraždí Ivánovu a převezme život jeho bratra. Na večírku, který Humberto pořádá na počest zahájení natáčení filmu, Félix zaslechne, jak o něm Iván říká, že je to nejhorší herec, s jakým kdy pracoval. Félix se s ním střetne na střeše budovy, kde se Iván pokusí Félixe udeřit a ten ho omylem shodí ze střechy. Félix upadne do kómatu. Iván předstírá, že se Félix pokusil o sebevraždu. Lola však zřejmě poznává, že Félix své překvapení pouze hraje a že je do incidentu zapojený.

Film pokračuje v natáčení, přičemž obě role hraje Félix. Při otázkách a odpovědích po projekci Lola bez obalu popírá jakýkoli domnělý význam, který kritici z jejího filmu vyčetli, a odpovídá jednoslovně. V závěrečných scénách vyprávěných Lolou, která přímo oslovuje diváky, se Humberto rozhodne financovat most, Félix se vrací k hollywoodským projektům a Iván se probouzí z kómatu a proklíná Félixovo jméno.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Penélope Cruz Lola Cuevas
Antonio Banderas Félix Rivero
Oscar Martínez Iván Torres
José Luis Gómez Humberto Suárez
Manolo Solo Matías
Nagore Aranburu Julia
Irene Escolar Diana Suárez
Pilar Castro Violeta
Koldo Olabarri Darío
Juan Grandinetti Ariel

Vznik filmu[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2020 bylo oznámeno obsazení do hlavních rolí: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Oscar Martínez, Pilar Castro, Irene Escolar, Carlos Hipólito, José Luis Gómez, Nagore Aranburu, Koldo Olabarri a Juan Grandinetti. Režie se ujali Gastón Duprat a Mariano Cohn, kteří napsali scénář společně s Andrésem Dupratem. Cruz a Banderas se předtím na plátně setkali pouze během dvou minut ve filmu Pedra Almodóvara Rozkoš v oblacích z roku 2013.[2]

Film produkovalo studio Mediapro a na jeho vzniku se podílely RTVE, TV3 a Orange España.

Hlavní natáčení začalo v únoru 2020, o měsíc později se přerušilo kvůli pandemii covidu-19. V září 2020 bylo natáčení obnoveno a o měsíc později skončilo.

Film měl světovou premiéru na 78. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách 4. září 2021, v polovině září 2021 byl promítán také na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Ve Španělsku byl film uveden do kinodistribuce dne 25. února 2022 společností Buena Vista International.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Čeští filmoví kritici hodnotili film nadprůměrně:

  • Mirka Spáčilová, iDNES.cz, 8. května 2022, 7.5/10 hvězdiček[3]
  • Tomáš Lesk, Nafilmu.cz, 12. května 2022, 7.5/10 hvězdiček[4]
  • Lenka Vosyková, Červený koberec, 13. května 2022, 7.5/10 hvězdiček[5]
  • Marek Čech, AV Mania, 21. května 2022, 7/10 hvězdiček[6]
  • Dominik Vetrák, Refresher, 6. června 2022, 9/10 hvězdiček[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Official Competition na anglické Wikipedii.

  1. MÍŠKOVÁ, Věra. Cruzová a Banderas září jako primadony ve Filmu roku. Novinky.cz [online]. Borgis, 2022-05-12 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 
  2. RYNDA, Vojtěch. Film roku? A proč ne? Antonio Banderas a Penélope Cruz konečně pořádně spolu na plátně. Reflex [online]. Czech News Center, 2022-05-24 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 
  3. SPÁČILOVÁ, Mirka. RECENZE: Cruzová a Banderas si ve Filmu roku utahují ze snobského umění. iDNES.cz [online]. Mafra, 2022-05-08 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 
  4. LESK, Tomáš. Recenze: Film roku – Španělská dramedie, která reflektuje střet ambicí a ega. Nafilmu.cz [online]. Nafilmu.cz, 2022-05-12 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 
  5. VOSYKOVÁ, Lenka. Recenze Film roku: Tvůrci a herci otevřeně satirizují vlastní branži, ale není to vždy jen k smíchu. Červený koberec [online]. Červený koberec, 2022-05-13 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 
  6. ČECH, Marek. Film roku. Penélope Cruz a Antonio Banderas v nemilosrdné satiře, která si utahuje ze sebestředných umělců [recenze]. AV Mania [online]. Czech News Center, 2022-05-21 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 
  7. VETRÁK, Dominik. RECENZE: Toto je Film roku. I když je podobně kvalitní jako The Batman či Top Gun, skoro nikdo ho neviděl. Refresher [online]. Červený koberec, 2022-06-06 [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]