Důl Ignacy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Důl Ignacy
Souřadnice
Map
Kód památkyA/165/05
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Důl Ignacy nebo Historický důl Ignacy, polsky Zabytkowa Kopalnia Ignacy, je bývalý uhelný důl a současné muzeum. Nachází se v městské čtvrti Niewiadom města Rybnik ve Slezském vojvodství v jižním Polsku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Důl Ignacy byl založen v roce 1792 pod názvem důl Hoym na počest tehdejšího pruského ministra slezské provincie, kterým byl Karl Georg von Hoym. V počátku 19. století byla vyražena jáma Oppurg, která se dnes nazývá Głowacki. Na přelomu 19. a 20. století byla vyražena druhá jáma Grundmann, která se v současnosti nazývá Kościuszko. Obě jámy jsou doposud využívány jako výdušné jámy. Důl byl přejmenován na důl Ignacy v roce 1936 a to na počest 4. polského prezidenta, kterým tehdy byl Ignacy Mościcki. V dolu se nachází dva parní stroje pro pohon výtahů z roku 1900 (jáma Głowacki) a z roku 1920 (jáma Kościuszko). Jsou to nejstarší doposud funkční důlní výtahy v Evropě. V současnosti je zde vybudováno hornické muzeum. Od roku 1999 zde aktivně působí organizace Stowarzyszenie Zabytkowej Kopalni Ignacy, jež rozvíjí dědictví dolu a muzeum.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zabytkowa Kopalnia IGNACY w Rybniku. Poznaj świat przemysłu i techniki. Zabytkowa Kopalnia IGNACY [online]. [cit. 2021-12-21]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, Turistika cz. Rybnik důl Ignacy. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-12-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]