Dům U slunce (Jičín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům U slunce
Poloha
AdresaStaré Město, ČeskoČesko Česko
UliceValdštejnovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky16151/6-1047 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům U slunce nobo Starý rathaus (radnice) stojí na západním rohu Valdštejnova náměstí čp. 33 směrem do Chelčického ulice. Jedná se o jednopatrový městský dům s gotickými prvky, který byl výrazně upraven v barokním slohu po požáru roku 1768. V šestnáctém století zde byla radnice.[1] Objekt, který je evidován jako kulturní nemovitá památka je součástí Městské památkové rezervace.[2]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Mezi lety 1540–1650 byla v domě radnice. V domě se dochovaly gotické sklepy se skosenými půlkruhovými portály. Na základě hmoty objektu lze doložit renesanční stavbu z druhé poloviny 16. století. Dům byl částečně opravován před polovinou 17. století. Původní průčelí bylo stavěno kolem roku 1770.[3] Po jednom z  mnoha požárů koncem 18. století bylo vystavěné klasicistní průčelí.

Jednopatrový nárožní dům má dvě nadzemní podlaží. Hlavní průčelí směřuje do náměstí s trojicí půlkruhových arkád podloubí s plošnými šambránami archivolt a třemi okenními osami. Fasádu zdobí podstřešní kordonová římsa, která vizuálně odděluje přízemí od prvního patra. Patro je členěno čtyřmi ionskými pilastry, které nesou úseky kladí. Okna mají ploché parapetní výseče s rozetami.

Podloubí je sklenuto třemi poli křížové klenby. Domovní vstup se nachází ve středním poli. Je tvořen goticko-renesančním portálem s raně barokními dveřmi. Předsíňvalenou klenbulunetami. Boční místnost napravo má klenutí obdobné. Zadní trakt má kupolovitou klenbu a valeně klenutou chodbu. V patře jsou stropy ploché. Střecha je valbová (po roce 1810) s hřebenem rovnoběžným s ulicí Chelčického.[4][3]

Jižní průčelí do Chelčického ulice není architektonicky členěné, okna jsou klasicistní. Západní konec severní strany bočního křídla je zakončen pravoúhlým renesančním portálem z bosovaného zdiva.

V roce 1962 bylo upravováno průčelí a položena nová střešní krytina. V letech 2007–2008 byla rekonstruována dvě okna (bývalé výlohy obchodu) v přízemí směrem do Chelčického ulice. Také proběhly lokální opravy fasády a byl realizován nový nátěr fasády.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Středověký Jičín. Památky Starého Města. ulrychova-archeolog.webnode.cz [online]. [cit. 2024-04-20]. Dostupné online. 
  2. Radnice - Starý rathaus, dům U slunce. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2024-04-20]. Dostupné online. 
  3. a b c Detail dokumentu - G0211562. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2024-04-20]. Dostupné online. 
  4. MEZERA, Martin. Naučná stezka po valdštejnských památkách v Jičíně. , 2008 [cit. 2024-04-20]. . Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. . Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí reference[editovat | editovat zdroj]