Důl Řimbaba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bývalý důl Řimbaba slouží jako hornické muzeum
Bývalý důl Řimbaba slouží jako hornické muzeum
Základní údaje
Jiné názvySegen Gottes Schacht
Typ dílahistorické hornické dílo, hornické muzeum
Těžbaolověné rudy (galenit)
Poloha
StátČeskoČesko Česko
krajStředočeský
okresPříbram
ObecBohutín
RevírBohutínský rudní revír
Souřadnice
Důl Řimbaba
Důl Řimbaba
Provozní údaje
ProvozovatelSpolek Řimbaba
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Důl Řimbaba se nachází v osadě Vysoká Pec, části obce Bohutín u Příbrami ve Středočeském kraji. Jedná se o jednu z nejmenších šachet bohutínského rudního revíru, která byla v aktivním provozu v letech 18431900.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní jméno dolu však bylo jiné, od svého založení to byl Důl Božího požehnání (Segen Gottes Schacht). V prostoru, kde je šachta situována, již od středověku probíhala poměrně intenzivní prospektorská a také hornická činnost. Hloubení šachty Řimbaba však začalo až v roce 1843. Těžil se zde galenit (tzv. leštěnec olovnatý) a šachta měla i svou vlastní úpravnu.[1]

Za dobu své existence dosáhl důl 270 m kolmé hloubky a bylo zde vyraženo téměř 6000 m různých chodeb a překopů. Od roku 1900 sloužil jako pomocný provoz a větrací jáma pro ostatní šachty revíru, v létech 1954–1969 také jako školní důl pro studenty SPŠH v Příbrami. Po ukončení hornické činnosti v oblasti je tato šachta používána jako přístupový bod do dědičné štoly. V současnosti je v areálu dolu ve výstavbě regionální muzeum Bohutínska zaměřené nejen na montanistiku. Tohoto úkolu se ujalo místní občanské sdružení Spolek Řimbaba.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bohutín, trochu historie o těžbě a vyhlídková věž Důl Řimbaba [online]. 2017-05-07 [cit. 2018-01-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]