Carlo Carafa (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ctihodný
Carlo Carafa
kněz, kazatel a zakladatel Kongregace zbožných venkovských katechetů
Církevřímskokatolická
Osobní údaje
Datum narození1561
Místo narozeníMariglianella
Datum úmrtí8. září 1633 (ve věku 71–72 let)
Místo úmrtíNeapol
RodičeFabrizio Carafa a Caterina de'Sangro
Povoláníkněz
Svatořečení
Místo úctyKostel San Nicola alla Carità v Neapoli
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Možná hledáte: Carlo Carafa.

Carlo Carafa (1561 Mariglianella, Neapol8. září 1633 Neapol) byl italský kněz, zakladatel Kongregace zbožných venkovských katechetů (lat. Congregatio Piorum Operariorum Ruralium) zvaní též Misionáři Ardorini. Katolická církev ho považuje za ctihodného.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Carlo Carafa se narodil v roce 1561 v Mariglianelle, část obce v metropoli Neapoli, ve šlechtické rodině. Jeho rodiče byli Fabrizio Carafa, hrabě z Ruva, a Caterina de'Sangro. Jako dítě osiřel a byl svěřen do jezuitské školy v Nole. Chtěl vstoupit do Tovaryšstva Ježíšova, ale byl odmítnut, když onemocněl souchotinami. Začal tedy vojenskou kariéru a bojoval ve Flandrech, Savojsku a proti Osmanům, vyznamenal se při dobývání Patrasu. Protože ve vojenském životě nenašel uspokojení, chtěl svůj život obětovat Bohu a 1. ledna 1600 byl vysvěcen na kněze. Začal péčí o nemocné v nemocnici Incurabili v Neapoli. Ještě téhož roku se se skupinou kandidátů věnoval kázání na neapolském venkově. Zasažen bídou venkova a nevzdělaností jeho obyvatel založil v roce 1602 Kongregaci křesťanské nauky pro pomoc a vzdělávání venkovského obyvatelstva a městské periferie, kterou schválil papež Řehoř XV. V roce 1621 přijala název Kongregace zbožných pracovníků a Carafa byl generálním představeným téměř až do své smrti.[2] V roce 1943 byla kongregace spojena s Kongregací (zbožných) venkovských katechetů, kterou založil Gaetano Mauro v roce 1928.

Nechal postavit komplex Santa Maria dei Monti u Ponti Rossi v Neapoli, který se stal mateřským domem institutu. Řeholníkům kongregace byly svěřeny také kostely San Giorgio Maggiore a San Nicola alla Carità, rovněž v Neapoli, Santa Maria a Castello na Monte Somma, v Maddaloni, Santa Balbina, Santa Maria ai Monti a San Giuseppe alla Lungara v Římě.

Carlo Carafa se stal rektorem arcibiskupského semináře v Neapoli a představeným Arcibratrstva křesťanské nauky v Neapoli (Arciconfraternita della Dottrina Cristiana). Jeho apoštolát byl zaměřen na cikány, turecké otroky, vězně, odsouzené na smrt a prostitutky, pro které vybudoval Conservatorio di Santa Maria del Soccorso.

Zemřel v Neapoli 8. září 1633 a byl pohřben v kostele San Nicola alla Carità.[2]

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Kauza kanonizace Carla Caragy byla předložena 14. září 1740 a papež Řehoř XVI. jej 16. prosince 1832 prohlásil za ctihodného.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Carlo Carafa na španělské Wikipedii a Carlo Carafa (presbitero) na italské Wikipedii.

  1. a b Carlo Carafa [online]. Hagiography circle, rev. 2018-11-26 [cit. 2022-03-22]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. a b BORELLI, Antonio. «Venerabile Carlo Carafa Fondatore». Santi e beati [online]. 2002, rev. 2018-11-26. (italština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]