Brandýs nad Orlicí (starý zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý zámek v Brandýse nad Orlicí
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba1553-1558
Zánikpo r. 1652
StavebníkBohuš Kostka z Postupic
Další majiteléKostkové z Postupic, páni z Lomnice, Žerotínové, Zárubové z Hustířan, Trautmannsdorfové
Poloha
AdresaNáměstí Komenského, Brandýs nad Orlicí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Brandýs nad Orlicí (starý zámek)
Brandýs nad Orlicí (starý zámek)
Brandýs nad Orlicí (starý zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý brandýský zámek stával v centru města Brandýs nad Orlicí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek si nechal v letech 1553-1558 v podhradí hradu Brandýs nad Orlicí postavit Bohuš Kostka z Postupic. První zmínka o zámku je z roku 1558, kdy panství odkoupila vdova Libuše z Lomnice. Ta jej roku 1559 odkázala svému synovi Janovi staršímu ze Žerotína. Tomu se zde dne 15. září 1564 narodil syn a pozdější významný moravský šlechtic období renesance, Karel starší ze Žerotína. V roce 1624 zde Karel starší hostil Jana Amose Komenského, jenž tu napsal díla Labyrint světa a ráj srdce a Hlubina bezpečnosti. Smrtí Karla staršího v roce 1636 význam zámku upadl. Roku 1644 jej získala Marie Zárubová z Hustířan a roku 1652 Jan Fridrich z Trautmannsdorfu. To je zároveň poslední zmínka o zámku. Kdy, jak a proč zanikl, není známo. Dnes na jeho místě stojí měšťanské domy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Přesná podoba zámku není známa. Jediný popis se nachází v urbáři z roku 1632. Podle záznamu měla stavba 17 pokojů a 4 komory. Patřily k němu také konírny a zahrada s letohrádkem, která vedla k řece Orlici.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Přes náměstí, na kterém zámek stával, vede několik značených turistických tras – červená od Pelin na Bezpráví, žlutá (tvoří okruh okolo Brandýsa), zelená od Velké Skrovnice na Oucmanice a modrá od Perné na Sudislav nad Orlicí – a trasa NS Oucmanice. Cyklisty sem přivede cyklotrasa 18 od Pelin na Bezpráví.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]