Diskuse:Singularita

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proč ne, ale já jsem liný, i když jako autor příspěvku je to asi tak trochu moje zodpovědnost, to řešit. Když jsem článek zakládal, tak jsem ještě nevěděl, že existuje něco jako rozcestníky. Xchaos 14:10, 20. 2. 2006 (UTC)

(původní obsah článku prozatím umísťuji sem)

Singularita je termín, který byl původně používán v matematice. Etymologický původ tohoto slova souvisí se singulárním řešením nějakého problemu, například soustavy lineárních rovnic, které lze na rozdíl od řešení regulárního pokládat v podstatě za absenci řešení. Danému zadání či vstupním datům lze přiřadit buď nekonečně mnoho výsledku či výstupních dat, nebo v jiných případech naopak žádný výsledek či vstupní data. Toto se někdy v běžné praxi řeší také výrokem, že pro dané zadání není řešení problému definované (vstupní data se nachází mimo definiční obor).

V kosmologii, astronomii a souvisejících odvětvích fyziky, jako jsou například kvantová fyzika nebo teorie relativity, je pojem singularita použit v několika různých souvislostech. Může označovat například bod, nacházející se v geometrickém středu astronomických objektů zvaných černé díry, skrytý pod tzv. horizontem událostí. Tento jev se někdy nazývá také gravitační singularita. Může označovat také stav, ve kterém se podle teorie Velkého třesku nacházely hmota, energie i časoprostor v okamžiku vzniku vesmíru - to byla tzv. počáteční singularita.

Ve futurologii, kybernetice, informatice, moderní mytologii a v literatuře typu science fiction se často vyskytuje pojem technologická singularita, která je někdy označována také jako Singularita, tedy konkrétní událost, s velkým počátečním písmenem - v angličtině The Singularity. Technologická singularita je spojována s neustále se zrychlujícím tempem rozvoje moderních technologií, a konkrétně v kybernetice a informatice s nárůstem dostupného výpočetního výkonu, který je definován tzv. Moorovým zákonem.

Moderní mytologie, popkultura a někteří stoupenci hnutí New Age ztotožňují Singularitu s bodem Omega, který ve 20. století definoval jezuitský teolog Teillhard de Chardin a očekávají její příchod 21. nebo 23. prosince 2012, na konci jednoho z velkých cyklů Mayského kalendáře.

--Irigi 14:03, 25. 5. 2006 (UTC)