Chudoba (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chudoba
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapřed rokem 1540
Zánik16. století
Další majitelépáni ze Žampachu
Současný majitelsoukromý majitel
Poloha
Adresa Žampach, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Chudoba
Chudoba
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chudoba je zaniklý hrad na okraji obce Žampach. Stával na úpatí vrchu Žampach, kde plnil funkci předsunutého opevnění hradu Žampach. Předpokládá se, že stál v místech, kde byl později postaven obytný dům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kdy a kým byl hrad postaven, není známo.[1] Roku 1539 si Zdeněk, Václav a Hynek ze Žampachu rozdělili žampašské panství, které v té době měl v zástavě Vojtěch z Pernštejna. Zdeněk vyplatil nároky svých bratrů i zástavního držitele, ale hrad byl ve velmi špatném stavu. Pro potřeby soudního sporu stav hradu roku 1540 popsal komorník desk zemských Václav ze Šonova, jehož zpráva je první písemnou zmínkou o Chudobě a zároveň popisem jeho stavu. Poslední zmínka o hradu je z roku 1626.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hrad stál na jižním úbočí hradního kopce a vedla kolem něj cesta na Žampach. Jeho jádrem byla malá obytná budova a věž opevněná hradbou a parkánem.[3] Přes příkop vedl dřevěný most.[1] Po hradu se nedochovaly žádné patrné zbytky a na jeho předpokládaném místě stojí vila čp. 7.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Tomáš Šimek. Svazek VI. Východní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 726 s. Kapitola Chudoba – hrad, s. 171. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek II. Hradecko. Praha: František Šimáček, 1883. 316 s. Dostupné online. Kapitola Žampach a Chudoba, s. 119–120, 128. 
  3. a b DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Žampach, s. 640. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]