Bruslařka obecná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBruslařka obecná
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádpolokřídlí (Hemiptera)
Podřádploštice (Heteroptera)
Čeleďbruslařkovití (Gerridae)
Rodbruslařka (Gerris)
Binomické jméno
Gerris lacustris
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bruslařka obecná (Gerris lacustris) je hojná vodní ploštice. Někdy se jí nesprávně říká vodoměrka, což je jiný druh vodní ploštice.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Jejím životním prostorem jsou pomalu tekoucí nebo stojaté vody, ale také kaluže. Vyskytuje se v mírných a subtropických podnebných pásech včetně Evropy a kromě Austrálie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je až 20 mm velká s tmavým tělem a nohami pokrytými chloupky. Dospělí jedinci nelétají, ale křídla používají podobně jako cvrček a mají nápadné dlouhé nohy. Přední pár noh je však nápadně kratší než pár střední a zadní. Tělo se dělí na hlavu, hruď a zadeček a je štíhlé a protáhlé. Z hlavičky trčí dvě mohutná tykadla, které používá k zachycení stopy pachu kořisti. Na zadečku se nachází u samiček kladélko a vyústění trávicí soustavy.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Tento druh se pohybuje (zásluhou brv na povrchu nožních článků) trhavými a velmi rychlými veslovitými pohyby po vodní hladině a přitom velmi úspěšně loví menší hmyz. Na hladině vody se udrží zásluhou povrchového napětí. Setkáváme se s ní od března do října v hojných skupinách. Vyvíjejí se jako všechny ploštice bez stadia kukly. Dospělci přezimují. Dobrá schopnost letu umožňuje široké rozšíření druhu. Nápadně velká kusadla používá k lovu a následnému rozmělňování uloveného hmyzu.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Loví hmyz tak, že bodavě sacím ústrojím vysaje krev a oběť postupně slábne. Hmyz, obvykle mláďata potápníků nebo pavouků, loví při trhavém pohybu.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

V létě samečci bruslařek lákají samice svým charakteristickým cvrkotem. Páření probíhá na hladině tím, že samec vyleze na samičku a pomocí svých předních končetin ji pevně uchopí. Potom do ní zasune svůj spermatofor a tím dojde k vnitřnímu oplození. Během pěti dnů vyhledá samička vhodné místo a v něm vytvoří hnízdo, kde klade pomocí kladélka až 100 vajíček. Poté samice nechá vajíčka svému osudu. Za dva až tři týdny pomocí svých kusadel mladí jedinci prokousají vajíčko a začnou objevovat svět. Obvykle 30 jedinců se dostane do svého životního prostředí, protože většina zabloudí a stanou se kořistí jiného hmyzu.[1]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Bruslařky se poslední dobou stávají důležitými bioindikátory znečištění životního prostředí, takže pokud se zhorší kvalita vody bruslařky z místa vymizí, protože i sebemenší množství chemikálií dokáže celou kolonii zničit.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Bruslařka obecná » Český-jazyk.cz. http://www.cesky-jazyk.cz/slohovky/popisy/bruslarka-obecna-odborny-popis-zvirete.html [online]. [cit. 2017-02-25]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]