Edgar Aabye

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edgar Aabye
Přetahování lanem na OH 1900
Přetahování lanem na OH 1900
Osobní informace
Datum narození14. září 1865
Místo narozeníHelsingør
Datum úmrtí30. dubna 1941 (ve věku 75 let)
Místo úmrtíKodaň
ObčanstvíDánskoDánsko Dánsko
Sportovní informace
Sportpřetahování lanem
Účast na LOHLOH 1900
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Letní olympijské hry
zlato 1900 Paříž smíšený tým Dánska a Švédska

Edgar Lindenau Aabye (14. září 1865, Helsingør30. dubna 1941, Kodaň) byl dánský všestranný sportovec a novinář, olympijský vítěz ve smíšeném družstvu Dánska a Švédska v přetahování lanem na Letních olympijských hrách 1900 v Paříži.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Aabye studoval teologii, později se připravoval na dráhu pastora v pastoračním semináři, zároveň měl osvědčení jako masér. Vyučoval dějepis a zeměpis na střední škole, ale posléze se jako nadšený sportovec vydal na dráhu sportovního novináře pro časopis Politiken. V roce 1892 tu vytváří první sportovní redakci v dánských novinách. Na plný úvazek však zde pracuje až od roku 1896 jako sportovní redaktor. Jako uznávaný sportovní novinář pracoval až do roku 1935. Během 1. světové války byl zaměstnán u ministerstva zahraničních věcí jako cenzor. V roce 1927 vydal knihu Kampen mod Gigten a přispěl do 2. vydání dánského biografického slovníku.

Aabye pěstoval v mládí plavání, veslování a cyklistiku. V roce 1896 vyhrál v kodaňském přístavu dánské mistrovství v plavání na 100 m v.zp. časem 2:05.4 min., vyhrál několik cen i ve veslování za Københavns Roklub a závodil na kole za Dansk Bicykle Club.

Přetahování lanem na LOH 1900 v Paříži[editovat | editovat zdroj]

Do Paříže přijel jako sportovní novinář deníku Politiken. Olympijským vítězem se stal čirou náhodou, protože se nechal přemluvit, aby nahradil zraněného člena dánsko-švédského družstva přetahovačů lanem. Soutěž se uskutečnila 16. července 1900 v Bouloňském lese a měla nepříjemnou dohru. Proti Skandinávcům se postavili Francouzi, kteří v obou kolech prohráli. Do soutěže byli přihlášeni i Američané, kteří se měli utkat s muži ze severu Evropy, ale chtěli pravděpodobně použít obuv se hřeby, po protestech se rozhodli závodit na boso, což jim ovšem také přineslo výhodu a první kolo vyhráli. Ve druhém kole se chopili lana i někteří Američané, kteří do družstva nepatřili, aby pomohli unaveným krajanům, sportovci se mezi sebou málem poprali, zasáhli pořadatelé a Američani byli ze soutěže vyloučeni. Zlato získali Dánové (Edgar Aabye, Eugen Schmidt a Charles Winkler) a Švédové (August Nilsson, Gustaf Söderström a Karl Staaf), stříbro Francouzi, bronzová medaile nebyla udělena.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Edgar Aabye na dánské Wikipedii.