Štír kubánský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Centruroides gracilis)
Jak číst taxoboxŠtír kubánský
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádštíři (Scorpionida)
ČeleďButhidae
Rodštír (Centruroides)
Binomické jméno
Centruroides gracilis
Latreille,1804
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štír kubánský (Centruroides gracilis) je z nejrozšířenější štír rodu Centruroides.

Areál rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento druh obývá téměř celý areál výskytu rodu. Výjimkou je Ekvádor. Původně pochází z Mexika, ale díky částečně synantropnímu způsobu života se rozšířil do mnoha dalších oblastí Ameriky a byl zavlečen i do Nigérie a na Kanárské ostrovy. Konkrétně do La Laguna na Tenerife. V sedmdesátých a osmdesátých letech se k nám dovážel z Kuby, kde je velmi hojný.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Štír kubánský dorůstá velikosti 7–12 centimetrů. Jedná se o snadno chovatelný a snadno se množící druh a zejména díky tomu je jedním z nejčastěji chovaných štírů u nás. Může probíhat i partenogeneze. K chovu stačí terárium o rozměrech 30 × 30 × 25 cm. Jako substrát je vhodná vlhká rašelina nebo lignocel. Jako úkryt je poslouží kus skořápky kokosu, nebo kůra. Nutná je miska s vodou. Tito štíři potřebují vyšší vlhkost vzduchu.

Štír kubánský je zdatný ve šplhání. Červená forma (Kuba) není tak jedovatá jako černá forma (Mexiko). Černá forma je nebezpečná dětem a bylo hlášeno i několik úmrtí. Příbuzný štír zlatý (Centruroides exilicauda) je toxicky významný.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]