Cholerový hřbitov Krzyworzeka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cholerový hřbitov Krzyworzeka
Lokalita
StátPolskoPolsko Polsko
ObecKrzyworzeka
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cholerový hřbitov Krzyworzeka, polsky Cmentarz Choleryczny w Krzyworzece, je zaniklý cholerový hřbitov u silnice poblíž vesnice Krzyworzeka v gmině Mokrsko v okrese Wieluń v pohoří Woźnicko-wieluńská vysočina v Lodžském vojvodství v Polsku.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V polovině 19. století se oblastí přehnaly vlny epidemií nebezpečné cholery. Do značné míry k tomu přispěly pochody armád spojené s Krymskou válkou. Epidemie decimovaly místní obyvatelstvo. Na cholerovém hřbitově v Krzyworzece, který byl založen v v roce 1852, odpočívá asi 100 zemřelých obyvatel Krzyworzeky. Hřbitov zanikl v roce 1925 a od té doby chátral a v houští stromů zůstalo několik náhrobků, kovových a kamenných křížů. Později se, především místním dobrovolníky, začaly renovovat. V roce 2006 byla na místo umístěna první informační tabule. V roce 2014 byl při oslavách 750. výročí obce na hřbitově odhalen pamětní kámen a druhá informační tabule v polském a anglickém jazyce. Tabule popisuje stručnou historií hřbitova a seznam 96 obyvatel obce, kteří zemřeli v roce 1852.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov je celoročně volně přístupný.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Krzyworzeka - Cmentarz choleryczny . Atrakcje turystyczne Krzyworzeka. Ciekawe miejsca Krzyworzeka. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2023-09-08]. Dostupné online. 
  2. a b Krzyworzeka - cmentarz choleryczny - Strażnicy Czasu. www.straznicyczasu.pl [online]. [cit. 2023-09-08]. Dostupné online. 
  3. Genealodzy.PL Genealogia :: Zobacz temat - Cmentarz choleryczny - Krzyworzeka 1852 r. - wykaz zmarłych. genealodzy.pl [online]. [cit. 2023-09-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]