Caesarea (Mauretánie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diecéze Caesarea v Mauretánii
Dioecesis Caesariensis in Mauretania
titulární diecéze
Mons. Solczyński, arcibiskup
Mons. Solczyński, arcibiskup
Základní informace
SídloCherchellAlžírsko Alžírsko
PatronSvatá Marciana z Mauretánie
Zřízenaokolo r. 300
BiskupMarek Solczyński, arcibiskup pro hac vice
Další informace
Zeměpisné souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diecéze Caesarea v Mauretánii (lat. Dioecesis Caesariensis in Mauretania) je římskokatolická titulární diecéze, původně zřízená jako sídelní před rokem 300 ve městě Caesarea v někdejší římské provincii Mauretania Caesariensis. Titulárním biskupským městem je Cherchell, který stojí na ruinách starověké Caesaree v Alžírsku. V raně křesťanském období se jednalo o sídelní biskupství až do 8. století. Od roku 1656 je užíváno jako titulární.[1] Od roku 2011 je titulárním arcibiskupem pro hac vice Mons. Marek Solczyński.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Biskupský stolec byl v Caesareji založen v raně křesťanských dobách asi před rokem 300. Patrně se jednalo o metropolitní arcidiecézi, jejíž sufragánním biskupstvím byla Synnada. První písemně doložený sídelní biskup caesarejský je Fortunatus, který se zúčastnil arleské synody v roce 314.

Město se stalo centrem pro donatisty, jejichž učení odsoudila synoda v Arles a prvním nikajským koncilem v roce 325. Ve městě se roku 411 sešel kartagijský koncil. Dokumenty Notitiae Episcopatuum z 8. století biskupství v Caesareji ještě uvádí.

O dalších ordinářích nejsou dochované písemné záznamy. Jako titulární biskupství byl caesarejský stolec obnoven v první polovině 17. století. Někteří titulární biskupové z Caesareje v Mauretánii obdrželi pro hac vice titul ve formě arcibiskup caesarejský. Od roku 2011 je biskupství též s arcibiskupem Solczyńskim pro hac vice povýšeno na arcibiskupství.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Titular Episcopal See of Cesarea in Mauretania [online]. catholic.com [cit. 2020-09-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]