Diskuse:Romové/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

úprava hesla Romové a Romština 29. 6. 2006

na obou stránkách jsem vymazal externí odkaz na "Ottů slovník naučný", který vedl na stránku jakéhosi mladíka. Sice tam měl text, o kterém prohlašoval, že je ze Ottova slovníku, ale záměr umístění byl zcela zřejmý. Ať už je text autentický či nikoli, je silně tendenční a překonaný. Také jsem z diskuse u článku Romština vymazal "slovníček" protože 1. slovníček do diskuse nepatří, 2. Obsahoval příliš mnoho vulgarismů. Anglos 29.6. 2006 UTC


Ja sem tam ten odkaz znova vratil, IMHO je opravdu autenticky /jeste zkontroluju/ byt samozrejme na otazku v uvodu "že by rasismus bujel i v takto odborných publikacích na přelomu minulého století ?" musim odpovedet, ze samozrejme, ze ano a ze to je vseobecne znama vec. Na druhou stranu nam neprislusi zkoumat, z jakych duvodu ho ten mladik ten text vystavil, ale je informacne bohaty a i jako doklad pohledu minule doby zajimavy. Ono v Ottovi se da najit plno perel /homosexualita = pohlavni zvracenost, bristky vojak je statecny, ale k zajatcum kruty a nelitostny etc. --Nolanus 17:47, 30. 6. 2006 (UTC)

Otázka zní: Patří takové doklady dob minulých do hesel, které o dobách minulých principiálně nejsou? Ten článek v Ottově slovníku je dnes historicky, etnograficky i morálně překonaný. Anglos 23:23 2.7.2006 (UTC)


prosim odkaz na cikanskeho kovare nebo kosikare. chybi. pmp

Jako nezaujateho zvídavého čtenáře by mne zajímalo, proč se "nálada (vůči Romům v Evropě) obrátila"? Že by hráli špatnou muziku? Děkuji. Cartouche, 27.7. 2006

Opravdu si vyprošuji, aby mne někdo obviňoval z vandalismu v tomto článku, když si dovolím opravit zjevně zavádějící tvrzení, že "Romové byli téměř vyhlazeni při holocaustu v pracovních táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu". V těchto táborech se žádný holocaust nekonal; byli zde soustředěni asociálové (tuláci, žebráci, kočující Sintové, prostitutky apod.), kteří zavlečenými chorobami vyvolali epidemie, na které v Letech zemřelo 326 lidí a v Hodoníně zhruba 200. O holocaustu můžeme mluvit teprve v případě těch, kteří byli deportováni do Osvětimi. Je mi jasné, že některým lidem by se velmi hodilo hrát si se slovíčky a upravovat si historii, ale to na Wikipedii nepatří! Ono by to bylo jinak jistě celkem šumafuk, opravovat větu ve špatném slovosledu, ale všichni víme, kam tyhle hrátky během posledních let - a hlavně během posledního půlroku - vedly a jak byly vášnivě zneužívány určitými osobami. A že "se nálada vůči Romům obrátila" zásluhou jejich asociálního chování, to snad ví i ten nejidealističtější student chemie žijící na Měsíci, například Hugo z Brna. Takže prosím zanechte těch trapných pokusů o zastírání reality. Ten článek beztak pomíjí zcela zásadní problémy romské populace jako je vysoká kriminalita a nezaměstnanost, takže faktická zmínka o příčinách konfliktu mezi Romy a majoritou může čtenáři indikovat, že se autor snaží aspoň o nějaké zachování objektivity a podané informace nejsou z ideologických důvodů zkreslovány. Pokud samozřejmě vymyslíte, jak lze politicky korektně o někom říci, že je asociál, korekci mých úprav se nebráním. Cartouche, 30. 9. 2006

Dovoluji si opravit verzi korektora. Myslím, že toto nové krotké podání je dostatečně PC a bude vyhovovat všem stranám. Rozhodně lépe než nevysvětlitelné rozmarné změny nálad evropského obyvatelstva. Cartouche, 1. 10. 2006

Mulové

--Li-sung 23:56, 16. 3. 2006 (UTC)


z odkazu jasne vypliva ze mulove jsou duchove mrtvych. ppm

Tradiční povolání

Když to nemůžu hodit do článku, tak aspoň sem http://download.vseborice.net/wikipedia.jpg --Rottweiler 09:22, 18. 3. 2006 (UTC)


odkaz neni funkcni pmp
Server prý neexistuje. Co tam jako má být? --Luděk 09:36, 18. 3. 2006 (UTC)
~$ host download.vseborice.net
;; connection timed out; no servers could be reached
~$ dig download.vseborice.net
; <<>> DiG 9.2.2-P3 <<>> download.vseborice.net
;; global options:  printcmd
;; connection timed out; no servers could be reached

Mne funguje odkaz

Server není dostupný ani ze sítě CESNET. Vlastně jej nelze vůbec nalézt, možná by pomohlo uvést IP adresu, třeba je problém s DNS. Aha, už to vidím, server je v Teheránu: [1]. Proto na něj nemůžeme. --Luděk 09:59, 18. 3. 2006 (UTC)

Odkaz pochází z diskuze uživatele The.max, který byl zablokován za editaci --Rottweiler 10:05, 18. 3. 2006 (UTC)

co wikipedie neni

me uz by jsi davno kritizoval a mazal.toto neni diskusni forum.odkaz nejde tak co resit.smazat. pmp

ad Sinti

tuším, že Sinti je označení pro podskupinu Českých Rómů, ale nemůžu to (zatím) potvrdit. (Namátkou jsem se probíral nějakou knížkou, která o Rómech psala, když jsem čekal na rešerši v knihovně.) Ví tadyto někdo víc jistě? díkyHidalgo944 19:17, 18. 4. 2007 (UTC)

Sinti je označení pro některé skupiny Romů, které žijí dnes převážně v Německu, Francii a státech Beneluxu. Někdy se k nim počíteli i tzv. čeští Romové, kterých je na území ČR dnes již jen velmi málo. V Romské komunitě v ČR se tento výraz dnes prakticky nepoužívá. --Anglos 22:50, 18. 4. 2007 (UTC)

opravdu rasismus?

Opravdu rasismus? V článku figuruje tato věta: 20. století bylo mnohdy ve znamení rasistických zákonů (cikánské legitimace za první republiky v Československu), ..... atd. Nedomnívám se, že je rasismus to, když chce někdo legitimovat kočující občany. Cikánské legitimace nebyly vydávány proto, že by chtěl někdo diskriminovat Rómy, ale z toho důvodu, že se zejména na venkově rozmohly krádeže, při nichž kočovní cikáni kradli, co se dalo. Proto bylo nutné učinit řádnou evidenci, která se předtím zakládala pouze na rodných listech, který vystavovali při narození faráři. Problém byl v tom, že Rómové si nechali své děti pokřtít několikrát v různých farnostech (kam dokočovali) a pod různými jmény, čehož pak zneužívali při legitimování. Proto byly vydávány cikánské legitimace, které obsahovaly otisky prstů, takže v případě páchání trestné činnosti nemohlo dojít k tomu, že se jedna a tatáž osoba vydávala vždy za někoho jiného.

Senátní tisk k Zákonu o potulných cikánech z roku 1927 najdetene na http://www.senat.cz/zajimavosti/tisky/2vo/stena/088schuz/S088001.htm Zákon o potulých cikánech z roku 1927 v plném znění je na http://www.vzdelavaci-institut.com/_files/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=57 Učebnice pátrací taktiky, která řeší provádění činnosti četnictva vůči potulným cikánům je na http://www.zznetcz.cz/zverinec/proflaknuto/stranky/ucebnicePT.htm

neregistrovaný uživatel

To nic nemění na faktu, že o rasismus jde. Ano, československá prvorepubliková vláda byla rasistická a proti Romům uplatňovala restriktivní diskriminační politiku. To je holý fakt. Smutnou skutečností je, že tak činily prakticky všechny evropské země. Perlustrace (legitimování) člověka, který putuje po cestě, jen z toho důvodu, že má jinou barvu pleti, vlasů nebo jeho oděv vykazuje příliš folkloristických prvků je konání předsudečné, xenofobní, diskriminační, a jde-li o barvu pleti, musíme ho označit za rasistické. Kočování je jeden za způsobů života, jímž v historii prošla každá etnická skupina, i Češi jsou potomci kočovníků, nežili v povodí Vltavy, Labe a Moravy odvždy, a když sem přišli, nebylo zde pusto a liduprázdno. Podepisuji dodatečně po registraci--Anglos 13:33, 15. 4. 2007 (UTC)

To je nesmyslná poznámka. Cikáni nebyli perlustrování kvůli barvě pleti, ale kvůli kriminalitě! Výše uvedenou poznámku je tedy třeba označit jako tendenční a zjevně lživou.

Vy tady uvádíte, že (cituji): "Perlustrace (legitimování) člověka, který putuje po cestě, jen z toho důvodu, že má jinou barvu pleti, vlasů nebo jeho oděv vykazuje příliš folkloristických prvků je konání předsudečné, xenofobní, diskriminační, a jde-li o barvu pleti, musíme ho označit za rasistické." Pokud si však přečtete zákon, dozvídáte se něco jiného. Hned paragraf 1 uvádí, že "Za potulné cikány podle tohoto zákona pokládají se cikáni z místa na místo se toulající a jiní tuláci práce se štítící, kteří po cikánsku žijí, a to v obojím případě i tehdy, mají-li po část roku − hlavně v zimě − stálé bydliště." Tedy nejednalo se pouze o Romy! Ze zákona i z důvodové zprávy vyplývá, že smyslem zákona nebyla perlustrace určité rasy, ale lidí, kteří žili kočovným životem a živili se z určité části krádežemi. Tito lidé si nechávali postupně vyrobit několik křestních listů, kterými se prokazovali různě jak se jim zachtělo při páchání trestné činnosti. Na rozdíl od usazených lidí, kteří měli domovské právo a místní samospráva je znala, byli tito lidé v místech kočování víceméně neznámí a vystupovali pod různými jmény. Když potom vykradli vesnici, když pracovali lidé na poli, nebylo tyto potulné cikány možno četnictvem řádně zjistit, proto ty průkazy. Neregistrovaný uživatel

Oceňuji příspěvek "neregistrovaného uživatele" v tom smyslu, že zde zveřejnil link na dokumenty, které jistě zaujmou každého, kdo se zajímá o historii obecně, o právo a jeho historii i o romistiku. Nemohu však pozitivně ocenit motiv jeho jednání. Mám důvod i myslet, že tento člověk patří, stejně jako řada dalších osob, které cítí potřebu stále komentovat a vyjadřovat se k tzv. "cikánské otázce", k té skupině rasistů, kteří se snaží předstírat objektivní pohled na věc, zaštiťují se oficiálními dokumenty, historickou zkušeností, vědeckými publikacemi a osobními svědectvími jen proto, aby prosadili aspoň částečně diskriminující, či podtextově diskriminující znění článků zde na Wikipedii i v běžném tisku nebo v diskusích. Tento způsob práce s texty a tento způsob argumentace se neobjevuje jen při diskusi o "cikánské otázce", ale je dobře vysledovatelný i v antisemitistických časopisech a příspěvcích, zejména u popíračů holokaustu. Témata se různí, společný jmenovatel zůstává, je to nacionalismus, xenofobie a rasismus. Podepisuji dodatečně po registraci--Anglos 13:33, 15. 4. 2007 (UTC)

Milý pane, motiv mého jednání je pouze ten, aby si každý mohl ten zákon přečíst a udělat si svůj vlastní názor. Nic víc, nic míň! Neregistrovaný uživatel

Musím souhlasit. Pseudovědecké názory a rádobyobjektivita zastírají nenávist vůči Romům. Byl bych pro věcnější tón. Já zase hrubě nesouhlasím s uživatelem Cartouche. Povaha romských táborů se během války měnila, ale ve finále do nich byly nahnáni Romové bez ohledu na jejich integraci ve společnosti, čistě na základě jejich barvy pleti a tábory se pro ně staly poslední stanicí před cestou do vyhlazovacích táborů. Vyvozovat z faktu, že vražda se stala až v Osvetimi a v Letech šlo jen o internaci, je hrubé zkreslování historické skutečnosti a funkce táborů při jejich genocidě. Tvrdit, že Romové umíraly jen díky jejich špatným hygienickým návykům v situaci, kdy je prokázáno, že v Letech chyběla lékařská péče, dozorci si rozkrádali jejich beztak nízké příděly potravin a nebyla tam ani čistá voda je nehorázné zkreslování minulosti. Existuje už o tom dostatek odborné literatury. Argumentace Cartouche převedená třeba na Židy v Terezíně by zněla, že Němci přeci jen zavřely do koncentráku Židy, kteří kradly, podkopávaly politiku Říše a rozpoutaly válku. Pohybuje se jen v dobových stereotypech. Nadkachna 10:46, 7. 5. 2007 (UTC)

refaktorizováno --Postrach 14:39, 11. 5. 2007 (UTC)

Tak konečně tu mám spolehlivý oficiální zdroj pro statistiky romské kriminality na území bývalé ČSSR. A dokonce ze stránek humanitární organizace Člověk v tísni! Tak ty určitě nebudou rasistické a budou maximálně objektivní. Jak jsem rád, že to tentokrát už nikdo nevymaže!
http://www.epolis.cz/download/pdf/materials_37_1.pdf
Celková kriminalita Romů byla v r. 1984 5 x vyšší než u ostatní populace (ČR?ČSSR?).Její nárůst je dlouhodobý a směřuje do stále nižších věkových skupin (Nečas, 1991). Na počátku 90. let, kdy byly údaje o romské kriminalitě k dispozici, se pohyboval podílRomů na celkové trestné činnosti v ČR okolo 16%, zatímco na Slovensku dosahoval 28%, což znamenalo, že podílově byl na sklonku České a Slovenské federativní republiky přibližně každý pátý obviněný Romem. Romové měli zvláště velký podíl na krádežích vloupáním (22% z celku) a tzv. krádežích prostých (19%). Na Slovensku byla tato čísla 40% a 36%. Nemalý podíl měli Romové na mravnostní delikvenci, především na trestném činu pohlavního zneužívání (20% ČR, 40%SR). Na násilné kriminalitě se Romové podíleli v ČR 13% (SR 23%). (Socioklub, 1999) …odhaduje se, že 20-30% ekonomicky aktivní romské populace získává prostředky k obživě nelegálně – prostitucí, překupnictvím a jinou majetkovou trestnou činností. Vězení pro dospělé jsou více než ze 60% romská. (Říčan, 1998).11 Počátkem 90. let bylo na území bývalé ČSFR podle policejních statistik trestně stíháno 2% cizinců, 16% Romů a 82% ostatních tuzemců; Romové činili polovinu stíhaných a vyšetřovaných recidivistů (Matoušek 1998).82.100.61.114 14:30, 11. 5. 2007 (UTC)

62.77.84.215 11:53, 5. 12. 2007 (UTC)Sinti sou německý roma..s českýma to nemá nic společnýho.vím to protože mezi ně patřím.máme i jinou řeč

Statistika je krásná věc

Jak už neřekl Winston Churchil: „budu věřit jen té statistice, kterou jsem sám zfalšovat“... Vaše čísla o kriminalitě Romů, pokud ta čísla tedy souhlasí, jsou zcela na nic a dokazují jen, že statistikou se dá doložit každá hovadina. Statistika většinou vůbec nerespektuje faktory jako sociální prostředí, historický vývoj ap. Dejme tomu, vyberu skupinu A se sto lidma, a tyto lidi budu denně vykrmovat 5000 kaloriemi výběrových pohůdek. Udělám skupinu B se sto lidma, a tato skupina dostane na osobu jednu suchou kůrku chleba a trochu vody, na víkend pak malý hrnek vařejné rýže. Po třech měsících je pustím do oddělení potravin v nejlepším obchodním domě, a budu počítat. Co mi řekně statistika? Ze skupiny se 50 procent poblilo, ze skupiny B se 70 procent odhodlalo ke krádeži. A co se z toho naučím??? -jkb- (cs.source) 14:40, 11. 5. 2007 (UTC)

Je mi celkem jedno co tu řešíte, ale každopádně statistika je věda a to velmi používaná (a to i zde na Wiki), otázka jiná je interpretace výstupu, tam už si každý opravdu může vyvodit závěr svůj, jak to vídáme denně v TV a slýcháme v rozhlase--Horst 14:46, 11. 5. 2007 (UTC)

Tak jednak, statistika je především pomocná věda, a je velmi často zneužívána tím, že se výsledky chybně interpretují. Zde jde o to, že nějaké číslo co který Cikán kde ukradl, nemá vůbec té nejmenší váhy pro posouzení problému, který tu vlastně nemá být diskutován, který je sem ale již dobré dva roky zavláčen: Cikáni jsou aociální!!! Je to tedy dvojnásobná chyba, a právě na wiki by se neměla stát: statistika je užíváná k rasistickým závěrům, které z této stránky (i jinde) musely být jič velmi často smazány. Proto pozor, kdo so kde jaká čísla našel. -jkb- (cs.source) 14:56, 11. 5. 2007 (UTC)

Politicky korektní komentář by zněl, že "korelace mezi dvěma faktory neimplikuje kauzalitu", ale ony jsou ty korelace mezi explozí kriminality a výskytem určitých etnik (už notoricky profláknutých) tak dobře známé, že si každá rozumná vláda velice dobře rozmyslí, zda si má dotyčná etnika na své území pouštět. Takový vědecký experiment se nedávno ošklivě nepovedl Australanům, jejichž charitativní organizace navezly do země přes 20 000 súdánských "uprchlíků". Proti této praxi protestoval v regionálním deníku profesor Fraser ze Sydneyské univerzity a varoval, že se brzy objeví silná korelace mezi výskytem Súdánců a výskytem zvýšené kriminality. Pochopitelně byl rozhodně odsouzen humanitárními a jinými pravdoláskovými organizacemi, soudně žalován a nakonec donucen k předčasnému odchodu do penze.
http://www.africancrisis.org/ZZZ/ZZZ_News_005557.asp
Jenže neuplynulo mnoho času a australská vláda s hrůzou začala zjišťovat velmi výraznou korelaci, a totiž, že kriminalita súdánských "uprchlíků" je 20-krát (!) vyšší, než by odpovídalo jejich podílu v populaci. Tahle statistická korelace nakonec politické elity dovedla k "přehodnocení imigrační politiky" :) 82.100.61.114 20:29, 11. 5. 2007 (UTC)
údaje o romské (tehdy ještě cikánské) kriminalitě se před rokem 1989 uváděly docela běžně. Musíme si uvědomit, že tehdy měli všichni práci a dokonce manuální práce (práce na stavbách, kopání kanalizace) apod. byla placena mnohdy lépe, než práce středoškolsky a vysokoškolsky studovaných lidí. Proto nemůže být řeč o sociálním aspektu, protože Romové byli placení stejně dobře, jako majoritní většina. Jinak k tomu zdroji (Způsob obživy rómských populací) - chápu, že je trnem v oku rádobyhumanistům, kteří všechno nálepkují rasismem a xenofobií. Oni totiž jsou svým způsobem rádi, když se na Rómy vulgárně nadává, protože to používají jako argument. Když se však dojde s něčím konkrétním a seriozně zpracovaným, bývá to horší. .......Neregistrovaný uživatel.

Kriminalita Romů

Především je nutno poznamenat, že cikáni jsou v historii planety Země etnikem, které bylo a je nejvíce promořeno kriminalitou a také je etnikem nejvíce sociálně parazitním.

V současnosti máme toto heslo bez jakékoliv zmínky o kriminalitě Romů, což se sice může zdát některým jako politicky správné, ale já to jako nejvhodnější řešení nevidím. Takže bych rád zde otevřel diskusi, která bude mít za cíl vytvořit oddíl textu, který se bude encyklopedickým stylem o toto téma zajímat. Měl by obsahovat nějaká ověřená statistická čísla, případně citace (nemusí to být doslovné citace) z relevatních studií. Dále by bylo záhodno zde vylíčit, jak a proč byli Romové s kriminalitou spojováni dříve. Samozřejmě, pokud objevíte další zajímavá podtémata a zdroje k nim, není důvod se jim vyhýbat. --Miraceti 18:57, 14. 5. 2007 (UTC)

Já osobně tyto statistiky nikomu nevnucuji. Ale je důležité je znát, protože dnes už je opět zvykem manipulovat nebo zatajovat data podle toho, zda odpovídájí módní ideologické doktríně. A už jsem tu jednou zmínil (v "rasistickém" příspěvku, který byl vymazán), že problémy s Cikány/Romy se bez asimilace nikdy nevyřeší, protože prostě nejsou geneticky vybaveni k životu v moderní technoindustriální společnosti. Představa, že během 1-2 generací nám zázračné peníze z EU pomohou zkratkou obejít 30 000 let evolučního vývoje, je zcela groteskní. 82.100.61.114 22:56, 14. 5. 2007 (UTC)
RE: Wikipedista:82.100.61.114. Vaše úporné úsilí prosadit do encklopedického hesla odstavec o kriminalitě národa, soustavné užívání slova "cikán" a v předchozím příspěvku dokonce nehoráznost o "genetickém vybavení" jednoznačně ukazuje na to, kdo jste: Jste rasista, pane 82.100.61.114. Hlavní motivace vaší aktivity v této diskusi je nenávist k jinému národu. S vámi se už bavit nebudu.--Anglos 22:00, 26. 6. 2007 (UTC)
RE: Miraceti. A kde jsou zmínky o kriminalitě u hesel národů jako jsou Italové, Bulhaři, Rumuni, Poláci? Kde je kapitola o bankovní kriminalitě Čechů v hesle Češi? --Anglos 22:00, 26. 6. 2007 (UTC)
RE: Miraceti + Anlgos. Kriminalita Romů je fenomén, o kterém se v souvislosti s Romy často mluví. A je fakt, že Romové jsou vnímáni jako častější pachatelé trestných činů než třeba Češi. Je to však pouze hypotéza. Statistiky o pachatelích trestných činů, které by sledovaly národnost neexistují. Pokud se nepletu, je jejich vedení nezákonné. Sleduje se pouze státní příslušnost, tj. občanství. V praxi to znamená, že pokud občan české nebo romské národnosti spáchá trestný čin, ve statistice bude vždy uvedeno, že se jednalo o občana ČR. Občas se někde objeví statistiky o trestné činnosti Romů z dob komunistického režimu. Tyto statistiky jako všechny, které se zabývají statistickými šetřeními mezi Romy, je však potřeba brát s rezervou. Rozhodnutí, kdo je či není Rom a zda bude zařazen do statistiky třeba o romské kriminalitě, se řídilo pouze na individuálním rozhodnutí autorů statistických šetření. Toto platí prakticky o všech statistických a demografických šetřeních, které byly v minulosti mezi Romy provedeny. V celé šíři o problému statistických šetření pojednává celá řada knih, nebo studií zveřejněných v různých sbornících. K tomu doporučuji nastudovat třeba sborník "Romové v ČR", kterou před několika lety vydal Socioklub.

Lze namítnout, že statisticky vyšší počet trestných činů páchaný Romy je zřejmý a při takovém tvrzení se nemusíme opírat o objektivní data. Ovšem v encyklopedii by se všechna data měla opírat o důvěryhodné prameny a výsledky zkoumání. Nikoli o empirii nebo snad pouhé dojmy postavené na základě novinových zpráv či nahodilým setkáním s pouliční kriminalitou. Co se týká zmínky o kriminalitě Romů.

Myslím, že pokud vůbec někam zmínka o kriminalitě Romů patří, tak snad do hesla encyklopedického hesla Kriminalita. Souhlasím však s Anglosem, ze jakmile začneme sepisovat příspěvek o Kriminalitě Romů, měli bychom myslet i na pojednání o kriminalitě všech ostatních národností. To by ovšem bylo velmi novátorské, protože kriminologie rozlišuje kriminalitu na základě jiných kritérií, než je národnost. (Např. Kriminalita hospodářská, pouliční, drogová atd.)

Navrhuji, aby kriminalita Romů byla v encyklopedickém hesle "Romové" pojednána takto: "Romové jsou v ČR dlouhodobě považováni za časté pachatele trestných činů. Objektivní výzkumy o míře a charakteru romské kriminality však chybí. Chybí i srovnání romské kriminality s kriminalitou jiných národů." Taková formulace nikoho neuráží, není zavádějící a hlavně je pravdivá a nezaujatá. Co vy na to? --Chuck Dilin 08:39, 20. 7. 2007 (UTC)

Odstranění odkazů

Chtěl bych se zeptat, proč byly odstraněny dva odkazy [2] s poznámkou, že jsou encyklopedicky irelevantní. Minimálně dokument Institutu pro kriminologii a sociální prevenci je zcela věcný, není zaujatý a Romů se velmi dotýká. Článek na Psu je jen takové psí plácání, toho se klidně vzdám. --Miraceti 08:46, 19. 7. 2007 (UTC)

Viz tato diskuse zde výše. ----Anglos 10:14, 19. 7. 2007 (UTC)
Výše v této diskusi je jen zmíněno, že chcete, aby byla kriminalita zmíněna i u jiných skupin. S tím zcela souhlasím, pokud to je jejich podstatným a nezamlčitelným rysem. Důvodem, proč by to nemělo být u Romů, to rozhodně není. (A prosím, diskutujte o tomto článku pouze zde, nikde jinde to nemá smysl. Díky.) --Miraceti 10:43, 19. 7. 2007 (UTC)
Přejímám co jsme si napsali na tvé (prosím tě, tykejme si, nejsem ještě starej jako černý uhlí) diskusní stránce, aby to bylo jen tady (to je fakt lepší).
Anglos Miracetimu:
Zřejmě ti velice záleží na tom, aby u článku Romové byla zmíněna jejich kriminalita. Souhlasil bych s tím pod podmínkou, že u ostatních národů (začít bychom měli Čechy a Slováky) budou také zmínky o kriminalitě těchto národů. Vždyť kriminalita Čechů je nemalá a má svoje specifika (tunelování bank, rabování podniků, krádeže obchodních kontaktů, běžné krádeže kancelářského materiálu, atd.) Budou-li u článků jiných národů takvé kapitoly a odkazy, pak bude v pořádku, aby odkazy na materiály zabývající se kriminalitou Romů byly také u hesla Romové a samozřejmě to platí i oddílech v textu. Avšak, nejsou-li u ostatních článků o národech takové odkazy a textové oddíly, nevidím důvod, proč by to mělo být u článku o Romech.
Dalším důvodem je ten prostý fakt, že v česku všichni hovoří o kriminalitě Romů (včetně toho, že o tom cpo odkazy do Wikipedie), ale málokdo je ochoten se vážně zabývat otázkou příčin této kriminality, jejími skutečnými kořeny, a, nedejbože, se zamyslet nad konkrétními kroky, které by tyto příčiny pomoly odstranit a v jejich důsleku tuto kriminalitu snížily.
Chceme-li, aby se Wikipedie skutečně podávala NPOV informace, aby se co nejvíce přibližovala objektivitě, musíme zvažovat takové informace v jejich náležitých souvislostech a na náležité úrovni. Pokud tobě jako správci na Wikipedii záleží, jistě moje stanovisko pochopíš. S úctou --Anglos 10:28, 19. 7. 2007 (UTC)
Miraceti Anglosovi:
Nevím, podle čeho soudíš, na čem mi záleží. Mně záleží hlavně na tom, aby si čtenář mohl z článku a referencí udělat sám názor. NPOV nezajistíš tím, že budeš něco zamlčovat. Že je kriminalita podstatným rysem Romů je bohužel smutná pravda, plynoucí i z toho dokumentu (který se Romy primárně ani nezabývá!). Příčiny kriminality jsou různé, článek je může zmínit (ozdrojovat, prosím). Pokud je kriminalita podstatná u jiných národů a etnických skupin (a že jich po Evropě a světě je dost), má být zmíněna taktéž.
Pokud bych použil Tvou metodu, tak říkám: Asi Ti jde o to, aby se čtenář nedověděl nic o tom, že kriminalita Romů je existující problém, o kterém se diskutuje. A to tedy rozdhodně není v zájmu Wikipedie. Zvažovat důležitost informací je prospěšné, zamlčovat důležité informace je nežádoucí. Tím, že Wikipedie zamlčí jeden problém, ho nijak nepomůže vyřešit. Jistě to jako editor pochopíš. --Miraceti ✉ 10:40, 19. 7. 2007 (UTC)

Miraceti, chlape, tady je velký rozpor v našem náhledu na věc. Ty tvrdíš, že kriminalita Romů je "podstatným jevem". Když odhlédneme od faktu, že kriminalita je opravdu podstatným jevem libovolného společenství lidí (zde bychom asi dospěli k extrému, že budou zmínky o kriminalitě u článku "Studenti", "Horníci" a "Baptisté"), kdežto já jsem názoru opačného. Netvrdím, že neexistuje. Tvrdím, že sem tyto odkazy nepatří, protože nejsou ani u ostatních článků o jiných národech. Navíc je zde nutné podtrhnout, že tzv. romská otázka (ať už ji chápeme široce jako problematiku romské integrace nebo úzce jako protiromské nálady ve společnosti) je velmi citlivé téma. Je tak citlivé jako antisemitismus v Evropě nebo rasisimus v USA. Česká společnost má dlouho neřešený problém, kterým není kriminalita Romů, ale sociální, národnostní, jazyková, kulturní, právní a ekonomické postavení cca 5% obyvatel ČR.

Dovolím si zde uvést citát z jedné zdi v Brně, na které byl leta letoucí nápis (už to na ní není, dávno byla opravena). Velkmi písmeny tam bylo nastříkáno? Jak vyřešit romský problém? Nebudou rómové - nebude problém. A pod tím jinou barvou: Chceš opravdu vyřešit romský problém? Podívej se do svého srdce.

Víš, ty věty na zdi, jsou nejlapidárnějším vyjádřením celého toho rozsáhlého tématu, kterému se říká romská otázka. Zabývám se Romy a žiji vedle nich celý svůj život. Znám je. Znám je tak dobře jako Čechy. V dobrém i špatném. Znám taky protiromské nálady v téhle zemi, a umím číst mezi řádky. Je zajímavé sledovat historii vývoje článků Romové a Romština a diskuse, které k nim patří, vypovídají o celém tématu stejně dobře jako učené rozbory. A právě proto, že tohle vše sleduji, považuji vkládání odkazů, o kterých se teď bavíme, za velmi nešťastný nápad.

Jsem otevřen jakékoli kulturní doskusi na toto téma. --Anglos 11:15, 19. 7. 2007 (UTC)

Velmi zřídka se pletu do diskusí zde, nyní opět jednou (viz i výše, květen). Přátelé v Česku, máte očividně skutečně stále problém s vaší vlastní integrací v Evopě, i když je 17 let po zhroucení režimu, který prý může za vše zlé. Přirozeně nejde o to, cituji, „Tím, že Wikipedie zamlčí jeden problém, ho nijak nepomůže vyřešit“, jenže, jak zmiňuje Anglos, „...v česku všichni hovoří o kriminalitě Romů ... ale málokdo je ochoten se vážně zabývat otázkou příčin této kriminality...“. A když každý bude jen dál a dál povídat že to jsou kriminálníci a stejnak neumí číst a psát, jak se to dělo od středověku, tak to jejich integrační tlak mnoho nezvýší. A názor, že evropská společnost má v tomto směru hodně co napravit a že Romové (či Sinti) nejsou nějaký divný kočovný národ, se v západní Evropě mezitím prosadil nejen u multi-kulti-levičáků nebo liverálů, ale i v zcela konzervativních kruzích. Cpát tedy pochybné a z kontextu vytržené statistické údaje do tohoto velmi citlivého tématu je nejen neencyklopedistické, ale velmi pochybné. Názor jednoho, kdo měl tu kliku, žít hodně dlouho v liberálně se vyvíjející společnosti. P.S.: vím, že mé shrnutí této editace je trochu kousavé, ale bude výstižné. -jkb- (cs.source) 12:14, 19. 7. 2007 (UTC)
Jkb, ty statistiky nejsou v tom pdfku vytržené s kontextu, ale naopak dost dobře do kontextu zasazené. Stačí si to pdfko otevřít a přečíst si ho. A pokud je chceš zpochybnit, prosím, ale uveď zase důvody, nebo zdroje. Jinak je to plácnutí do vody.
To, že u Romů nenapíšeme, že většinové společnosti na nich vadí velká kriminalita, nijak nepomůže jejich integraci. Nemám nic proti tomu, historický kontext uvést. Ale zamlčovat data jen kvůli tomu, že nikdo ten kontext ještě v článku nezmínil, je chybné. Zvlášť u etnika, u nějž objektivně kriminalita je velký problém. Koneckonců, snahy o integraci nebo neintegraci kohokoli kamkoli mají být Wikipedii ukradené. Wikipedie není místo pro politický (ani jiný) boj. To, že se v Česku nikdo nechce zabývat příčinami této kriminality je poznamenáníhodné (prosím ozdrojovat), ale není to důvodem k zamlčování faktů.
PS: Víš moc dobře, že s integrací v Evropě rozhodně problém nemám. --Miraceti 12:30, 19. 7. 2007 (UTC)


Hele, tím šípem jsem přirozeně nestřílel po Tobě, že problém nemáš vím dost dobře. Jen když sleduji diskusi zde a vidím i historii přidružených hesel, tak se mi ježí vlasy. Uvádět data bez kontextu je prostě chyba, buď obojí nebo nic. To není zamlčování, to je prostě jediný možný přístup k věci. A z těch komentářů a (mnohdy) revertovaných (mnohdy anonymních) editů tu čpí taková nadřazenost a arogance, že tomu jeden nechce věřit. Já měl na mysli tento ultrakonzervatismus, který mi jde na nerv i v případech diskusí o tom, zda Pinochet byl pučista a diktátor nebo zachránce jihoamerického kontinentu a tamního hospodářství atd. Pokud tu do encyklopedie zasahují lidé, kteří v takových věcech nemají jasno, vidím bledě. Právě proto, že něco popisuji, musím to popsat i skontextem, bez kterého tomu není možno rozumět. -jkb- (cs.source) 12:50, 19. 7. 2007 (UTC)
Ano, ale jak jsem napsal, to pdfko svůj vlastní kontext dost přesně zavádí. Není to jen souhrnem nějakých čísel. Jasně, nerozebírá historický kontext Romů, ale to ho přeci nedělá špatným a nepoužitelným! Případná zpráva policie o obchodu s bílým masem se asi taky nebude zabývat historickým kontextem prostituce.
Jsem proti tomu, aby Wikipedie byla hlásnou troubou rasistů. Ale zamlčování ničemu nepomůže. Teda kromě toho, že průměrně inteligentní, nerasistický, čtenář si udělá o Wikipedii obrázek jako o cenzuře postihnutém médiu. A to rozhodně nechci. To tu radši budu čekat půl roku na to, než někdo rozebere a ozdrojuje ten kontext. Vždyť by to nemuselo být ani moc dlouhé, stačily by dvě tři věty. --Miraceti 12:58, 19. 7. 2007 (UTC)
Anglosi, kriminalita Romů není podstatná proto, že je podstatná v každé společnosti, ale proto, že je objektivně mnohem vyšší než v majoritní společnosti! Podmiňovat zmínku o závažném problému Romů tím, že o kriminalitě není zmínky u jiných společenstev jde zcela proti smyslu Wikipedie - přinášet čtenářům fakta v NPOV podobě, a to ať už jsou kladná, nebo záporná. Pokud je kriminalita nějakého společenství podstatným rysem, je důležité to zmínit, zejména pokud to můžeme ozdrojovat. Proto nemá smysl požadovat, aby to bylo napsáno i u ostatních národů a etnik, u nichž to podstatným rysem není. Navíc tento požadavek danou statistiku do kontextu (historického, sociálního atd...) nijak neuvede.
Líbilo by se Ti, kdyby se u prostituce napsalo, že je fajn, že si lidi mohou s prostitutkami zasouložit, ale nezmínilo by se, že díky ní kvete obchod s bílým masem? Wikipedie není spasitel světa, jen ho popisuje. Pokud chceš bojovat za správný svět, dělej to, prosím, někde jinde. --Miraceti 12:44, 19. 7. 2007 (UTC)
Uf, to se toho tady ale urodilo ... Miraceti, začnu od konce:
  • 1. Z boje za správný svět jsem se vyléčil už před 25 lety.
  • 2. Pokud je tvoje věta dělej to, prosím někde jinde jemným vyhazovem, česká Wiki je asi opravdu taková jak o ní hovoří zlé jazyky a začínám trochu chápat ty, kteří založili českou Necyklopedii.
  • 3. Opravdu si nemyslím, ani po tom, co jsi uvedl svoje argumenty, že kriminalita je PODSTATNÝM rysem romského národa.
-jkb- Zcela se ztotožňuji s příspěvkem -jkb-. (a děkuji)

--Anglos 15:32, 19. 7. 2007 (UTC)

  1. To je dobře.
  2. Není to vyhazov. Je to upozornění, že Wikipedie není bojištěm. Je to jeden z jejích základních principů.
  3. To si samozřejmě myslet nemusíš. Důležité je, že objektivně je kriminalita Romů mnohem vyšší než majoritní společnosti. A proto je důležité, aby to bylo na Wikipedii zmíněno. --Miraceti 07:41, 20. 7. 2007 (UTC)

Pozitivní obraz

Zdravím, Domnívám se že je tu šířen veskrze pozitivní obraz o Romech, není zde zmíněna vysoká kriminalita, že nepracují atd.,opravdu se nejedná o rasismus. Veškeré zmínky o tomto chování jsou mazány, což je jak se domnívám v rozporu s nestranností Wikipedie. Prosím o vysvětlení.--Interfector 21:34, 4. 8. 2007 (UTC)

aniž bych zkoumal co kdo kde tady smazal, ale pokud se dodají kvalitní zdroje, tak by to v článku mělo zůstat. Pokud tam ale někdo psal výkřik do tmy typu " Stejně kradou" tak je důvod to mazat. Pokud to chcete v článku zmínit, najděte věrohodné zdroje a pak není problém, aby to zde bylo --Chmee2 21:54, 4. 8. 2007 (UTC)
viz diskuse níže, je vidět že zde neobstojí ani solidní argumenty, přičemž jsem tu editaci nedělal já, jak by se mohlo zdát.--Interfector 11:45, 5. 8. 2007 (UTC)
@Interfector: Máte pravdu, tento text je opravdu dosti zaujatým. Argumenty kohosi se stylu, že by se něco dostalo na index nějaké EU jsou opravdu mimo. --KláraK 12:14, 5. 8. 2007 (UTC)

Negativní obraz

Poslední editace IP 195.175.37.71 ([3]) je příkladem, jak lze manipulovat: pro dva vyhledané odkazy se do textu dají dvě rasisticky podmalované poznámky, zcela vytržené z kontextu a bez další problematizace. Cikáni kradli, neradi pracují a josu analfabeti. Domnívám se, že to dosti hrubě tanguje všechna usnesení o lidských právech. -jkb- (cs.source) 10:59, 5. 8. 2007 (UTC)

Taky referencovat článek o Romech Národně vzdělávacím institutem je jako referencovat článek o Židech Mein Kampfem. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 11:07, 5. 8. 2007 (UTC)

No asi tak. Ten pramen z r. 1927 by se dnes obratemdostal před Evropský parlament a na index EU. Ten druhý je zajímavější, ovšem rozebírá pozadí, historcké píčiny a pod. Ale: zdrojovat a doklátam tím tvrzení, že jsou líní a analfabeti je rasistická nehoráznost. Howgh. -jkb- (cs.source) 11:13, 5. 8. 2007 (UTC)

Řekl bych, že nehoráznost je spíš označovat modrou kuličku za červenou kostičku - jak to vy multikulturní soudruzi s oblibou děláte. "Cikáni kradli, neradi pracují a jsou analfabeti." Je na tom snad něco nepravdivého, co by se vymykalo staleté zkušenosti obyvatel Evropy? Co si to tu chcete malovat, soudruhu? Budete nám vykládat integrační pohádky tisíce a jedné multikulturní noci o etniku, jehož dokumentované IQ se pohybuje mezi 70-83 body, a jehož perspektiva v evropské společnosti je tudíž zcela beznadějná? Jak si dlouho myslíte, že vás ten Evropský parlament bude bránit před vašimi stále naštvanějšími spoluobčany? 82.100.61.114 01:06, 6. 8. 2007 (UTC)


http://psychology.uwo.ca/faculty/rushtonpdfs/2007%20Intell%20(Roma).pdf

Stát Počet studií Průměrné IQ Počet studovaných Věk Pramen
Česká republika 10 76 (71-82) 33-178 3-18 Bakalář 2004 (review)
Slovensko 1 83 728 5-8 Raven a kol. 1995
Srbsko 1 70 323 16-66 Rushton, Čvorović, Bons 2006


http://www.epolis.cz/download/pdf/materials_37_1.pdf

Stát % populace Násilné zločiny Krádeže Vloupání Sexuální zneužívání Zločinnost celkem
Česká republika ca. 1,5-2% 13% 19% 22% 20% 16%
Slovensko ca. 5% 23% 36% 40% 40% 28%

http://mlaco.sk/projekty/romovia/ Zistiť podiel Rómov na celkovej kriminalite sa dá len triezvym odhadom, pretože zo všetkých kriminálnych činov je len časť nahlásená, respektíve zistená. Z tejto časti zistených trestných činov je ešte menšia časť trestných činov objasnená. V roku 1994 bolo zistených 137 713 trestných činov, z ktorých bolo 51 327 činov objasnených. Rómovia boli páchateľmi v 13 058 prípadoch. Nezodpovedanou zostáva otázka, aký je podiel Rómov na neobjasnených trestných činoch - či nižší, alebo vyšší. Odpoveď nie je známa, sú argumenty hovoriace za obidva prípady. Ďalej sú uvádzané výsledky, pri počítaní ktorých sa vychádzalo z podielu trestných činov spôsobených Rómmi na všetkých zistených trestných činoch, preto nasledovné údaje možno považovať ako najnižšiu spodnú hranicu podielu Rómov na kriminalite. Odhadovaných okolo 290 000 Rómov prestavuje približne 5,1% obyvateľov Slovenska. Štatistický výkaz za rok 1994 ukazuje, že počtom 13 058 objasnených trestných činov sa Rómovia podieľali na celkovej registrovanej kriminalite výškou 9,5%, čo je v porovnaní s ich podielom na obyvateľstve takmer dvojnásobok. Podiel Rómov na násilnej kriminalite (vraždy, lúpeže, ublíženia na zdraví) bol 16,8%. Mravnostná kriminalita je priam doménou Rómov, ich podiel na nej bol 42,2%. Najmarkantnejšie vystupuje údaj o pohlavnom zneužívaní, na ktorom sa Rómovia podieľali svojimi 52,2%. V rámci mravnostnej kriminality sa evidujú znásilnenia (24,4%) aj obchod so ženami (36,3%). Na tomto mieste treba pripomenúť, že tieto vysoké čísla sú spôsobené ich spoločensko-historicky podmienenými kultúrnymi odlišnosťami vývoja tohto etnika, ktoré sme doteraz nedokázali pochopiť. Štatistika majetkovej kriminality Rómov tiež nectí. Na krádežiach v bytoch majú 14,3% podiel, pri vlámaniach sa do obchodov a výkladných skríň dokonca 15,2% podiel. Podiel Rómov na majetkovej kriminalite je veľký, pokiaľ máme na mysli počet trestných činov, na druhej strane je ich majetková kriminalita menšia, keď ide o výšku spôsobenej škody. Podel Rómov na škode značnej a vyššej je pri krádežiach vlámaním len 2,4%, taktiež na krádežiach motorových vozidiel sa Rómovia podieľajú len 2,7%, čím však samozrejme nemožno Rómov ospravedlňovať. Rómovia sa často sťažujú, že polícia nie je nestranná a policajti sa sústreďujú na Rómov, pričom bielych výtržníkov si nevšímajú. Na riešenie tohto problému sa osvedčili kombinované hliadky, kde jeden policajt je rómskej národnosti jeho kolega je neróm.


Graf: Podiel počtu odsúdených Rómov na celkovom počte odsúdených osôb od roku 1986

http://www.justice.gov.sk/h.aspx?pg=r30&htm=http://www.justice.gov.sk/str-001.htm

atd. atd. atd.

Nebojte se nepodložených komentářů a editujte obsah Wikipedie s odvahou. Koukám, že i Vy máte dojem, že se tu z toho někteří snaží udělat text ve stylu "Romové jsou minorita, která představuje pro české společnost multikulturní obohacení. Mezi jejich tradice a zvyky patří.... Pokud se v souvislosti s mimi vyskytují vyskytují nějaké problémy, je třeba je chápat jednak jako důsledek jejich odlišné metnatlity, kterou většinová společnost díky své xenofobii až rasismu nedokáže akceptovat a jednak skutečnosti, že se Češi (podle země lze doplnit, kterýkoliv evropský národ) na Romech v minulosti strašlivě provinili a nyní za to musí platit a to jak morálně, tak finančně. Celé dějiny Romů v Evropě jsou o tom, jak tuto skupiny rasističtí Evropané diskriminovali. Marie Terezie, čeští četníci, romský holokaust, Jiří Čunek.... Existují i rasisté, kteří se jako rasisté na první pohled neprojevují, ale své předsudky skrývají za to, že uvádějí o Romech, byť možná pravdivé, údaje, ze kterých plyne, že se často dopouštějí kriminality a jsou čistými přijemci sociálních dávek.
Podle mého názoru je zajímavý poznatek, že jste hned po letném seznámení se s jeho příspěvky přesně trefil ideologii, ke které se -jkb- hlásí (jeho skutečné jméno a odkazy na texty o něm, které jej blíže charakterizují, Vám nemůžu prozradit, protože i to je zde záminka pro blokování), na druhou stranu bych Vás však ráda upozornila, že by jste měl komentovat obsah komentáře, nikoliv osobu (účet) jeho vkladatele. Více k tomuto tématu je na Wikipedie:Žádné osobní útoky. Jelikož zrovna u Vás mám dojem, že byste se mohl stát terčem určité šikany, zkuste se, prosím, vyjadřovat co možná nejslušněji a nejneosobněji. Hodně štěstí při editaci Wikipedie. --KláraK 01:48, 6. 8. 2007 (UTC)
Ano, Kláro K, trefila jste hřebíček na hlavičku, ovšem aniž jste chtěla. Především, každá kulturně odlišná skupina představuje kulturní obohacení. To platí zcela obecně a jsou si toho velmi dobře vědomi například odpůrci globalizace (ačkoli já nejsem jejich příznivcem). A samozřejmě to platí i pro Romy v české společnosti. Mýlíte se, však v cituji vyskytují nějaké problémy, je třeba je chápat jednak jako důsledek jejich odlišné metnatlity. Mentalita Romů není až tak výrazně odlišná od mentality Čechů, vždyť sdílíme společný prostor a čas. Příčinou těch problémů jsou zejména:
  • nízké průměrné vzdělání Romů, jehož příčinou je umísťování romských dětí do zvláštních škol a současně nízká pozice vzdělání v hodnotovém žebříčku předcházející generace,
  • špatné uplatnění Romů na trhu práce z důvodu nízké kvalifikace a neochoty zaměstnavatelů přijímat Romy do zaměstnání,
  • chudoba Romů
  • téměř úplná absence podílu Romů na řízení společnosti a tvorbě jejích zákonů z důvodu prakticky neexistující politické reprezentace
Hřebíček jste opět trefila v popisu dějin Romů. Ano, bohužel dějiny Romů v Evropě jsou dějiny diskriminace. To je prostý historický fakt. Je snadno vysvětlitelný a má jednoduché příčiny. Podobá se diskriminaci Židů ve středověku a na počátku novověku.
Tvrzení o tom, že se Češi na Romech strašlivě provinili je mylné. Neměli bychom takto házet kolektivní vinu na celé rozsáhlé skupiny. Proviňují se konkrétní lidé, nikoli národy. A takové tvrzení jistě nikdo rozumný do encyklopedického hesla vkládat nechce - aspoň doufám. A samozřejmě, že za to Češi nemusí platit. Co by však udělat měli, je přijímat taková opatření, aby odstranili sociální hendikep romské minority a pomohli této skupině občanů tento hendikep překonat. Ne z důvodu odčinění kolektivních vin, ale z toho prostého důvodu, že jednou z úloh státu je zajistit rovnost šancí všech členů své společnosti.
Nevím, zda je pan Čunek rasista. Zdá se jím být, ale je možné, že není. Dokonce si stále více myslím, že jeho Vsetínské řešení byl velmi dobře vypočítaný populistický tah, který mu taky skvěle vyšel. Kdyby přišel na něco jiného, co by mu tak rychle zvýšilo popularitu udělal by to a vsetínští Romové by byli zůstali stranou jeho zájmu. Pokud vím, pan Čunek je katolík, a celkem vzato mi nějak nejde dohromady upřímná křesťanská víra a rasismus. Ale pan Čunek je hlavně šikovný politik a není důvod ho dávat do hesla o Romech. Ostatně, chtěl to tady někdo? Myslím, že ne.
O wikipedistovi -jkb- nevím zhola nic, ale padlo tady slovo soudruh a to mě zní jako nadávka. Přesto si dovolím ten luxus a vyslovím souhlas s názorem tohoto člověka v jeho příspěvku v tomto oddíle. Má úplnou pravdu.
Na závěr bych se rád zastavil u vaší posladní věty napsané kurzívou. Vyslovila jste v ní jednu pravdu: ano, existují jacísi opatrní rasisté, spíše opatrní antiromisté. (Tento jev známe i u antisemitismu.) Metoda spočívá v opatrné, na povrch slušné a neosobní práci s fakty, jindy zas v metodě "lež, která se pravdě podobá" řečeno slovy J. Hutky. Jsou to lidé, jejichž předsudky jim brání ve střízlivém a věcném pohledu na problematiku.
Mně osobně nejde o to, aby toto heslo líčilo Romy v růžových barvách a jistě o to nejde ani panu -jkb- nebo wikipedistům HonzaZáruba a Nadkachna (viz příspěvky výče v této diskusi). Jde mi o to, aby heslo Romové nebylo kontaminováno jak zjevným rasismem, tak ani skrytým antiromismem (viz moje diskuse s Miracetim o kousek výše). Jde mi o encyklopedickou objektivitu, o dávání faktů do širších souvislostí a lidskou slušnost.
Za délku příspěvku se omlouvám, ale kratčeji odpovědět opravdu neumím. --Anglos 12:34, 6. 8. 2007 (UTC)
Soudruhu Anglosi, váš příspěvek mi sice dost načechral nadledvinky, ale místo osobního výpadu tu mám návrh: Co kdybychom na Wikipedii vytvořili dvě hesla: Jedno o Cikánech (objektivní) a druhé o Romech (náležitě multikulturní), kde si všechny své neomarxistické vylhaniny můžete dát do těch nejsprávnějších a nejširších souvislostí? P.S.: Ty vaše lži se už ani pravdě nepodobají. Kdybyste odstranil z článku slovo "Romové", nevěřil bych, že čtu o dekastovaných indických čandálech, ale o civilizovaném kulturním národu s tisíciletou historií. 82.100.61.114 23:45, 6. 8. 2007 (UTC)
Celý váš příspěvěk mě, milý Anglosi, přesvědčil, že nechcete, aby Wikipedie prezentovala různé pohledy na věc, což by mělo být jejím posláním, ale snažíte se o prosazení své osobní představy. Ty fráze o předsudcích, které brání poznat a pochopit Vámi prosazovaný názor mi nestojí ani za odpověď. Samozřejmě, že nejspíš opravdu nějací "opatrní antiromisté" existují, i když je onen "antiromismus" podsouván každému, kdo dojde k poznání, které se jeho proromskému oponentovi nelíbí, ale daleko více existuje různých opatrných i "odvážných" lidí, kteří jsou nalezlí zejména v různých nátlakových organizacích a médiích, ale též třeba ve státní správě či na školách, kteří prezentují svůj pokřivený pohled na téma problémů s etnickými menšinami a při jakékoliv příležitosti Romy omlouvají či relativizují, vyzdvihují jejich (často smyšlená) pozitiva a požadují pro ně různá privilegia a pokud se náhodou nějaká známější osobnost o jejich oblíbencích vyjádří negativně, rozjedou proti ní štvavou mediální kampaň (stačí kouknout na případy z poslední doby). U nás na peďáku je to stejné. Ještě, že tam většina spolužaček a spolužáků bere předměty jako multikulturní výchova a související kontaminaci ostatní předmětů se zdravým rozumem a o věci ví stejně své. Vždy jsem si myslela, že je význam je Frankfurské školy některými lidmi přeceňován, ale čím dál tím víc a víc objevuji, že jsem se v této věci pletla. --KláraK 23:26, 7. 8. 2007 (UTC)
Musel jsem si vyhledat co to je ta Frankfurtská škola ... ne, Kláro, s tím opravdu nemám nic společného. To mi nepodsouvej. Akorát ... můžu se zeptat, co máš na mysli tím termínem "kontaminace ostatních předmětů"? --Anglos 18:32, 8. 8. 2007 (UTC)
Frankfurtskou školu k tomu nepotřebujeme. Celé je to v podstatě o tom, že v poválečném období se začala mít vykořisťovaná pracující třída v západních státech příliš dobře a přestala už slyšet na komunistické kydy. Západní levice tedy musela najít jiné oběti vykořisťování a nové vykořisťovatele. V blahobytné společnosti, kde žádný řádný pracující člověk nestrádá, to však začalo být zatraceně těžké. Nakonec se ukázalo, že jedinými trpícími, kteří jsou k dispozici, jsou patologičtí společenští vyvrhelové - kriminálníci, homosexuálové, barevní asociálové, popřípadě primitivní imigranti z Třetího světa, které je v rámci kulturního obohacování (mj. import nových metod opracování pazourků) vhodné navážet do civilizovaných zemí po milionech. Kupodivu se však ukázalo, že to byla trefa do černého. O tyto společenské sedliny totiž nikdo jiný nejevil zájem a levicoví aktivisté se záhy začali stylizovat do role nezištných filantropů, kteří celé společnosti nastavují ošklivé morální zrcadlo. A protože naše kultura vysoce ctí nezištnou pomoc potřebným, začali se k této módní pravdoláskové vlně připojovat i ostatní - aby se náhodou společensky neznemožnili. Postupně se z projevování ohledů k asociálům, deviantům a dalším obejdům stala společenská norma, která našla velkou odezvu hlavně u společenských elit, jež si chtěly svojí filantropickou okázalostí získat respekt a využít to ke vzestupu na společenském žebříčku. Ideje západní levice tak velmi nenápadně a záludně prosákly celou společnost - a na rozdíl od skomírající proletářské ideologie východních kolegů slavily nečekaný triumf. 82.100.61.114 00:37, 9. 8. 2007 (UTC)
ještě bych doplnil, že hlavně z imigrantů se stali spolehliví „voliči“, což tyto levicové vlády drželo u moci. --Ervinpospisil 01:22, 9. 8. 2007 (UTC)
Zajímavá diskuse se tu vede. Jen bych doplnil, že fenomén Frankfurtské školy a jevu, který 82.100.61.114 popsal, spolu pevně souvisí (viz Patrick J. Buchanan: Smrt Západu ISBN 80-204-1103-8) Skutečností ovšem je, že by diskuse k článku měla sloužit především k diskusi o jeho podobě, nikoliv jako diskuse k obecnějším tématům. Raději doporučuji všem diskutujícím, aby se věnovali tématu, tj. podobě článku, popř. editacím v samotném hesle. --Dezidor 01:13, 9. 8. 2007 (UTC)
Souhlasím. Vykreslovat Romy jako mírumilovné, bezkonfliktní lidičky s bohatou kulturní historií, jak se zde děje, pokládám za nesprávné. Výroky některých osobností, jak je známe z médií, nejsou nic jiného než bezprostřední zkušenosti s nimi a jsem naprosto znechucen určitou úzkou skupinou lidí ovlivněných médii, která vykreslují Romy v růžovém světle. Tito lidé, mezi něž řadím i -jkb- a Anglose (bez urážky) asi nikdy neměli možnost setkat se s těmito pozoruhodnými lidičkami naživo.--Interfector 17:39, 8. 8. 2007 (UTC)
Jen tak pro ilustraci soužití Čechů s Romy: http://rammi.cz/archiv/2007/07/31/cikani-vs-rasismus/
S nadhledem: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2007072903 --Interfector 17:50, 8. 8. 2007 (UTC)
Cikáni neboli Domové byli už v Indii postaveni mimo kastovní systém. Spolu s dalšími kmenovými skupinami patřili mezi tzv. dálity (resp. čandály) neboli "nedotknutelné". Ti měli své kořeny v předdrávidském obyvatelstvu Indie, jež vzniklo ještě během poslední doby ledové smíšením místních veddoidních žen a paleoeuropoidních mužů přišedších ze západu. My dnes z genetických studií víme, že to nebyli Árjové, nýbrž už Drávidové, kteří po svém příchodu do Indie (ve 4. tis. př. Kr. z Balúčistánu) vůči dálitům zavedli striktní systém sociálního apartheidu. Pokud se seznámíte s fotografiemi sídlišť Chánov nebo Luník IX, tak vám bude důvod ihned zřejmý. S těmito paleolitickými pronárody se prostě koexistovat nedalo. Dálitové byli v indické společnosti pověřeni vykonáváním tzv. "nečistých prací" jako např. čistění ulic a latrín, odklízení zvířecích mrtvol apod. Z toho důvodu se jich ostatní příslušníci společnosti štítili a vyhýbali se dokonce i jejich stínům. Dálitové si též příležitostně vydělávali jako drobní řemeslníci nebo "pouliční entertaineři".
http://en.wikipedia.org/wiki/Dalit
Teorií vysvětlujících odchod Domů z Indie existuje mnoho a pravdy se dost možná ještě dlouho nedobereme. Nejpravděpodobnější je, že jejich exodus souvisí se vpádem ghaznovských Turků do západní Indie v 11. století. Během průchodu západní Asií vstřebali určité procento předovýchodních genů a k témuž došlo i v Evropě, hlavně na Balkáně. V současnosti mají usedlé skupiny Cikánů na Balkáně asi 2/3 evropských genů, zatímco např. donedávna kočovní Olaši jsou ještě ze 2/3 Indové. Napsat by se toho dalo ještě mnoho, ale myslím, že bych si to měl šetřit pro samostatné wikipedické heslo CIKÁNI. 82.100.61.114 01:07, 9. 8. 2007 (UTC)
Samostatné heslo Cikáni zde již existuje. --Dezidor 01:13, 9. 8. 2007 (UTC)
Diskuse začíná být nějak moc osobní a to není dobře ... ale přesto odpovím: Mýlíš se, Interfectore, já žiji v tom, čemu se v mém městě říká "cikánská čtvrť". --Anglos 18:29, 8. 8. 2007 (UTC)
To se dalo čekat. Takové výstřední individuum chudého ducha (viz obsáhlý příspěvek výše) nemůže žít mezi normálními lidmi. A tak je to dobře. Zbývá tě ještě odpojit od internetu, abys své choromyslné výplody nemohl šířit do celého světa. 82.100.61.114 00:04, 9. 8. 2007 (UTC)
Mládeži zanechte prosím osobních útoků. Anglos je podle všeho vzdělaný rozumný člověk, který to myslí dobře. Přesto je však tento článek (dle mého názoru) trochu neobjektivní (v encyklopedii by měla být fakta, nepřikrášlená). Já osobně s cigánama ale žádné problémy nemám --Ervinpospisil 01:22, 9. 8. 2007 (UTC)
Vzdělaný rozumný člověk by ze svých úst nikdy nemohl vypustit větu "každá kulturně odlišná skupina představuje kulturní obohacení". To je až neuvěřitelně slaboduchá mantra vyčtená v některé z propagandistických multi-kulti příruček. Komunisté to mimochodem s našimi světlými zítřky také mysleli dobře, že ano? 82.100.61.114 01:46, 9. 8. 2007 (UTC)

Odpověď Dezidorovi

Dezidore, tato diskuse je naprosto nešťastná a měla by být přerušena. Vstupem 82.100.61.114 se zvrhla. Osoba přispívající pod IP 82.100.61.114 je známá z anglické Wikipedie také jako centrum99 viz [[4]]. Zde byl blokován za rasistické příspěvky a flamewar v mnoha diskusích u článků. Jeho další internetové aktivity jsou rozsáhlé, na webu šíří rasistické teorie, nemá smysl zde uvádět příklady z jiných diskusí, bylo by jich příliš mnoho. S tímto člověkem diskutovat nelze. --Anglos 01:50, 9. 8. 2007 (UTC)

A o čem budu diskutovat s tebou, soudruhu Anglosi? O integračních pohádkách? Nebo se ti nelíbí, že moje názory stojí na tvrdých a nepříjemných faktech, zatímco tvoje jen na vznešených náboženských výmyslech? To by byla opravdu dost nerovnocenná diskuze, která by z tvé strany už po pár minutách skončila nadávkami do rasistů a xenofobů (jak je tomu v diskuzi s multikulturními soudruhy vždycky). Na anglické Wikipedii jsem byl loni na podzim na 1 den zablokován, protože jsem ještě neměl tušení, do jaké míry mají někteří tamější soudruzi-přispěvatelé od dětství vymyté mozky multikulturní propagandou, a pustil jsem se s ohnivým nadšením do obhajoby mého antropologického hesla. Od té doby jsem už ze své naivity náležitě vyléčen a s levicově orientovanými soudruhy čas neztrácím. Wikipedia ostatně není jediné místo na webu, kde se dají podobné informace zveřejnit. Pokud někdy ostře nebo ironicky reaguji, tak na zcela nesoudné sedmilháře, kteří se například odvažují tvrdit, že Chánov zdevastovali rasističtí Češi a nebohé Rómy tam vystěhovali za trest (ano, to jsem opravdu na jednom fóru slyšel od "romského experta"). Na takové prolhané darebáky budu reagovat ostře vždycky, s tím počítej i do budoucnosti, milý soudruhu. A ve svých dalších aktivitách rozhodně polevovat nebudu. Jelikož totiž neignoruji známá fakta, není pro mě těžké si domyslet, jakým směrem se bude česko-rómská multikultůra dále vyvíjet a nechci, aby další generace musely řešit společenskou krizi způsobenou Anglosy, Uhly a spol. za pomoci sborů České armády. 82.100.61.114 02:23, 9. 8. 2007 (UTC)
Ale abychom se nevzdalovali od faktické diskuze nad obsahem článku: Rozhodně by bylo férové, aby v odstavci, kde se píše o pronásledování Cikánů v Evropě ("popravy, věznění a vyhnanství jen kvůli původu") bylo náležitě uvedeno, z jakého důvodu si toto pronásledování vysloužili. Nemělo by být těžké najít nějaký dobový citát. Populární módní formulace, které se snaží navodit dojem, že toto pronásledování vzniklo jakoby bezdůvodně a vyplývalo z bakaného rasismu Evropanů, se pochopitelně nezakládají na pravdě - což ví i malé dítě a nebudeme si to tu snad nalhávat. Mělo by být rovněž uvedeno, jakého statusu požívali Cikáni v Indii - což vysvětluje i jejich sociální situaci v Evropě. Mimochodem, moje preference používání slova Cikán nevyplývá jen ze skutečnosti, že tento termín nepopisuje všechny skupiny evropských Cikánů, ale také z faktu, že používání opisných termínů má analogii v kultovním tabu primitivních společenstev doby kamenné. Ta podobná zástupná slova používala pro kultovní objekty, z nichž pociťovala posvátnou hrůzu. Používání slova Rom místo Cikán tudíž už jaksi předem implikuje, že o cikánské otázce se nikdy nebude hovořit otevřeně a bez falešného pokrytectví. 82.100.61.114 02:48, 9. 8. 2007 (UTC)

Jak koukám, tak centrum99 byl na anglické Wikipedii blokován jen krátkodobě (jednalo se o blok z 24. 10. 2006). I řada zdejších zkušenějších wikipedistů má "trestní rejtřík" popsaný daleko více bloky, ale to s obsahem článku Romové také nesouvisí. Osobně se mi zdá škodlivé, že tato diskuse sklouzla do osobní roviny, ve které zve jeden ze zúčastněných druhého výstředním individuumem chudého ducha a druhý zas nepatřičně komentuje aktivity prvního mimo Wikipedii a zve jej šiřitelem rasistických teorií. --Dezidor 10:48, 9. 8. 2007 (UTC)

V rámci svých časových možností budu zdejší diskusi sledovat a budu mazat příspěvky obsahující osobní útoky a zároveň dávat čas jejich autorům na detailní promyšlení jejich dalších příspěvků. Neberte si to osobně, je mi jedno, jaké názory zastáváte (stejně se neztotožňuji asi ani s jedním z Vás). --Miraceti 12:26, 9. 8. 2007 (UTC)

Odstranění fotografie

Dezidore, proč jsi odstranil tu fotografii dívky v bílých šatech? Měl jsi k tomu nějaký závažný důvod? --Anglos 17:43, 10. 8. 2007 (UTC)

Protože tam byly v jednom článku dvě fotky ze svateb, což jen na můj vkus na článek o etnické skupině trochu moc. Nechal jsem tam tu skupinvou z Makedonie, protože mi jako skupinovka přišla víc k tématu než fotka jediné osoby. --Dezidor 18:13, 10. 8. 2007 (UTC)
Zajímavý (a bohužel ne ojedinělý) přístup k vylepšování článku. Něco z něho vyrazit. Mimochodem ta fotka bylo to úplně nejlepší na celém článku. To samé udělal i Anglos. V článku je „V Čechách je běžně používáno označení Cikán.“ já jsem doplnil „na Moravě je používáno Cigán“. To je faktická informace pro někoho, kdo to snad neví. Slovo cikán jsem tu za celý život neslyšel. Bylo to odstraněno. Vím jistě, že při své výmluvnosti to určitě „vysvětlí“. Před obyvateli z východní moravy ale žádné vysvětlení neobstojí. Tento projekt je snad o faktech a o informacích --Ervinpospisil 21:40, 10. 8. 2007 (UTC)
Tož, Ervíňu, su rád že si ňa zastál, aspoň s tó fotkó. Šak ona Lucka je pěkná baba aj v civilu, natož v té róbě. Za teho Cigána se ti teda omlúvám. Šak dyš máš takové věcné argument, že v Moravstánských krajích se to slovo s "K" nepotká, tak to tam vrazíme zpátky. --Anglos 19:00, 11. 8. 2007 (UTC)
A ty, Dezidore, když to bude jen portrét a nebude vidět ty šaty svatební drůžičky, taky ju vyrazíš?--Anglos 19:59, 11. 8. 2007 (UTC)

Romové x Cikáni? Faktická přesnost zpochybněna

Važení wikipedisté, Romové jsou větev národa zvaného cikáni. Další větve jsou například Sinti a jiné. Dokonce je to (i když nepřesněně) zmíněno v onom článku(což ihned opravím). Od počátku jejich působení v českých zemích až do roku 1971 byl oficiální a uznávaný název Cikáni. Tento výraz však časem sami cikáni zprofanovali(lepší termín mně nenapadá) a na sjezdu v Londýně jistá úzká skupinka odhlasovala že se jedná o hanlivé označení a budou se jmenovat jinak.Vzhledem k tomu že i sami cikáni nejsou jednotní v označení svého národa, žádám o přejmenování na fakticky správné Cikáni. To že nám někteří cikáni namluvili že jediné správné označení jsou "Romové" neznamená že budem jejich nesmyslným narokům vyhovovat.Česká wikipedie má v současné již značný vliv v těchto faktických otázkách a neměla by hlásat bludy.Tento článek nepojednává o Romech ale o Cikánech.Proto žadám o přejmenování a zpochybňuji faktickou přesnost článku z důvodu jeho názvu(nepřesnou sekci "Označení" upravím sám, jsem si taktéž vědom že článek "Cikáni" již existuje ale není oproti tomuto moc rozsáhlý a nebude problém ho se současným spojit(v případě potřeby se toho rád ujmu). Děkuji za pozornost a prosím o vyjádření.--Duff 18:59, 9. 10. 2007 (UTC)

To je podobné, jako kdybys vyžadoval, aby se v článku o amerických černoších používalo "jediné správné" označení "negr" - vždyť svého času si tak oni sami říkali, ne? Označení cikán je na stejné úrovni. Az

Nechte těch bludů a editujte jiná témata

Jak již řekl obdobný kolega Marduk: „Češi jsou poměrně pracovitým národem a ... přehnaná korektnost ... ještě nikdy nic nevyřešilo“ [5]. Takže pracovitý národ si nadále dělá nároky na rasistické plky, které jsou v Evropské unii vcelku všude (snad na Polsko) trestné. Gratuluji. Máte-li s nějakým tématem potíže, tak ho prostě needitujte. Jednoduché. -jkb- (cs.source) 19:17, 9. 10. 2007 (UTC)

Důrazně žádám -jkb- aby opět zanechal svých osobních útoků a vyhánění jiných wikipedistů a diskutoval s Duffem věcně. --Dezidor 19:30, 9. 10. 2007 (UTC)

Drahý wikipedisto, který rád diskutujete na taková témata. Faktem je, že tu je pár článků, kde se pravidelně najde někdo, kdo tvrdě uráží a napadá národnostní menšiny, často i kriminelním způsobem. Očekával bych od správců, že takovému nactiutrhhání sami zabrání, a sice v rámci toho, že wikipedie nemá znázorňovat zkreslené pohledy příznivců toho či kterého názorového vnímání světa, ale má být neutrální. Zdá se však, že jste to dosud nepochopil. Proto se domnívám, že k nactiutrhání nebo útokům na menšíny se občas budu vyjadřovat. Vám pak navrhnu, umístit své názory tam, kam asi patří bez problémů, což by mohla být třeba Metapedie, kde máte zřejmě účet, a která se, jak jsem se někde dočetl, věnuje kulturnímu boji za uchování Evropy. Děkuji. -jkb- (cs.source) 19:46, 9. 10. 2007 (UTC)

Milý -jkb-, znova opakuji, že diskutuje zcela nevěcně a urážlivě. Místo řádného odůvodnění revertu tu Duffa napadáte označováním za všelico možné. Wikipedie by neměla být o umísťování soukromých názorů, což jsem si myslel, že nemusím vysvětlovat. Wikipedista Duff nedostal žádnou věcnou odpověď, nýbrž se mu dostalo jen osobního napadání. Nejde tu o věcnou správnost, která by měla být předmětem věcné debaty, nýbrž o Vámi učiněné osobní útoky. Již jen ten nadpis Nechte těch bludů a editujte jiná témata mluví za vše. --Dezidor 19:58, 9. 10. 2007 (UTC)

Važený kolego jkb, jestli ty svoje útoky směřujete na mně tak

  1. Bych čekal že mně alespon nějak oslovíte ve svém pamfletu
  2. Také bych čekal že mi odpovíte v sekci které jsem založil (Romové x Cikáni)
  3. Uvedete nějaký racionální důvod, proč jsem rasista, jelikož já osobně se tedy rasistou necítím a nevidím na svém příspěvku nic rasistického
  4. Mi věcně odpovíte, domnívám se že jsem celkem rozumně objasnil etymologický rozdíl mezi romem a cikánem a vyjádřil svůj názor že správnější je výraz Cikán a proč se k němu nevyjádřit pokud s ním takto radikálně nesouhlasíte (avšak nějakou kultivovanou formou)
  5. Důvod proč jste kompletně revertoval můj příspěvek, jelikož si myslím že pokud ne všechno tak alespoň něco z něj bylo mnohem přesnější než je v dosavadní podobě,a také myslim že šablony jako přesnost nebo NPOV, nejsou od toho aby jeden uživatel jenž s nimi nesouhlasí je okamžitě svévolně odstranil.

Děkuji --Duff 21:58, 9. 10. 2007 (UTC)

Tohle je tady věčný problém. A typicky český. Wikipedista -jkb- má pravdu. Na jakou strunu tady hraje Duff je přece na slunce jasné. Je smutné, že správce Dezidor nevidí to, co by každý slušný člověk vidět měl. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.207.196.17 (diskuse)

Duff správně říká, že Cikáni nejsou jednotní v tom, jak se označovat, a že oba pojmy jsou něčím kapku jiným. Ovšem to je podle mě spíš důvodem, proč mít dva články, kde každý se bude věnovat jen svému tématu. Navíc je toto řešení méně kontroverzní. --Beren 23:45, 9. 10. 2007 (UTC)

On je však problém že tento článek Romové pojednává o cikánech (dle mého rozlišení,jež považuji za fakticky správné) a pokud bych většinu tohoto článku skloubil s Cikáni a tady nechal jenom něco málo a něco doplnil o skutečných romech(jako větvi cikanského národa), bojim že by jistí páni udělali okamžitý revert, jak se stalo když jsem již jednou nepochybně zpřesnil tento článek.Proto chci slyšet souhlas více wikipedistů.--Duff 18:22, 10. 10. 2007 (UTC)

Skvěle vyřešeno s těmi různými významy. Jsem velmi vděčný že se na wikipedii najdou i takto konstruktivní lidé jež sami od sebe udělají takovýto krok a dobrým napádem vyřeší ty naše stále se opakující flejmy :).--Duff 18:32, 11. 10. 2007 (UTC)


Hudbu

Mislim Vera Bílá je dolesita tady!? Postrav --LutzBruno 07:17, 4. 12. 2007 (UTC)

I'm sorry but your czech isn't so wonderfull (my english too) and I'm (and I think, no only me) not sure what you mean with this sentence. Věra Bílá is important, that you mean? In article is mention about Věra Bílá, in section "Hudba" (music). --Duff 21:09, 4. 12. 2007 (UTC)

Smazání hesla

Pokud je mi známo, slovo "Rom", "Romové" se nenalézá ve slovníku spisovné češtiny, tudíž neznám žádné odůvodnění, aby se toto heslo nalézalo v České Wikipedii. Může mi tohle někdo z wikipedistů objasnit?

Kup si lepší slovník, Thormicku. Anglos 26. 9. 2008, 23:56 (UTC)
Jednak nevím, co by to bylo za argument, jestli nějaké slovo je nebo není v jednom určitém slovníku, jednak v SSČ slovo Róm je, možná jste myslel SSJČ. Tam není, možná proto, že ten slovník je starší (2. vydání je de facto přetiskem prvního z 60.let), kdy se slovo Róm asi ještě tak nepoužívalo, nevím. V obou verzích ústavních PČP jsou slova Romové, romština. V NASCS vidím jen romština.
ssc Slovník spisovné češtiny
Rom (frekvence v korpusu: 6844 )
-a m <f> Cikán (syno)

romský příd. romský jazyk, cikánský (přes databázi DEBDict 1.7.12)

S pozdravem--Jiří Janíček 27. 9. 2008, 13:28 (UTC)
Kousek výše je mnou založená diskuse (seke "RomovéxCikáni" a následující sekce), jenž se snažila vyřešit právě rozdíl mezi slovy "Róm" a "Cikán". --Duff 27. 9. 2008, 19:57 (UTC)

Romové a Cikáni

V Českých zemích byli vždy "romové" označováni jako Cikáni. To, že si nějaká samozvaná skupina expertů odhlasovala, že je Cikán hanlivé označení (za to si mohou sami) a zároveň vymysleli nové jméno, mne nezajímá. V ČR se jedná a vždy jednalo o Cikány, wiki by neměla hlásat bludy. 94.112.59.80 26. 7. 2009, 09:41 (UTC)

Poučte se například v heslu Cikáni--H11 26. 7. 2009, 10:07 (UTC)

Koukal jsem se na anglickou wiki a ta je ohledně toho dvojaká (prý může a nemusí být hanlivé). Ale podle mě je to v současnosti stejně špatně – heslo Cikáni říká, že Romové je jakási větev (podmnožina) souhrnného označení Cikáni, kdežto v úvodu hesla Romové je psáno, že je to pouze exonym (tedy pouze jiné - místní označení). Tak to tedy je? --Hidalgo944 6. 7. 2010, 00:24 (UTC)

Charlie Chaplin

Co tam dělá na obrázku Charlie Chaplin? Chce tady někdo tvrdit, že Chaplin byl Cikán? Říkalo se o něm, že je Žid, ale nebyl. Nikdy jsem nikde neslyšel, ani nečetl, že by byl Cikán. Prosím o ověření a zdroj...

Na anglické Wikipedii k tomu nějaké zdroje jsou (např. [6]); viz též en:Romanichal. --Mormegil 23. 8. 2010, 21:23 (UTC)

: Podařilo se mi v biografii dohledat, že jeho otec byl hrdý na své romské kořeny. Přidal jsem to do článku Charlie Chaplin. S pozdravem--Jenda H. 2. 9. 2010, 07:27 (UTC)

Nějakej šum, ale babička byla poloviční cikánka. --Jenda H. 5. 1. 2011, 20:51 (UTC)

Babička byla poloviční cikánka? Sorry, ale tohle není kritériem pro zařazení mezi Romy. Je to jako kdyby Čech s 1/8 slovenským původem byl vystaven hned na úvod článku o Slovácích. --Martrtz 15. 2. 2011, 13:50 (UTC)

Proč? Hitlerovi by to stačilo. Podle en byl navíc cikán (gypsy, jak píše ve své autobiografii) z 1/4 (His paternal grandmother's mother was from the Smith family of Romanichals, a fact of which he was extremely proud,[12] though he described it in his autobiography as "the skeleton in our family cupboard") Takže to byly obě babičky. Pro druhou babičku zatim nemám refernci. s pozdravem --Jenda H. 15. 2. 2011, 14:19 (UTC)