Chocholatka páskovaná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChocholatka páskovaná
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádsudokopytníci (Artiodactyla)
Čeleďturovití (Bovidae)
Rodchocholatka (Cephalophus)
Smith, 1827
Binomické jméno
Cephalophus zebra
(Gray, 1838)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chocholatka páskovaná (Cephalophus zebra) je druh antilopy, obývající pralesy západní Afriky (Libérie, Sierra Leone, Guinea, Pobřeží slonoviny).

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Patří k nejmenším chocholatkám, dosahuje délky okolo 90 cm, výšky v kohoutku 45 cm a váhy 15–20 kg. Mají rezavě hnědé zbarvení s dvanácti až šestnácti černými svislými pruhy na zádech a bocích. Tato nápadná podobnost se zebrami se odráží v jejich vědeckém jméně. Kresba pruhů je u každého jedince unikátní.[2] Nohy a hlava jsou tmavší než zbytek těla, břicho je bílé. Na hlavě má chocholatka páskovaná pruh delší srsti a krátké růžky (u samců měří okolo 5 cm, u samic 3 cm).

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Březost trvá 221 až 229 dní, samice rodí jediné mládě. To dosahuje pohlavní dospělosti ve dvou letech, zvířata se dožívají až třinácti let.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Chocholatka páskovaná obývá nížinné tropické deštné lesy. Je aktivní převážně v noci, v její potravě převládá rostlinná složka (listy, kořínky, ovoce), živí se však příležitostně také hlodavci a ptáky. Na čenichu má zesílené kosti, které používá k drcení pevných skořápek. Žije samotářsky, teritorium si značkuje výměšky předočních žláz.

Ohrožování[editovat | editovat zdroj]

Hlavními predátory jsou levhart skvrnitý a kočka zlatá, chocholatky jsou loveny také lidmi jako potrava (tzv. bushmeat), což spolu s odlesňováním vede k tomu, že byly klasifikovány jako zranitelný druh; počet volně žijících kusů se odhaduje na maximálně patnáct tisíc a stále se snižuje.[3] Největší populace žije v národním parku Sapo v liberijské provincii Sinoe, komplikovaná politická situace v zemi neumožňuje systematickou ochranu před pytláky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].
  2. Ultimate Ungulate. www.ultimateungulate.com [online]. [cit. 2017-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-06. 
  3. Encyclopedia of Life

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Vágner: Afrika, ráj a peklo zvířat, Svoboda, Praha 1978, s. 169-170

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]