Dolní Krupá (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní Krupá
Zámek a kostel sv. Víta
Zámek a kostel sv. Víta
Základní informace
Slohbarokní
Výstavbapřed r. 1502 (tvrz)
Přestavba1651 (zámek)
Stavebníkneznámý
Další majiteléŠpetlové z Prudic, Haugvicové z Biskupic, Trčkové z Lípy, Menclové z Bernfelsu, páni z Löwenfelsu, Schönowtzové z Ungarswertu
Současný majitelobec Dolní Krupá
Poloha
AdresaDolní Krupá 1, Dolní Krupá, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Dolní Krupá (zámek)
Dolní Krupá (zámek)
Dolní Krupá (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky52267/6-134 (PkMISSezObrWD)
Webwww.dolnikrupa.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Dolní Krupá se nachází na návsi, v obci Dolní Krupá v okrese Havlíčkův Brod v těsné blízkosti další místní památky, kostela sv. Víta.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tvrz[editovat | editovat zdroj]

Zámku předcházela tvrz, jejíž rok založení není znám. V roce 1502 se po ní píše Jindřich Špetle z Prudic, jenž do té doby sídlil na Ronovci. V letech 1510-1580 byla Krupá v držení Haugviců z Biskupic. Z roku 1533 pochází přímá zmínka o tvrzi. Roku 1580 připojili Trčkové z Lípy statek k panství Světlá, jehož součástí byla do roku 1636. Po Bílé hoře došlo ke konfiskaci majetku Jana Rudolfa Trčky z Lípy a při této příležitosti není tvrz zmiňována.

Zámek[editovat | editovat zdroj]

Stropní freska Hold národů císařovně Marii Terezii z let 1750 - 1755 nacházející se v hale v prvním poschodí zámku

Roku 1651 Krupou zakoupil Jan Mencl z Bernfelsu, který nechal tvrz opravit ve stylu raně barokního zámku. Roku 1664 panství získal Jan Jeroným z Löwenfelsu, který nechal u zámku obnovit kostel. Jeho dcera pak přenesla Krupou do vlastnictví Schönowtzů z Ungarswertu, kteří ji vlastnili do roku 1830. Následně docházelo k častému střídání majitelů a roku 1945 přešel zámek do družstva lihovarníků, od něhož jej roku 1948 získala obec.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Poslední přestavbou prošel ve 2. polovině 20. století, kdy byl přizpůsoben ke kulturním účelům (nachází se zde sál, kuchyně, hospoda) a pro potřeby mateřské školy. Funguje v němž též vlastivědné muzeum, vystavující zejména archeologické nálezy ze zříceniny hradu Ronovec.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]