Wikipedista:Xchaos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vlastním jménem Michael Polák, nar. 1973 - rozhodně nehledám na Wikipedii anonymitu

Můj vztah k Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Jsem původním autorem hesla en: Karel Capek, se stejným heslem v české Wikipedii naopak nemám naopak vůbec nic společného. Současná podoba anglického hesla stále odráží původního ducha (i když naštěstí ne jazyk - nejsem rozhodně rodilý anglický mluvčí) mé definice z 9. března 2002, navzdory tomu, že počet úprav od té doby přesáhl 500. Tato náhoda mě velice těší, a pokládám to za svůj malý přínos pro reprezentaci české kultury v zahraničí :-)


Jsem také hlavním autorem prohlížeče Arachne, které si na anglické Wikipedii vysloužilo vlastní heslo en: Arachne (web browser) a které už podstoupilo více než 500 změn. Popravdě nevím jak dlouho historii Wikipedie uchovává; jestli neomezeně dlouhou, tak nejsem původním autorem tohoto hesla - a to je velice příjemný pocit.


Zvláštností mých příspěvků je, že je obvykle dělám ze stejné veřejné IP adresy, jakou používá několik stovek dalších uživatelů bezdrátové sousedské sítě nacházející se zejména v Praze 6, kterou provozuji a částečně i spravuji, a která je zapojena do projektu CZFree.Net. Nemusím být tedy nutně osobně zodpovědný za případný vandalismus pocházející ze stejné veřejné IP adresy, kterou používám i já, ale mohu za něj být dejme tomu zodpovědný technicky. Naše síť nabízí mimo jiné i bezplatný negarantovaný pouliční Wi-Fi přístup, díky kterému je pro podobné aktivity přímo stvořená. V současné době očekáváme přidělení většího množství veřejných IP adres od našeho ISP - jakmile je budeme moci využívat, tak plánuji omezení anonymity a případně alokaci speciální veřejné IP adresy pro anonymní pouliční přístup, což by pro Wikipedii mohlo být výhodou, pokud by s anonymními editacemi v budoucnu nastaly nějaké větší problémy.


Co se týče mého postoji k Wikipedii, tak jsem zjistil, že zřejmě patřím mezi inkluzionisty. Myslím si, že humor, nadhled a hravost mají na Wikipedii místo i u vážných a odborných témat - a to přinejmenším během samotného procesu zrodu - dokud je jasné, že článek je zatím jenom rozpracovaný, otevřený, nedokončený. Smyslem článků, které jsou zatím ve formě pahýlu nebo pařezu, je vzbudit zájem odborníků, které je potřeba nějak motivovat, aby neúplný článek rozvinuli a doplnili o svoje odborné znalosti.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Arachne Labs | TečkaCZ | Skřehule | CZFree.Net | Legalizace