Diskuse:Městské divadlo Brno

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pár připomínek[editovat zdroj]

Na první pohled to vypadá dobře, ale:

  1. pozor na tečku za popiskem obrázku
  2. nebyla by i jiná literatura, než katalogy divadla?
  3. galerie tam nepatří ale na commons ano
  4. ty seznamy bych opatřil nějakým textem, nebo je převedl do seznamů

--Juan de Vojníkov 17. 3. 2011, 12:31 (UTC)

Pak by si to někdo měl přečíst a případně tomu přilepit stříbrný puclík.--Juan de Vojníkov 17. 3. 2011, 12:31 (UTC)
  1. VyřešenoVyřešeno  Ano, pokud popisek netvoří celou větu, tečka se nepíše. Opraveno u jedné fotky.
  2. VyřešenoVyřešeno  Tato literatura se plně vztahuje k tomuto divadlu, mohla by být i jiná, ale věnovala by se divadlu či muzíkálu obecně
  3. VyřešenoVyřešeno  Takže galerii odstranit a na commons vytvořit? Dá se odkazovat na dvě kategorie na commons v jednom článku současně? Myslím, že bych založila kategorii herci MdB. (Vytvořila jsem kategorie Actors Městské divadlo Brno a dala jsem do článku odkaz na ni.)
  4. VyřešenoVyřešeno  Myslíš text jako např. Martin Havelka, český herec narozen v roce xx nebo Hello, Dolly!, výpravný americký muzikál skladatele Jerryho Hermana? Převedení do seznamů, myslíš do číslovaných seznamů?

Jinak díky za připomínky ♥ K123456 17. 3. 2011, 13:46 (UTC)

Ad literatura. Tak šup sem s ní. Obecně znamená co? Ad 4. ano. Převedením do seznamům, myslím odstranění z tohodle článku do speciálního seznamu.--Juan de Vojníkov 19. 3. 2011, 08:14 (UTC)

Ad literatura: dodány ještě dvě knížky. Obecně znamenalo, že se celá kniha nevěnuje jen Městskému divadlu Brno. Ad 4.: byla bych raději pro variantu přidání textu, takže pokud nemáš nic proti, začnu na tom pracovat. Zdraví ♥ K123456 19. 3. 2011, 10:32 (UTC)
Tak jsem dopsala text k herců i k inscenacím. ♥ K123456 20. 3. 2011, 08:37 (UTC)
  1. Tímto svým pomyslným klíčem se divadlo odemyká svým divákům a zároveň herci odemykají srdce a myšlení svého publika - to je asi vysvětlení znaku, že? Tak by to tam chtělo napsat, kdo to takhle vysvětluje
  2. Vzniklo tedy Svobodné divadlo, které se podařilo založit studentům konzervatoře - které konzervatoře?
  3. mohl bych získat sken té stránky SRNA, Zdeněk. Půlstoletí městského divadla v Brně: svědectví diváka, recenzenta, kritika i historika o životě jedné divadelní scény. Brno : fotografie Jef Kratochvil, Miloš Chmelař, 1996. 302 s. ?
  4. ..

--Juan de Vojníkov 22. 3. 2011, 08:46 (UTC)

  1. VyřešenoVyřešeno  Ano, tato myšlenka pochází od pana ředitele tohoto divadla.
  2. VyřešenoVyřešeno  Konkrétně brněnské konzervatoře.
  3. Já ho 99 % bohužel nezískám, do Brna je to značně daleko a v knihovnách v mém okolí to bohužel nemají :-( Informace, které jsou z této knihy, nejsou z mé hlavy ... no pohledej v historii. Text je z celé knihy, ne ze strany 302. Samotná kniha má 302 stran.
Ještě něco, tak jsem pohledala na internetu a zjistila jsem, že ty informace nejsou jen ze strany 302. Tak kniha sama o sobě má 302 stran, tak nevím, zda to mám nechat v referencích, nebo mám jen odstranit těch 302 stran???

Díky za připomínky ♥ K123456 26. 3. 2011, 10:08 (UTC)

Díky za zajímavý článek. Moje připomínky:

  1. Článek obsahuje hodně až neencyklopedických detailů, jako je aktuální repertoár a složení souboru. Encyklopedie se také musí psát z trochu nadčasového hlediska, takže repertoár v roce řekněme 1970 by měl mít stejné místo jako repertoár letos - tohle není reklama na divadlo v současné podobě, ale zpráva o celých jeho dějinách psaná z odstupem. Doporučuji uvádět jen nejvýznamnější inscenace a tvůrce s divadlem spojené (oceněné kritikou, cenami, dlouhodobě hrané...), ale rozšířit záběr na celé dějiny divadla.
  2. Úvod má shrnovat obsah celého článku. Informace v něm uváděné by měly průřezově shrnout obsah všech hlavních částí článku. Musí tam být vše nejpodstatnější pro člověka, který nemá čas to číst celé, ale chce např. vědět, kdy divadlo vzniklo.
  3. Styl musí být encyklopedicky suchý (žádné "vyslyšení předválečných snů"), konkrétní (nikoli "Další události změnily název divadla", ale kdo ho změnil a proč) a ne zbytečně komplikovaný (zájem lépe bude růst "rychle", ne "rapidně").
  4. Čeština (druhá světová s velkým D, zbytečné uvozovky na řadě míst, kladení interpunkčních znamének atd.)
  5. Vnitřní odkazy: neopakovat zbytečně odkazy na jednu věc dvakrát, neodkazovat na dobře známé pojmy bez hluboké souvislosti s článkem (např. Praha), v seznamech muzikálů apod. neodkazovat jen na některé z nich (všechno nebo nic!).

Až to budete mít, dejte mi vědět, podívám se na to ještě jednou. Zdravím a přeji hezkou neděli.--Ioannes Pragensis 2. 4. 2011, 10:13 (UTC)

  1. Takže navrhujete repertoár rozdělit podle nějakého kritéria, jako např. repertoár 1995-2005? Co s členy souboru také nevím, já bych je tam nechala. Jak mám zjistit, jaký byl soubor roku 1970?
  2. VyřešenoVyřešeno  úvod jsem rozšířila.
  3. VyřešenoVyřešeno  Na styl jsem se koukla a snad už je v pořádku. Kdybyste něco našel, řekněte, opravím. ▶ K123456 ◀ 3. 4. 2011, 10:09 (UTC) Styl se pokusím jestě uhladit.
  4. Pravopisné chyby odstraním, jen bych potřebovala poradit, jak je to s názvy divadel – kurzívou ano či ne?
  5. Ano, ještě upravím.

Jinak díky, že se tomu věnujete. ♥ K123456 2. 4. 2011, 12:32 (UTC)

Ad 1. Navrhuji popsat repertoár spíš v jeho vývoji - nesoustředit se na současný stav (který rychle zastará), ale podat informaci o stěžejních a zajímavých hrách na repertoáru, jeho složení a tak dál po celou dobu dějin divadla. Stejně si ale myslím, že čtenáře bude více zajímat aktualní repertoár, než ten v roce 1970. ▶ K123456 ◀ 3. 4. 2011, 09:58 (UTC) Zjišťovat historii souboru musíte po knihovnách a archivech, možná by Vám poradili přímo v tom divadle - sami asi mají interní archiv a budou k dispozici jistě i různé teatrologické publikace. Ad 4. - myslím, že názvy divadel se nepíší ani kursivou (pokud nechceme zdůraznit), ani v uvozovkách. Zdravím,--Ioannes Pragensis 2. 4. 2011, 19:20 (UTC)
Ad. 1 Tak jsem se rozhodla zařadit do repertoáru i odehrané hry. Rozdělím sekci Repertoár na podsekce Odehrané muzikály, současné muzikály, odehrané činohry a současné činohry. S historií souboru je to horší, nejsem z Brna a Brno je pro mně dosti daleko. Moje nejbližší knihovna, nepočítám tu v naší vesnici, je ve Znojmě. Tam jsem hledala jakoukoliv zmínků o MdB a nic nenašla. Nechala jsem si tedy zajistit výměným fondem knihu Půlstoletí městského divadla v Brně. Bohužel nevím, kdy bude k dispozici, protože v MZK, ji má již někdo do 21.4 vypujčenou a je na ní již jedna rezervace. Doufám, že by to nebyl až příliš takový problém, vždyť dobrý článek je dobrý, ne dokonalý. Ad 4. Díky za radu, jak jste mně upozornil na ty uvozovky, tak mně to hned trklo. S pozdravy ▶ K123456 ◀ 3. 4. 2011, 07:58 (UTC)

Tak jsem upravila sekci herci a herečky, snad k lepšímu. Zapracovala jsem na sekci repertoár – podsekci muzikály mám zpracovanou. Jenže si nejsem jistá s činohrou, neboť nemám dostatek zdrojů. Jaké tam mám uvést činohry? Nenajdu úplně staré činohry. ♥ K123456 9. 4. 2011, 08:19 (UTC)

Saltzmann[editovat zdroj]

Jestli mohu, připojím svých pár připomínek. Začnu od konce. Dobrý článek opravdu není nejlepší, ale ani v dobrém článku není možné nedodržovat některé věci. Např. ref. 33 a 34 (ale i jiné) uvádějí nepravdivé skutečnosti. Jedná se totiž i diplomové (bakalářské) práce, což není v citaci nijak zmíněno. (Pro základní informace o citacích např. [1]) Pominu-li to, zda je vhodné citovat zrovna magisterskou práci, která byla hodnocena (třikrát) za 3, tak především je špatně uveden autor práce, protože v citaci zmíněný Viktor Pantůček (v citaci chybně jako Patůček) je vedoucí práce (což není autor!), zatímco autorem je Petr Jakeš. Přestože v práci chybí poznámkový aparát (což je vcelku problém), myslím, že je pro Vás zajímavá uvedením (staršího) muzikálového repertoáru. Současný repertoár divadla by měl bý vyčleněn do zvláštního článku a samotný článek by měl (tak jak píše výše IP) obsahovat jen nejvýznamnější a nejoceňovanější hry (za celou historii). To samé se týká i herců. V článku by mělo být jmenováno jen (řekněme třeba 20) nejvýznamnějších herců za celou historii divadla a ne (skoro) celý současný soubor. Měli by být pouze vyjmenováni a ne dále rozebírat, čím jsou známí (role v seriálech apod. nijak nesouvisí s divadlem), což by mělo být v článcích o nich. Celý článek mi také příjde poněkud jednostraný. Chybí mi nějaký nesouhlas (kritika). I na netu lze dohledat, že ne všichni divalo milují (viz [2]). Zmínka o tom by v DČ určitě neměla chybět. Navíc si snad matně vzpomínám, že nějaké aféry byly spojeny s výstavbou nové budovy divadla (pokud se nepletu), což si myslím, že by článek mohl taky aspoň krátce zmínit. Na závěr můj subjektivní názor. DČ (ani NČ) podle mne napsat bez literatury (de facto jen na základě internetu) nejde. Článek jako takový je určitě zajímavý, zjevně jste s ním měla hodně práce, ale cesta k DČ je podle mého ještě daleká. Pokud to nevzdáte a neodradí Vás kritiky (včetně mojí :-), tak věřím, že to zvládnete, i když to bude trvat možná delší dobu, než jste si původně myslela. Hodně úspěchu přeje. --Saltzmann 3. 4. 2011, 11:01 (UTC)

Děkuji vám za vaše připomínky. V referenci 33 a 34 jsem si toho opravdu nevšimla a díky za upozornění. V nejbližší době to opravím a projdu i ostatní reference. Samozřejmě dodám do referencí, že se jedná o diplomové práce. Ano, našla jsem zde několik muzikálů, a pochopila jsem správně, že by v článků měly být uvedeny tak 4-6 nejvýznamnějších muzikálů a rozepsat se o nich. Našla jsem také některé „starší“ herce, které na vaši radu mám uvést do článku bez jakékoliv další informace, třeba do seznamu? A co stávající soubor, můžu tam některé členy ponechat? ▶ K123456 ◀ 3. 4. 2011, 12:51 (UTC)
Předně bych chtěl dodat, že já nejsem nějaký arbitr, co se týče DČ a vše co píši jsou jen mé subjektivní názory, takže to nechápejte jako nějakou povinnost, co musíte udělat... Co se týče muzikálů, může jich být podle mého určitě více než 6. Určitě by měly být uvedeny muzikály, které získaly nějaké ocenění, pak i ty divácky nejúspěšnější (podle počtu repríz, diváků apod.), přitom ale zohlednit to, že dříve se nehrálo tolik repríz jako v současnosti, takže starší muzikály jsou v tomto znevýhodněny (a vzít to nějak do úvahy). Herce bych zase uvedl ty nejvýznamnější, to znamená ty, kteří v souvislosti s MDB získali nějaké ocenění (Thalie apod.), případně jinak jsou výrazně s divadlem spjati (délkou angažma apod.) Samozřejmě tam budete mít i nějaké současné herce, to by byl opačný extrém, kdyby tam vůbec nebyli. Protože tímto jako by "vypadlo" hodně materiálu, který by měl být podle mého umístěn do "speciálních" článků jako Repertoár MdB v letech 2000-2010, případně Seznam herců působicích v MdB v letech 2000-2010 apod. Pokud by se Vám povedlo třeba formou seznamu udělat všechny herce MdB (nebo aspoň určitého období) s uvedením let, kdy v divadle působili, (hlavních) rolí, které zde hráli, ocenění, které zde získali, tak si myslím, že i takový seznam by možná na wikipedii mohl získat nějaké ocenění... (ale se seznamy nemám žádné zkušenosti). Tyto specializované články by pak byly zmíněny v záhlaví jednotlivých kapitol formou odkazu šablony {{Viz též}} nebo něčeho podobného (asi jako v článku Přemysl Otakar I.#Zlatá bula sicilská). --Saltzmann 3. 4. 2011, 22:21 (UTC)

Jdu dobrým směrem? ♥ K123456 6. 4. 2011, 04:55 (UTC)

Na seznamy nejsem vůbec odborník, zkuste se inspirovat nějakým seznamem v WP:NČ. Úpravami v článku podle mého subjektivního názoru jdete rozhodně správným směrem (zhruba tak nějak jsem si to představoval). Možná by nebylo špatné, aby se ale k tomu vyjádřil i někdo jiný. Přeji hodně úspěchů (nejen) na wikipedii. --Saltzmann 8. 4. 2011, 17:45 (UTC)
No, plánovala jsem tam vložit 23 muzikálů od roku 1959 až do roku 2004, myslím do článku a ne do seznamu. Problém je, že zdrojů k „minulým muzikálům“ mám docela dost, ale chybí mi ta činohra. Jinak herce jsem upravila a dodala i nějaké „starší“, snad je to tak dobré. Zdraví ♥ K123456 8. 4. 2011, 17:48 (UTC)

Úprava článku[editovat zdroj]

Dobrý den, zdravím recenzenti. Provedla jsem pár významných změn v článku a prosím o jejich zhodnocení. Díky ♥ K123456 3. 5. 2011, 18:28 (UTC)

Dobrý den, K123456, článek se určitě po Vašich úpravách hodně zlepšil, ale na Dobrý článek by to ještě pořád chtělo zlepšit organizaci látky (například přenést detaily o významu loga a jiné podružnosti z úvodu do textu - úvod má být shrnutím následující látky a obsahovat jen to nejpodstatnější), zlepšit práci s interními odkazy (odkazujete kdekterý nevýznamný letopočet, zato chybí třeba odkazy na některé muzikály; Wikipedie:Průvodce (odkazy)#Kdy odkazovat) a ještě také "vysušit" styl, jakým je to psané - teď to zní místy jako popularizační text, ale my potřebujeme neutrální, přísně věcný, maximálně stručný encyklopedický sloh. Hodně zdaru,--Ioannes Pragensis 19. 5. 2011, 08:35 (UTC)
Zdravím Vás, předem děkuji za vaše připomínky. Úvod jsem „zbavila“ informací o logu divadla a ohlasy v médiích. Založila jsem pro ně samostatné sekce (či podsekce). Zároveň, jak říkáte, že by měl být úvod shrnutí článku, tak jsem tam přidala základní informace o tvůrcích a hercích. Více bych úvod nerozšiřovala. Podstatnější informace se nacházejí v jednotlivých sekcích článku a čtenář nemusí číst celý článek, stačí, aby si v obsahu klikl na sekci, o niž se zajímá. K těm interním odkazů, ano, odkazuji na každý letopočet, protože mám zaručen modrý odkaz. Zato pokud bych odkazovala na každou hru, či muzikál, bylo by tam červených odkazů jako máku a byly by mně vytýkány. Bohužel nevím, zda je lepší červený odkaz nebo žádný odkaz. K encyklopedickému stylu, nevím, co to znamená „vysušit“, ale nezdá se mi, že by se styl mého psaní o moc lišil od encyklopedického stylu. Nevím, možná se pletu, jestli ano, můžete uvést příklad? Jinak vám děkuji za vaši spolupráci. S pozdravem ♥ K123456 19. 5. 2011, 12:33 (UTC)
PS: Ano, uznávám, po přečtení vašeho odkazu „kdy odkazovat“, jsem článek znovu prošla, odlinkovala jsem nesouvisející letopočty a nechala jsem jen ty nejdůležitější. Také jsem v sekci repertoár nalinkovala dramatiky a některé hry. Nechtěla jsem je linkovat všechny, protože ty méně známé by stejně navždy zůstaly červené. Dále jak říkáte vysušit styl, ano opravdu jsem pár neurčitých a podivně vypadajících vět přeformulovala. Věřím, že se článek posunul k lepšímu. Zdraví ♥ K123456 21. 5. 2011, 10:14 (UTC)

Úpravy interních odkazů, úvodu a stylu[editovat zdroj]

Dobrý den, zdravím všechny,

v článku jsem, podle mého názoru, značně zlepšila práci s interními odkazy. Bohužel některé červené odkazy bijí do očí, ale postupně bych se snažila je co nejvíce zamodřit. Jinak je úvod dostačující nebo si mystíte (singulár i plurál), že v něm něco chybí nebo naopak přebývá? IMHO se mi úvod zná v pořádku. Jinak styl je myslím v pořádku, opravte mě, pokud se mýlím. Článek jsem si i vytiskla, abych lépe viděla chyby a překlepy. Značnou část z nich, troufám si říci že snad všechny, jsem odstranila. Co myslíte, v jakém stavu se nachází článek teď?

Jinak děkuji všem recenzentům za ochotu a rady. Zdraví ♥ K123456  1. 6. 2011, 12:19 (UTC)

Fotky vchodů[editovat zdroj]

Pěkný den, jak je to s těmi vchody? Obě fotky jsou prý z Lidické, obě na stejnou scénu (muzikálovou), ale fotky jaksi neodpovídají. Díky.--Ben Skála 23. 12. 2011, 18:41 (UTC)

Také přeji pěkný Štědrý den, asi myslíš ty první dvě fotky, tak ta první je v podstatě vstup do dvorany Městského divadla Brno z Lidické ulice, ta druhá, tu už je přímo jeden ze dvou vstupů do budovy hudební scény. Asi bych to měla upřesnit v popiscích fotek. Zdraví ♥ K123456  24. 12. 2011, 08:28 (UTC)


Poznámky pro NNČ[editovat zdroj]

  • v úvodu je moc obrázků, normálně má být jeden
    • A musí být zásadně pouze jeden obrázek? Já jsem jeden odstranila, zbyly tam dva. Myslím, že úvod u tohoto článku bude poměrně dlouhý, tak by snad dva obrázky nevadily.
      • VyřešenoVyřešeno  Infobox s jednou fotkou.
  • vůbec mám pocit, že je přeobrázkováno - stačila by tak polovina ilustrací, zbytek patří na příslušnou stránku na Commons; galerii zrušit
    • A které obrázky se vám zdají nadbytečné, odstranila jsem myslím dva. Tři fotky herců to není mnoho a ani u představení bych neumazávala, přece jenom, obrázek zaujme více než samotný text.
  • nadpis sekce musí odpovídat jejímu obsahu - "Počátky Městského divadla Brno" musí být o počátcích a "Devadesátá léta Městského divadla Brno" o devadesátých letech; anebo přejmenovat
    • VyřešenoVyřešeno  Toto jsem snad vyřešila.
  • vůbec celou strukturu (kam která věc patří, jak ji rozdělit do kapitol atd.) bych znovu promyslel, vynechal či zkrátil vyloženě triviální informace, někam začlenil příliš krátké kapitoly. Pořád z článku nemám pocit, že jde o souvislý, logický výklad, ale spíš je to takové nahromadění tematických okruhů. Třeba navrhuji veškerou historii - včetně historického repertoáru a obsazení sloučit, ať to není na víc místech.
    • Kapitolu logo divadla jsem začlenila do sekce současnost. Myslíte, že bych měla sloučit ještě něco? S tím nápadem sloučit historický repertoár s historií moc nesouhlasím, protože někdo může hledat pouze repertoár v nějaké době, tak proč to míchat s historií. Co by pak v sekci repertoár zbylo?
  • samozřejmě po přestavbě bude potřeba předělat i úvod, který by měl odrážet obsah článku
    • Na úvodu se pokusím ještě zapracovat, hodně by mě pomohla nějaká osnova.
      • VyřešenoVyřešeno  Snad je to takhle lepší, úvod je složen ze čtyř odstavců, myslím, že je v tom hlavní výcuc z článku. Nedávala jsem tam úplné detaily, to by byl ten úvod ještě mnohem delší. Nevím, zda jste si to takhle představoval. Snad je to dobré.
  • "režisér PhDr. Václav Renč" - v textu titulaturu obvykle neuvádíme
    • VyřešenoVyřešeno 
  • pozor na češtinu - sloh, čárky, ale našel jsem i hrubku "Tvořily ho hlavně mladí herci"
    • Doladím.
      • VyřešenoVyřešeno  Článek jsem kompletně třikrát prošla a opravila jsem mnoho gramatických chyb i čárek. Doufám, že už je to v pořádku. I kdybych to četla ještě mnohokrát, vlastní chyby už neuvidím, tak jestli byste si to také mohl přečíst.
  • "V současné době je muzikálový soubor složen" - je nutno přesně datovat, tedy správně je "V prosinci 2012 byl muzikálový soubor složen" (protože "současnost" "loni" atd. se každým rokem mění)
    • VyřešenoVyřešeno 
  • "Ani současný činoherní soubor nezaostává za tím muzikálovým." je nutno méně hodnotit, a když hodnotíte, tak to doložte zdrojem. Zde tedy: kdo říká, že činoherní soubor nezaostává za muzikálovým?
    • VyřešenoVyřešeno 
  • "Asi měsíc před premiérou daného přestavení začíná orchestr se zkouškami. Nejprve nacvičuje jednotlivé party s konkrétními zpěváky, poté se pod dohledem režiséra nacvičuje hudba se všemi účastníky představení. Před premiérou proběhne ještě několik generálních zkoušek a poté veřejná generální zkouška, tzv. generálka, která je přístupná i pro veřejnost." Je otázka, čím se to liší od praxe v jiných profesionálních divadlech - pokud ničím, tak to asi ani nemá cenu uvádět.
    • Já bych řekla, že je Městské divadlo Brno známé především pro své hudební divadlo. Když toto odstaním ze sekce orchestr, tak tam toho zbude pěkně málo a s čím mám potom sloučit sekci orchestr?
  • "V období mezi roky 1918 až 1940 působil v Národním divadle první poválečný činoherní dramaturg Jiří Mahen. Ve spolupráci s Rudolfem Waltrem se snažil kultivovat brněnské divadelní publikum." Nepatří to spíš do článku o Národním divadle? Proč to zde máme?
    • VyřešenoVyřešeno  Tato věta měla popisovat stav dramaturgie v Brně, ale souhlasím, že by měla být spíše v jiném článku, proto jsem jí odstranila.
  • "V letech 1949–1957, kdy bylo dramaturgické menu sestavováno pro celý stát z řízeného seznamu" - to není moc srozumitelné. Nevím, co je řízený seznam ani co je dramaturgické menu.
    • VyřešenoVyřešeno  Tuto větu jsem přeformulovala, nyní zní: V letech 1949–1957, kdy byl dramaturgický plán sestavován pro celý stát z řízeného seznamu (seznam sestavovaný komunistickou vládou) …

Kdyby mě ještě něco napadlo, napíšu, ale raději to napřed překopejte, ať vidím výsledek a můžu se k němu vyjádřit. PF 2012,--Ioannes Pragensis 29. 12. 2011, 21:35 (UTC)

Do úvodu jsem přidala Šablona:Infobox Budova, snad jsem neudělala špatně. Zdraví ♥ K123456  30. 12. 2011, 15:53 (UTC)
Tak jsem se na vaše připomínky podívala. Většinu nesrovnalostí jsem opravila. S poznámkami vesměs souhlasím, až na body dva a čtyři. Fotek podle mě není nikdy dost a míchat historii divadla a repertoár do jedné velké slátaniny se mi vůbec nechce. Moc vám děkuji, že jste si na mě udělal čas a že jste měl chuť to celé číst. Budu ráda za jakékoliv další poznámky, které pomohou článku být ještě lepším. Budu čekat na vaší odpověď, jak podle vás článek vypadá nyní. Budu ráda, pokud mi řeknete, zda by měl šanci na zlatý puclík. S pozdravem ♥ K123456  31. 12. 2011, 17:39 (UTC)

Jann[editovat zdroj]

Omlouvám se za dost pozdní reakci, ale znáte to, vždycky se najde něco... Článek je velmi pěkný, je vidět veliký kus práce, tak jen pár drobností:

Forma:

  • V exponovaných částech - úvod, infobox nemají být červené odkazy.
    • VyřešenoVyřešeno  Již tam žádný není.
  • U některých refů by snad šlo vyplnit víc chlívků v šabloně (nic člověka nenavzteká tak, jako když mu stránku přesunou a bez dat se nechce nechat vygůglit). Např hned č.1 a vůbec refy z http://www.theatre-architecture.eu, http://www.ceskedivadlo.cz, http://www.mdb.cz, aspoň vydavatel, když už ne autor; u refu č.4 není vydavatel QCM s.r.o ale Národní divadlo Brno (to eseróčko si jen najali na zprovoznění webovky) a autor značka JiN; č.9 (Jeff Kratochvil) - co to má být za zdroj, kdo je autor, kde se to vzalo...; č.19 (z www.1černopolní) vydavatel?; č.20 (?Česká TV, je divné url); č.23, 25 až 28 jsou z tiskovin, které by měly být uvedeny; č.41 (jakeš) a 42 je tentýž a č.56 je jen jiná stránka téhož. Chce to projít a podoplňovat.
    • VyřešenoVyřešeno  Již jsem všechny prošla, dodala jsem vydavatele popřípadě i autora. Snad je to OK.
  • I ext. odkazy bych nacpal do šablon, i když mnoho kolegů je nechá tak.

Obsah:

  • Na konci v kritice je zmínka že "spotřebuje obrovské prostředky", zřejmě dotací od města/ministerstva. Stálo by za to najít, o jaké částky jde, celkový rozpočet apod. a připsat to do kapitolky Divadlo ve 21. století (případně pro starší data dříve).
    • VyřešenoVyřešeno  Hotovo, je to v sekci Divadlo ve 21. století.
  • Oddíly Soubor... a Dramaturgové.. jsou vlastně také z větší části historické, ale v historii nejsou. Je to trošku matoucí.
    • Ano, tyto oddíly jsou historické, protože mi to bylo doporučeno v nominaci na dobrý článek. Ono to není lehké, musíš něco souboru napsat, ale nestačí aktuální soubor, musí tam být i něco z historie. To samé je s oddílem Dramaturgové a režiséři … Vím, že by to někoho mohlo zmást, ale začlenění do historie nebude nejlepší nápad. To by pak v tom byl pěkný zmatek. Já nevím, já bych to nejraději nechala takhle, ale pokud máš nějaké návrhy … Přemýšlím o přejmenování těchto dvou sekcí, ale moc se mi do toho nechce, ani nevím, jak by se oddíly jmenovaly – Soubor v historii divadla a Dramaturgové a herci v historii?
      • A co "Soubor MdB" >> "Soubor v minulosti a současnosti" a začlenit do něj Dramaturgy a režiséry (když už tam jsou Ředitelé).--Jann 6. 1. 2012, 09:08 (UTC)
VyřešenoVyřešeno  Toto je skvělý nápad, již jsem to tam přesunula.
  • Divadelní studio, které se zabývalo kulturou na základě dosažených výsledků domácích i zahraničních scén He, pro nás nadvrdlé, co tam ty lidi dělali?
    • VyřešenoVyřešeno  Větu jsem přeformulovala, aby to bylo srozumitelné: Kulturním centrem Brna se stalo Národní divadlo v Brně, ve kterém byl prvním poválečným dramaturgem Jiří Mahen. Roku 1929 vzniklo Divadelní studio, které se zabývalo kulturou na základě dosažených vlivů domácích i cizích scén.
      • No a co v tom Studiu dělali, když se "zabývali kulturou" Hráli, diskutovali, hodnotili?
        • Takhle zní celá věta ze zdroje: Roku 1929 vzniklo „Divadelní studio“, které chtělo pěstovat a předvádět kulturu na základě výsledků dosažených z vlivů scén domácích a cizích. Já jsem z toho pochopila, že to Divadelní studio produkovalo hry, když pěstovalo kulturu. Já už nevím jak to jinak vysvětlit. Pokud je to nesrozumitelné nebo to nějak ruší, jsem ochotna informaci odstranit.
  • Odaha - to je brněnská autorita, či kdo?
    • Tomáš Odaha je nevýznamný český bloger, který na svých stránkách kritizuje divadla. Viz poznámka dole.
      • VyřešenoVyřešeno  Odaha je pryč.

Na styl a typo ještě se podrobněji podívám. Ahoj --Jann 4. 1. 2012, 19:17 (UTC)

  • Dodatečně - infobox budova vyvolal podivnost (postavení 1870). Asi by se měl udělat nějaký lepší box )navrhl jsem to i v nominaci Boleslavského divadla. --Jann 4. 1. 2012, 19:31 (UTC)
  • Ohlasy v médiích a kritiky inscenací jsou na toto divadlo vesměs pozitivní - chce ref. --Jann 6. 1. 2012, 09:28 (UTC)
    • Tohle bych asi smazala, viz příspěvek dole.
      • VyřešenoVyřešeno  Smazáno.
Díky moc, postupně na tvé připomínky budu reagovat. S pozdravem ♥ K123456  4. 1. 2012, 19:22 (UTC)
PS: Tykala jsem ti, doufám, že ti to nevadí. Pokud ano, přejdu k vykání, ale jinak automaticky tykám. Já jen aby jsme byli v obraze. ♥ K123456  5. 1. 2012, 18:31 (UTC)
Vůbec nevadí, jak chceš. --Jann 5. 1. 2012, 19:27 (UTC)

Měla bych dotaz, protože se nemohu rozhodnou. Do článku mi nějak nepasuje sekce Ohlasy v médiích. Zdá se mi tam zbytečná. Navíc jsou tam dva odstavce. Jeden je o tom, jak Městské divadlo Brno kritizuje Tomáš Odaha, ten není žádný divadelní kritik, takže je nejspíše nevýznamný. Tento odstavec bych z textu úplně vyhodila. No, a ten druhý odstavec, ten je již lépe podložen. Je o tom, že divadlo získalo cenu od nějakého divadelního portálu v roce 2010. Tento odstavec bych přesunula do sekce Divadlo ve 21. století. Raději se s tebou radím, než abych něco dělala unáhleně. Myslíš, že je to dobrý nápad, neuškodí to článku? Zdraví ♥ K123456  6. 1. 2012, 13:22 (UTC)

Jo udělej jak jsi napsala, článku to prospěje. --Jann 6. 1. 2012, 15:13 (UTC)

RPekař[editovat zdroj]

Promiňte, že se přidávám, ale když Vy tak svědomitě vyřizujete všechny připomínky...

  • "Historie divadla": i s ohledem na to, co se praví v citovaném pramenu, není fér říci že "hlavní představitelé Brna byli německého původu a podporovali hlavně německy hrané divadlo". To je sice pravda, ale proto, že většina obyvatel (a především většina obyvatel se zájmem o divadlo) Brna byla německého původu. České divadlo v Brně bojovalo dlouho ne hlavně s úřady nebo s nedostatkem peněz, ale s nezájmem a nízkou kulturní úrovní českého publika. Také se mi zdá trochu zavádějící zdůrazňovat, že české divadlo v Brně potřebovalo povolení rakousko-uherských úřadů: každé divadlo v Rakousko-Uhersku muselo mít úřední povolení. Taky z textu, jak je nyní formulován, by se mohl čtenář domnívat, že Národní divadlo v Brně vzniklo až po roce 1918, ale to už téměř 40 let působilo. Možná bych napsal něco v tomto smyslu: Brněnská městská správa i většina tradičních kulturních institucí byly v 19. i na počátku 20. století německojazyčné. České divadlo se začalo rozvíjet až v poslední čtvrtině 19. století a naráželo na četné organizační potíže (problémy se získáním divadelní licence) i finanční problémy (nedostatek zemské či městské provozní subvence). Jedinou českou profesionální scénou bylo od roku 1884 Národní divadlo v Brně. Po vzniku Československa v roce 1918 zájem o české divadlo ve městě rychle rostl a Národní divadlo, jehož dramaturgem byl v té době Jiří Mahen, se stalo kulturním centrem Brna."
    • VyřešenoVyřešeno  Ano, máte pravdu, v té podobě, jak to bylo, by to vyznělo divně. Použila jsem vámi napsaný text, snad vám to nevadí.
  • "Divadlo na přelomu…", třetí odstavec, jenom k ujištění: MdB uvádí zahraniční muzikálové produkce nebo dělá vlastní produkce zahraničních muzikálů?
    • VyřešenoVyřešeno  Díky, že jste si toho všiml, samozřejmě to je vlastní produkce zahraničních muzikálů, protože do MdB žádné zahraniční návštěvy nejezdí.
  • "Soudobá hudební scéna", první odstavec - je-li největším přínosem nové scény možnost využívat vlastního orchestru, rozumí se tím, že před rokem 2004 MdB vlastní orchestr nemělo?
    • Tato věta tedy vyzněla divně, MdB samozřejmě mělo orchestr i před tím, ale ne vlastní. Spolupracovalo s několika orchestry. No, teď nevím, jak to napsat. Největší přínos Soudobé hudební scény spočívá v tom, že je pod jevištěm umístěno místo pro orchestr. Nevím však, jak to mám zformulovat.
  • "Činoherní scéna", první odstavec - já architekturu Miroslava Melena neznám, ale skutečně užívá bodová světla "na stopě"?
    • VyřešenoVyřešeno  Díky moc, vidíte, sem se mi připletlo něco, co tam být nemá. Bodová světla jsou v Soudobé hudební scéně. Ještě, že jste si toho všiml. Odstranila jsem to.
  • Orchestr MdB: Karlín a MdB jsou "jediné dvě muzikálové a divadelní instituce, které mají vlastní stálý orchestr", to asi přesně tak, jak je to formulováno, nebude pravda: dejme tomu Národní divadlo moravskoslezské také hraje "divadlo" a "muzikály" (ty nespadají pod "divadlo"?) a přitom má vlastní orchestr.
    • No já to mám přímo se zdroje, z té práce. Tak jsem se tam mrkla a píše se tam „stálý“ orchestr. Tak jestli v tom není nějaký rozdíl. Třeba v tom Ndm není stálý orchestr. Jinak tuto formulaci mohu opravit.
      • VyřešenoVyřešeno  Přídala jsem dvě věty o tom, že divadlo mělo nějaký orchestr i v minulosti. Inkriminovanou větu jsem předělala na tohle: Spolu s Hudebním divadlem Karlín v Praze patří k roku 2010 Městské divadlo Brno mezi jediné dvě muzikálové instituce v České republice, které mají vlastní stálý orchestr..
  • "Repertoár", možná by bylo první část možné uvést podtitulem "Činohra", když je druhá část uvedena jako "Muzikál"; a možná by stálo za to zmínit repertoár "zpěvohry" (operety) popř. jestli má nějaký samostatný repertoár baletní soubor.
    • VyřešenoVyřešeno  Přidala jsem podsekci činohra. Repertoár zpěvohry je tak malý, že bych ho ani raději nezmiňovala.
  • "Repertoár", první odstavec - Začíná se sezónami 1941-45, ale nikde jinde text neuvádí, že by divadlo fungovalo v této době, naopak v "Historii" uvádíte, že MdB resp. jeho předchůdce Svobodné divadlo bylo založeno roku 1945. Zmiňuje se Walterovo divadlo, ale bez přímé souvislosti s MdB. Možná by bylo možné říci v části "Brněnská činohra..." ...které založil Rudolf Walter a které lze považovat za prvního předchůdce dnešního MdB. --RPekař 6. 1. 2012, 16:49 (UTC)
    • VyřešenoVyřešeno 
Díky moc za Vaše připomínky, dneska na to už bohužel nemám čas. Ale budu se snažit postupně na tom pracovat. S pozdravem ♥ K123456  6. 1. 2012, 16:52 (UTC)
Tak jsem na většinu otázek odpověděla. Jen ve dvou mám nějaké malé nesrovnalosti. Moc vám děkuji také za to, že jste článek prošel a opravil různé drobnosti jako jsou linky, typo a interpunkce. Já, jak už to čtu pořád dokola, tak své chyby nevidím. S pozdravem ♥ K123456  6. 1. 2012, 19:45 (UTC)

??

Já děkuji, než jsem se stačil ozvat, už jsou všechny body v pořádku:) U toho orchestru mi šlo jen o to, že máme v ČR 11 divadel, která hrají operu a všechna ovšem mají taky vlastní orchestr, jinak by se to nedalo zvládnout; a pokud hrají muzikály (nako například NDM), využívají svůj orchestr i pro ně. Zato specializovaná muzikálová divadla vlastní orchestr zpravidla nemají. Proto byla původní formulace zavádějící, ale teď je přesná. A doplnění informací o orchestru je moc dobré, nemá takovou publicitu jako zpěváci či režiséři a přitom je pro kvalitu muzikálového představení podstatný.--RPekař 8. 1. 2012, 09:24 (UTC)
Díky moc za odpověď. Jen vás ještě poprosím o jeden názor. Myslíte, že článek má na zlatý puclík? Já samozřejmě vím, že na to musí být hlasování, ale chtěla bych jen znát váš názor. Přece jenom máte nějaké zkušenosti v tomto oboru. Jsem ráda, že jste mi sem ty připomínky napsal. S pozdravem ♥ K123456  8. 1. 2012, 09:31 (UTC)
To se mýlíte, já nemám žádné zkušenosti se zlatými puclíky. Ale pohledem na stávající nejlepší články myslím, že by se mezi ně důstojně zařadil.--RPekař 8. 1. 2012, 12:34 (UTC)
Se zlatými puclíky nemáte zkušenosti, ale článků o operách jste napsal spoustu :) Tak je to alespoň blízko k tématice divadla. Díky za názor, přeji pěkný zbytek víkendu a klidný pracovní týden. S pozdravem ♥ K123456  8. 1. 2012, 12:38 (UTC)
Kolega RPekař kvalifikovaněji posoudí obsahovou stránku, z mého pohledu laika, po vypořádání připomínek, nominací projde bez problémů. --Jann 8. 1. 2012, 15:35 (UTC)
Díky. Já ho plánuji nominovat, až jak se vyřeší Městské divadlo Mladá Boleslav, aby jsem se vyhnula nějakému porovnávání atd. ♥ K123456  8. 1. 2012, 15:37 (UTC)
Myslím, že čekat s nominací je zbytečné. Pokud by se případně objevily nějaké (drobné) připomínky během nominace, tak je podle mého názoru autorka schopna je odstranit v průběhu nominace. NČ není nikdy dost a čím dříve, tím lépe. --Saltzmann 11. 1. 2012, 16:24 (UTC)

Jirka62[editovat zdroj]

Ahoj, dovolím si jen laickou poznámku k fotkám. Když jsem se podíval na starší verze článku, mělas tam jako první (hlavní) tuto fotku. Soudíš, že pohled na vchod ilustruje MdB lépe, než ta předchozí? Netuším jestli pro Tebe (nebo wiki) uvolnil Jeff K. pouze vybrané fotky z webu MdB, nebo i další, dosud nenahrané na commons? Nenašly by se nějaké zajímavější, než "jeden s katarou", nebo M.Havelka v green-póze? Něco, co by víc ilustrovalo divadlo, něco zachycující víc než jednoho herce na scéně. No snad to nevyznělo moc příkře, ale to víš .. 13. pátek. Přeju úspěch a pěkný den. --Jirka62 13. 1. 2012, 11:21 (UTC)

Ahoj, zdravím Tě. Děkuji ti za tvou poznámku. Ano, nejprve jsem měla jako hlavní fotku celý pohled na vstup do dvorany při hudebce. Podle mě tato fotka nebyla dosti ilustrující. Řekla bych, že je nynější fotka zajímavější a lépe zaujme pozornost. Jinak Jef Kratochvil mi povolil fotky s inscenací z webu MdB. Ne pouze ty, co jsou nahrané na commons, dají se nahrát i ty další. Samozřejmě chápu tvůj názor, že na fotce je vždy pouze jedna osoba. Já zastávám jiný názor, pokud je to sekce o hercích, není lepší tam mít fotky jednotlivých herců a až u repertoáru zařadit fotky s více herci? Podle tebe by třeba byla zajímavější tahle fotka [3] místo, jak jsi nazval, pana Havelky v green-póze? Nebo [4] místo Petra Štěpána s kytarou? A neboj, příkře to nevyznělo. Vítám každý názor, alespoň mám zpětnou vazbu. S pozdravem ♥ K123456  13. 1. 2012, 13:46 (UTC)
Kdyby to bylo na mně .. ty druhé dvě se mi líbí mnohem víc. Ale byl to jen TIP, takže to dej podle svého. Zdraví --Jirka62 13. 1. 2012, 14:53 (UTC)
Děkuji ti za tvůj názor, já jsem je dala jako příklad, protože se mi také líbí. A jak jsi ještě řekl, že by bylo dobré, mít tam na fotce více herců … Nynější fotky nahradím těmito, ale nebudu uvádět inscenaci, pouze herce, protože pak by byl zbytečně dlouhý a odrazující popisek. S pozdravem ♥ K123456  13. 1. 2012, 16:21 (UTC)

Ahoj, abys neměla dojem, že je i tady mrtvo, ještě tři drobnosti:

  • v tabulce ředitelů u S. Moši je špatně rok
    • VyřešenoVyřešeno  Díky za upozornění, napsala jsem tam pouze rok, aby nevznikly zmatky, protože ten ředitel před ním byl ředitelem ještě také část roku 1992.
  • v té tabulce bych napsal "Vl. Kulendlíka" plným kř. jménem (místa je dost :) .. vážně se jmenuje Kulendlík?
    • VyřešenoVyřešeno  Opraveno, byla to moje chyba, špatně jsem to napsala. Samozřejmě patří Vladimír Kulendík .
  • nesledoval jsem moc nominací na NČ, ale někdy bylo požadováno, aby byly doplněny pevné

mezery, kde je třeba.. jistě by se někde ještě hodily.

    • VyřešenoVyřešeno  Já jsem doplnila pevné mezery nástrojem wire a někde mezi rok atd. Kam bych je ještě měla dát?

Hezký den --Krochoman 23. 1. 2012, 06:49 (UTC)

Díky za poznámky. ♥ K123456  23. 1. 2012, 16:59 (UTC)
ad kam ještě mezery dát) Nevím co kontroluje ten nástroj (nemám rád a nepoužívám automatické nástroje), ale asi neviděl čísla v části orchestr divadla. Jinak jsem měl jsem na mysli typo rady (mezery), poslední bod : v češtině mezi jednopísmennou neslabičnou předložkou a následujícím slovem (v Praze; někdy bývá tento požadavek uplatňován i u slabičných samohláskových předložek o, u a spojek a, i s výjimkou malého a). Toto pravidlo se na Wikipedii často nedodržuje, neboť jeho dodržování je při ruční editaci textu náročné.
Na mém rozlišení monitoru zbývá na koncích řádků písmenko např. V ->> šedesátých letech, v ->> budově na Jakubském, nebo dokonce odkaz Josef a ->> jeho úžasný pestrobarevný plášť. Asi to nebude chyba, když i samo pravidlo uvádí, že se tato rada na wiki nedodržuje bo je to náročné *&%^$@! .. ale bylo by to pěknější :)

Další poznámky[editovat zdroj]

  1. I v období přelomu dvacátého a dvacátého prvního století se divadlo zabývalo mimo jiné činoherní produkcí. Produkuje činoherní představení jako ... -> jestliže se tyto věty vztahují ke stejnému období a navazují na sebe, pak je třeba se rozhodout: minulý nebo přítomný čas. Je-li druhá věta míněna "v současnosti", je třeba to napsat.
  2. Jeho prvním uměleckým šéfem se stal Milan Pásek, ale po několika letech ho vystřídal ... -> proč ale? je tam nějaké temné tajemství? to bych uvedl.
  3. 4. ledna 1946 zde byla jako první hra uvedena ... -> Předchozí věta hovoří o uměleckém šéfovi, upřesnil bych to zde, nebo přehodil věty (když to půjde)
  4. .. v roce 1962 se název ustálil na Divadle bratří Mrštíků. -> nestačilo by se ustálil název Divadlo bratří Mrštíků? já jen, že nerad skloňuju ofic. názvy
  5. .. nyní obsazené Divadlem Bolka Polívky. -> obsazené je ošklivé vyjádření, vypadalo by to jako by trocha rivality.. ?
  6. Socialistické vedení státu ... -> nejsem vůbec povolán diskutovat o politice, ale nebylo to spíš komunistické vedení?
  7. Soudobá hudební scéna zahájila .. a od svého vzniku hostila kromě světových i původních muzikálů na repertoáru divadla také různé koncerty -> asi to bude chtít přeformulovat
  8. Městské divadlo Brno je možné řadit k divadlům s velmi kvalitním hereckým souborem a širokou diváckou obcí. -> přestože věřím, pak tohle skoro promo se Ti bude asi těžko refovat (určitě ale ne stránkou z mdb.cz)
  9. Časopis vychází v nákladu 6 000 kusů, má 36 stran a je formátu A5. -> Okluzní fronta: 356 42, 359 44, 360 30, teplá fronta: 350 38,345 34, 341 33..
  10. Diváckou anketu Křídla pořádá divadlo pravidelně od sezóny 1995/1996. Diváci hlasují v průběhu roku a vždy v prosinci se koná slavnostní koncertní vyhlášení vítězů. -> ale kde je začátek, co že to ta anketa je?
  11. .. osm takových cen – šest muzikálových a dvě činoherní ocenění. -> a tady bych to zase rozvedl (kdo, kdy, v jaké kategorii)
  12. AnoAnotaké disponovala i možnosti -> typo
  13. .. byla vytýkána nemožnost on-line rezervace vstupenek, která je v mnoha ... -> do minulého času
    Proč? Už není? --Jann 24. 1. 2012, 09:41 (UTC)
  14. Městské divadlo Brno také reprezentuje české divadlo v zahraničí ... -> někomu by to možná vadilo, ale kdyby byl nějaký ref na zahraniční článek ..
  15. AnoAnoVe třech letech 2004–2006 činil čistý příspěvek ... -> a nespočítal by si to velectěný čtenář sám?
  16. AnoAno124,5 miliónů -> typo
  17. .. byl slavnostně položen základní kámen Soudobé hudební scény ... -> nějaký ref? třeba z tohohle by se dala napsat i "zajímavost" (M. Forman křtil, ministr kultury P. Dostál položil); mimochodem jistě toho o MdB víš hodně, tak kde je sekce "víte že.. " nebo "Zajímavosti"?
  18. kapitola Soudobá hudební scéna -> protože nevím jak, mlčím, ale kdybys měla sílu tuhle kapitolu přepsat.. Navíc ten citát, ten citát! jen dokládá, že hluboká myšlénka při živém natáčení (byť sestříhaném) stěží vznikne :(
  19. k předešlému bodu -> alespoň typo: autoři projektu asi budou architekti, tak proč jim tituly upřít (tím spíš, že tady těžko budou mít stránku). Ohledně titulů to platí i o prof. Ing. arch. Fantovi
  20. .. které je vyrobeno z matné oceli -> on to vlastně asi bude druh povrchové úpravy (nojo, pán je hnidopich)
  21. Jeho desku zdobí i otisk tlapy jeho psa, boxera Britta II. (samec) -> :DD .. no ale jo, jako kuriozita, proč ne
  22. Herci si navíc mohli vybrat barvu svého betonu. -> v předchozí větě tvrdíš, že šlo o speciální hmotu (a ref říká kachle)
  23. činoherní, muzikálový, zpěvoherní a baletní soubor -> jen jeden soubor (baletní)? Navíc je tam špatný ref
  24. Při takto velkých počtech herců jsou důležité alternace, které jsou tak kvalitní, že doslova nutí diváky zhlédnout představení více než jednou. -> fandím divadlu, fandím divadlu, fandím .. a teď vážně: ta věta ani takhle v té bakalářce není, navíc ten ref měl být ze SRNA, Zdeněk, Sezóna 1995 – 1996 aneb Šťastné vykročení a vědomí kontinuity. Městské divadlo Brno, sezóna 1995 – 1996, vydalo MdB. 1996, s. 85, jak uvádí autorka
  25. kapitola Herci a herečky -> tohle je změť jmen herců, někteří opakovaně uváděni, podle různých kriterií. Což to řadit chronologicky a udělat trochu selekci těch známějších jmen? Jak určit známější? Určitě všichni ocenění, pak třeba ti, kteří jsou na wiki. Každý, kdo je zatím v červené barvě, by měl mít beztak ref.
  26. AnoAnoSpolupráce orchestru začala s divadlem začala hrou ... -> typo
  27. kapitola Orchestr divadla -> důsledně převést slovesa v prvním odstavci (týkající se roku 2010) do "minulosti" + tvrdé mezery u počtu hudebníků
    Převedeno do min-času. --Jann 24. 1. 2012, 09:41 (UTC)
  28. .. talentovaný dramatik a režisér ... -> víš co, viď?
  29. V sezóně 1945/1946 se přichází do činohry -> se pryč + minulost
  30. kapitola Dramaturgové a režiséři, první odst. -> vypíšeš dramaturgy let 1945 až 1995 a samostatně B. Srbu? Jestli byl oproti ostaním jmenovaným výjimečný, tak to okomentuj v textu. Navíc jsi na stránce o něm napsala, že 1951–55 studoval a po studiu nastoupil do divadla. Tady ale uvádíš, že byl dramaturgem 1954/1955?!
  31. V letech 1941–1945 byla 25. února 1942 uvedena hra -> v letech xx-yy byla uvedena dne? Nechtělas udělat podkapitolu V letech 1941–1945? Ve stejném odstavci nakonci píšeš o hře z podzimu 47?
  32. AnoAnoV této době tehdejší Svobodné divadlo uvádělo hry -> výraz tehdejší divadlo myslím dostatečně definuje onu dobu, takže V této době bych dal pryč
  33. kapitola Činohra -> v letech 1947-49 je absence informací, nebo divadlo nehrálo?
  34. AnoAnoproto se dávalo přednost spíše -> typo
  35. AnoAnoSovětské hry se naopak značné slávy netěšily -> typo (3. p.)
  36. Lorcova Marianna Pinedová -> vidím, další příznivec přechylování :( .. jen doufám, že to je správně dle refu, protože pan google mi dal ve výsledcích počeštěné i křestní jméno
  37. Druhá část období nazývanou jako -> typo (-á)
    AnoAnoPřeformulováno.--Jann 24. 1. 2012, 09:52 (UTC)
  38. kterým si připravil Pásek složité aktuálně politicky motivovaný výklad hrdiny. -> typo
    ..složitý.. Ale nesedí mi sloveso "připravil" (k čemu?).--Jann 24. 1. 2012, 09:52 (UTC)
  39. AnoAno.. v letech 1982 a 1983, se objevuje ... -> minulost
  40. diváci divadla zvolili muzikál -> zajímavé spojení

Odpovědi:

  1. VyřešenoVyřešeno  Přeformulovala jsem to, na začátek druhé věty jsem hodila ve dvacátém prvním století.
  2. PřesunutoPřesunuto Tajemství to není, ale nevím, proč ho vystřídal. Zkusím se podívat do zdroje, ale nemyslím si, že by bylo nějak důležité uvádět to.
  3. VyřešenoVyřešeno  Přeformulováno.
  4. VyřešenoVyřešeno  OK.
  5. VyřešenoVyřešeno  Přeformulováno.
  6. VyřešenoVyřešeno  Přeformulováno na Komunistické.
  7. PřesunutoPřesunuto Musíš si ovědomit, že to dává smysl s tou závorkou: …od svého vzniku hostila kromě světových i původních muzikálů na repertoáru divadla (Fame, Jesus Christ Superstar, Šumař na střeše, Čarodějky z Eastwicku, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Oliver!, Nana, Odysseia, Marketa Lazarová, Červený a černý aj.) také různé koncerty.
  8. VyřešenoVyřešeno  Snad je to tak lépe: Městské divadlo Brno je možné řadit k divadlům s rozsáhlým hereckým souborem a širokou diváckou obcí.
  9. PřesunutoPřesunuto Nechápu, co tím myslíš.
  10. VyřešenoVyřešeno  Přeformulováno na: Divadlo pořádá vlastní anketu Křídla, která se koná pravidelně od sezóny 1995/1996.
  11. VyřešenoVyřešeno  Herci přidáni.
  12. AnoAno
  13. PřesunutoPřesunuto Já bych tam nechala přítomný čas.
  14. VyřešenoVyřešeno  Přidala jsem ref, sice není cizojazyčný, ale snad poslouží stejně dobře.
  15. AnoAno
  16. AnoAno
  17. VyřešenoVyřešeno  Ref byl přidán, možná přidám i tu zajímavost. To s tím kde je sekce "víte že.. " nebo "Zajímavosti"?, nemyslíš doufám v článku?
  18. PřesunutoPřesunuto Takže ty myslíš, že celá ta kapitola je špatně napsána, nebo tam vadí jenom ten citát. Kdyby vadil ten citát, co je na něm tak špatného?
  19. PřesunutoPřesunuto Já jsem myslela, že na wikipedii by se tituly dávat neměly …
  20. VyřešenoVyřešeno  Bez komentáře.
  21. VyřešenoVyřešeno  Proč ne, třeba to někoho zaujme :)
  22. PřesunutoPřesunuto On až ten beton zatuhne, tak se z toho vlastně stane kachle :)
  23. VyřešenoVyřešeno  PřesunutoPřesunuto Jak jen jeden baletní soubor? Refy jsem opravila, každý soubor má teď vlastní ref.
  24. VyřešenoVyřešeno  Věta přeformulována, aby to tak „nesmrdělo“.
  25. PřesunutoPřesunuto Bylo by doporučeno zahrnout do článku i jména z historie divadla. Kdybych tam nechala jenom ty nejznámější jména, tak by se to zvrhlo v to, že by tam byl vypsán celý současný soubor. K těm červeným odkazům mám ref, dokonce knižní, Srna Zdeněk Půl století MdB. Já bych je tam nechala, ale co myslíš, musím všechny herce linkovat, že bych ty červené odlinkovala.
  26. AnoAno
  27. AnoAno VyřešenoVyřešeno  Tvrdé mezery přidány.
  28. VyřešenoVyřešeno  Talentovaný pryč.
  29. VyřešenoVyřešeno  Opraveno.
  30. PřesunutoPřesunuto VyřešenoVyřešeno  Srba nebyl ničím zvláštní. Ano, napsala jsem tam, že to … Ono to však bylo zřejmě tak, že ještě během studií spolupracoval s tímto divadle. Chybný zdroj asi bude v článku o Srbovi a ne v mém (MdB). Opravím to.
  31. VyřešenoVyřešeno  Přidala jsem slovo dne. Článek bych zbytečně nekouskovala.
  32. AnoAno
  33. PřesunutoPřesunuto Samozřejmě, že divadlo hrálo. Ale kdybych tam měla vypisoval všechny hry a roky, tak by to nebylo nejlepší. Já jsem se zaměřila na takové ty nejdůležitější a nejvýznamnější hry a období z historie repertoáru divadla.
  34. AnoAno
  35. AnoAno
  36. VyřešenoVyřešeno  Opraveno. Překlep. Jen jedno en.
  37. AnoAno
  38. AnoAno
  39. AnoAno
  40. VyřešenoVyřešeno  Odstraněno slovo divadla.
2. .. odporovací spojka ale mi nepřijde jako vhodné spojení vět, pokud mezi nimi není nějaký rozpor. Nechceš-li v podstatě říct, že M. Páska bohužel ke škodě divadla vystřídal "jen" R. Walter, pak určitě stačí např. formulace .. šéfem se stal Milan Pásek, kterého po několika letech ho vystřídal ..
  • VyřešenoVyřešeno  Přeformulováno. Máš pravdu.
7. .. smysl mi nedávalo spojení že by hudební scéna hostila na repertoáru muzikály .. resp. koncerty; a pro mou ilustraci opravdu názvy jednotlivých kusů nebylo nutné uvádět, spíš naopak. Jestli Ti výraz, že scéna hostí muzikály na repertoáru resp. koncerty vyhovuje, nech to tam.
  • VyřešenoVyřešeno  Přeformulováno na: Soudobá hudební scéna zahájila svou činnost premiérou muzikálu Hair (Vlasy) a od svého vzniku jsou na ní uváděny kromě světových i původních muzikálů, také různé koncerty.
9. .. promiň, občas mi některé situace asociují dialogy od JdC; ale měla to být nepodstatná "vtipná" poznámka k tomu, na můj vkus, trochu moc detailnímu, technickému popisu časopisu
  • VyřešenoVyřešeno  OK
13. ok, klidně to nech, ale Jann se mýlí. Netvrdím, že by již možnost nebyla, ale souvětí začíná textem, který se vztahuje k události v r. 2010, takže logicky ve druhé části bude pokračovat srovnání stavu v jiných divadlech v tomtéž období.
  • VyřešenoVyřešeno  Ponecháno.
18. .. citát v článku je pro mně vyjádřením nějaké skutečně hluboké myšlénky. Můžeš se mrknout na wikicitáty, co je ve většině považováno za hodna doslovné citace. Jinak kapitolu klidně nech.
  • VyřešenoVyřešeno  Citát pryč, možná tam hodím nějaký vhodnější.
19. .. ( Koho jste potkali, co vám to nalhali?) Tedy jestli je pravda, že v případě, kdy osoba nemá na wiki vlastní článek, přesto je důležitá a je v textu zmiňována, nemá mít uvedeny jí náležící akademické tituly, pak můžu mít jen škodolibou radost, že nemám nic před ani za (a je mi wiki líto). Každopádně napsat tam alespoň architekt by bylo vhodné, protože je to jejich profese.
  • VyřešenoVyřešeno  OK. + Architekt
22. .. Kroutíš se jak žížalka :) ale vyber si hmota nebo beton? Není to stejné, jen když narazíš ústy, má to podobné následky
  • VyřešenoVyřešeno  Tak hmota, no … :)
25. .. nejsem proti uvádění kohokoliv, ale jen jsem navrhoval jednotný systém, což jak myslím, je podle časové osy nejlepší
  • Já to mám seřazeno podle sezón a toto zaření se mi zdá nejlepší.
30. ale jedeš! Dohady v NČ?
  • Na tohle se ještě mrknu.
    • VyřešenoVyřešeno  Tak už jsem na to přišla, v článku MdB dtojí: Další významnou osobností, která o sobě dala vědět v sezóně 1954/1955, byl Bořivoj Srba. To znamená, že osobě dal v té sezóně vědět, to neznamená, že v té sezóně byl v MdB zaměstnán. Navíc v článku o něm je napsáno, že po studiích nastoupil do MdB, ale není tam uvedeno, kdy.
33. .. pak jsi to mohla zmínit jako "kritickou" poznámku, ve smyslu v letech xx-xx se divadlo

neprezentovalo žádnou výraznou inscenací

  • Právě to se tam podle mě moc nehodí, nejde říci, že divadlo nemělo žádnou významnou inscenaci, nějaké mělo, ale ty neměly valné ohlasy. Já bych to nechala takhle.

Pěkný den přeje --Krochoman 25. 1. 2012, 08:02 (UTC)

Sákryš! A původně to mělo být jen pár poznámek ^^ , tak ahoj a přeji pěkný den (a myslím to upřímně) --Krochoman 23. 1. 2012, 23:02 (UTC)

Jen jsem tam dala číslování, aby jsme se v tom vyznali. Toho teda je … Pokusím se postupně reagovat. Zdraví ♥ K123456  24. 1. 2012, 05:52 (UTC)

Tak to mám všechno. Některé jsem hned splnila, u jiných mám třeba jiný názor. Prosím o vyjádření a diskusi. Jo a díky, že sis na to udělal čas, cením si toho. S pozdravem ♥ K123456  25. 1. 2012, 05:43 (UTC)

Tak jsem to snad všechno zdárně vyřešila. 14 dní diskuse vyprší zítra, co myslíš, může článek, podle tvého názoru, do hlasování. Ještě jednou díky moc za to, že se tomu věnuješ. Zdraví ♥ K123456  25. 1. 2012, 18:18 (UTC)
Kdybys neměla už dva řády, zasloužíš si ocenění už jen za přečtení toho všeho, co jsem tu nasmolil. Ale nedám ti nic, abys nezpychla (jen malou, bezvýznamnou kytičku). Myslel jsem, že NČ hodnotí "akademici", ale jak vidím, je to na Wpedistech, tak můj hlas jistě máš. Pěkný večer. --Krochoman 25. 1. 2012, 20:05 (UTC)

P.S. už poslední: Herci si navíc mohli vybrat barvu svého hmoty, .. klidně svého smaž

Vlastnické vztahy divadla a změny názvů[editovat zdroj]

V diskuzi k nominaci tohoto článku mezi NČ se objevil dotaz na změny názvů - proč k nim docházelo a zda to souviselo s vlastnickými vztahy. Mám tady ještě encyklopedii divadelních souborů, tak sem dávám výcuc této problematiky na zvážení a případné zapracování autorce. Pravděpodobně to bude částečně duplicitní s textem článku, dělám jen výpis údajů, které se týkají názvů a vlastnických vztahů.

  • Svobodné divadlo (1945-1949) - Založeno brněnskými konzervatoristy (M. Doležel, J. Drtilová, V. Nováčková, L. Přichystalová, M. Pavlovský, Z. Vacek, divadlo vedl M. Pásek), hrálo se v Novém domově, první představení 14.6.1945 (Manon Lescaut). Hned v sezoně 1945/1946 E. F. Burian zaměstnal Páska v brněnském ND, většina původních herců divadlo opustila, ředitelem jmenován R. Walter. Co se týče vlastnických vztahů a financování - divadlo provozovalo zaměstnanecké družstvo. V sezoně 1947/1948 se divadlo stěhuje do DOPZ na Jakubském náměstí, získává dotace od města, země a státu, což významně zlepšuje jeho ekonomické podmínky.
  • Změny přinesl únor 1948, resp. pozdější vývoj - v roce 1949 se zřizovatelem stává Zemský národní výbor v Brně, sloučení se Středomoravským divadlem v Moravské Třebové. Přejmenovává se nejprve na Městské a oblastní divadlo v Brně (1949, se zájezdovou působností), 1950 přejmenování na Krajské oblastní divadlo (ale zřizovatelem je zřejmě pořád ZMV, takže bych přisuzoval tuhle změnu názvu asi tomu, že zkrátka jezdili po celém kraji). Zájezdová činnost je pro divadlo velice náročná a zapříčinila odchody mnoha herců.
  • Od roku 1954 funguje divadlo pod názvem Divadlo bratří Mrštíků (až do 1993)
  • Od roku 1963 do 1968 byl zřizovatelem divadla Jihomoravský KNV. Ten v červnu 1964 jmenoval ředitelem L. Plevu, který je pověřen přípravou a následným provedením sloučení divadla s Divadlem Julia Fučíka (nějací mládežníci). K tomu sloučení došlo 1.1.1965, v roce 1965 se divadlo přesouvá do budovy Mahenova divadla. Mimochodem sloučením s DJF vznikla povinnost uvádět hry pro děti a mládež, které se divadlo rádo zbavilo společně se zájezdovou činností (1969 za ředitele M. Páska).
  • V květnu 1988 bylo divadlo přičleněno do Brněnských divadel, což byl jakýsi administrativní komplex, v němž bylo kromě DBM i Satirické divadlo Večerní Brno a Loutkové divadlo Radost. (v tomto modelu byla divadla autonomní co do umělecké činnosti, každé z nich mělo svého uměleckého šéfa, jejich nadřízeným pak byl společný ředitel). Tento kolos byl zrušen na konci sezóny 1989/1990, kdy se zřizovatelem opět osamostatněného divadla stává město Brno.

Zdroj, kterým lze informace orefovat: Česká divadla : encyklopedie divadelních souborů. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 268-272.  --Michal Bělka 27. 1. 2012, 21:50 (UTC)

Díky moc, jsi hodný. Mrknu se na to. ♥ K123456  28. 1. 2012, 08:06 (UTC)
1950 přejmenování na Krajské oblastní divadlo (ale zřizovatelem je zřejmě pořád ZMV, takže bych přisuzoval... Změna názvu spíš souvisí se zavedením krajů místo zemí od 1. 1. 1949 (viz Země Moravskoslezská). --Jann 1. 2. 2012, 20:44 (UTC)
Ano, o tomhle jsem se dočetl nedávno ve wikipedickém článku o národních výborech, předtím jsem o tom nevěděl a encyklopedie se nezmínila, takže se omlouvám za mystifikaci. --Michal Bělka 1. 2. 2012, 21:15 (UTC)
Jo, a nezmiňuje se ona encyklopedie o zřizovateli v letech 68-88? Jm KNV, město Brno? V článku by se jím mohla nahradit obecná formulace o zasahování "vedení státu", které má ale ke krajským/městským úřadům dost daleko. --Jann 2. 2. 2012, 15:26 (UTC)
"Od června 1964 řídil divadlo navrátivší se V. Pleva, jenž přijal úkol připravit a provést sloučení ... o němž rozhodl tehdejší provozovatel, Jihomoravský KNV (1963-1968).", "Před koncem sez. 1989/1990 bylo zrušeno neústrojné spojení Brněnská divadla. Osamostatněné DBM převzal nový zřizovatel, město Brno." Mezitím se kniha o zřizovateli bohužel nezmiňuje. --Michal Bělka 3. 2. 2012, 12:16 (UTC)

Dozorčí rada[editovat zdroj]

[5]--Ben Skála (diskuse) 5. 10. 2012, 20:55 (UTC)